milieusticker Frankrijk

Gebruikersavatar
seth_space
Berichten: 8704
Lid geworden op: za 06 aug 2016, 18:40
Locatie: Brabant

Re: milieusticker Frankrijk



Bericht door seth_space »

"het meeste wel gezien"...
Ik leef al mijn leven lang in Nederland en heb nog lang niet "alles gezien".
Ook vroeger was niet alles zoals het vroeger was. HvV
“Wisdom is the result of experience and experience the result of bad judgement.”
Gebruikersavatar
Marco Polo
Berichten: 27490
Lid geworden op: za 16 jun 2012, 22:30
Locatie: Wageningen

Re: milieusticker Frankrijk



Bericht door Marco Polo »

Ach, in Frankrijk zijn de maatregelen ook omstreden.
Zodanig dat ze het zelfs blijkbaar al over versoepelingen hebben als het uitstoot technisch mogelijk is.
https://rundownbulletin.com/economy/175196.html
Gebruikersavatar
PJD
Berichten: 803
Lid geworden op: zo 26 feb 2023, 7:55

Re: milieusticker Frankrijk



Bericht door PJD »

seth_space schreef:"het meeste wel gezien"...
Ik leef al mijn leven lang in Nederland en heb nog lang niet "alles gezien".
20 Jaar beroepsmatig op Frankrijk gereden, veel lokale wijnboertjes langs en veel kleine bedrijfjes in de gehuchten en kleine plaatsen die er overal zijn, en dan leer je het land wel kennen, zeker als je er 40 weken per jaar zit gemiddeld.
En de Fransoos, prima gasten als je ze leert kennen, het zijn net mensen.AfbeeldingAfbeelding
Gebruikersavatar
EasyBee
Berichten: 8499
Lid geworden op: vr 01 jan 2016, 18:44
Locatie: Veluwe

Re: milieusticker Frankrijk



Bericht door EasyBee »

En dan wil je netjes zo'n milieusticker bestellen, woon je in de verkeerde plaats.

Frankrijk stuurt milieuvignetten voor automobilisten uit Putte per ongeluk naar ‘Hoer’

Inwoners van de Nederlands-Belgische grensplaats Putte die een milieuvignet hebben aangevraagd voor Frankrijk ontdekten dat het vignet naar een niet-bestaande plaats met de naam ‘Hoer’ wordt gestuurd.
De zaak werd volgens website Gocar.be aangezwengeld door David, inwoner van Putte. Hij waarschuwde op Facebook zijn dorpsgenoten voor de komische fout. Veel inwoners van Putte herkenden zijn verhaal en bevestigden het met screenshots. De Franse website waar het milieuvignet werd aangevraagd, verandert de naam Putte kennelijk in ‘Hoer’.
De oorzaak zit 'm waarschijnlijk in het feit dat de vertaling van het Franse woord ‘Pute’, dus met één ‘t’, letterlijk ‘hoer’ is, zo legde de inwoner van het Nederlands-Belgische dorp uit aan de Belgische zender Radio2. Google Translate herkent ‘Putte’ eveneens als het minder eufemistische synoniem voor sekswerker. Volgens David is het probleem op te lossen door een spatie te zetten tussen ‘Pu’ en ‘tte’.
In deze steden heb je ’m nodig
De lage-emissiezones (zones à faibles émissions of ZFE) bestaan al langer in Frankrijk, maar waren op de meeste plekken niet permanent. Behalve in Parijs, waar de milieuzone elke werkdag van 08.00 tot 20.00 uur geldt, traden de lage-emissiezones in steden uitsluitend in werking bij slechte luchtkwaliteit. Dat verandert nu in negen grote Franse steden: er worden permanente lage-emissiezones ingevoerd die ook in het weekend gelden.
Het gaat om Grenoble, Lyon, Marseille, Montpellier, Nice, Reims, Rouen, Straatsburg en Toulouse. In Lyon en Straatsburg is de permanente lage-emissiezone eigenlijk al sinds vorig jaar van kracht, maar er gold toen een overgangsperiode. Vanaf 2025 moeten alle steden met meer dan 150.000 inwoners een permanente lage-emissiezone invoeren. De milieusticker is ook verplicht voor buitenlandse voertuigen.
Milieuzone in Parijs
In Parijs blijft de al bestaande milieuzone bestaan, die wordt dus niet permanent. De regels worden mogelijk wel strenger. Dan geldt voor diesels minimaal euronorm 5 (in plaats van euronorm 4) en voor benzineauto’s euronorm 4 (nu zijn er nog geen beperkingen).
Het aanscherpen van de regels leidt al sinds vorig jaar tot discussies, met uitstel als gevolg. Ook nu klinkt de oproep om de striktere regels nogmaals uit te stellen tot na de Olympische Spelen in 2024. Veel andere steden en regio’s hebben lage-emissiezones, maar geen permanente. Daar wordt de ZFE nog steeds pas van kracht bij zware luchtverontreiniging.
Boetegevaar
Wie de bovenvermelde steden wil binnenrijden, heeft voortaan een milieuvignet nodig. De specifieke regels van de zones à faibles émissions verschillen van stad tot stad. Vooral automobilisten met een diesel moeten opletten. Bijna overal zijn diesels met euronorm 4 nog welkom. Voor benzineauto’s zijn er nog geen beperkingen, maar geldt ook de verplichting tot het voeren van een Crit’air-vignet. Wie zonder milieusticker rondrijdt, riskeert een boete van 68 euro.
Pas op voor malafide websites
Wanneer je een Crit’Air-vignet bestelt, moet je overigens goed opletten op welke website je dat doet. Er bestaan veel malafide websites die wel betalingen in ontvangst nemen, maar nooit leveren. Ook zijn er sites die tot tien keer meer vragen dan het officiële tarief. Een Crit’Air-vignet kost 4,61 euro op de officiële website www.certificat-air.gouv.fr. Ter plaatse kopen of bestellen per post is niet mogelijk. De sticker is ook niet verkrijgbaar bij de ANWB. Je plakt ’m onderaan aan de binnenkant van je voorruit. Meer informatie over de milieuzones vind je hier bij de ANWB.
Hymer B694 op Ducato 230 2.5 TDI met AL-KO tandem as chassis.
Peter+Annie
Berichten: 1354
Lid geworden op: zo 11 jul 2021, 13:41
Locatie: Roosendaal

Re: milieusticker Frankrijk



Bericht door Peter+Annie »

EasyBee schreef:
wo 12 jul 2023, 9:09

De oorzaak zit 'm waarschijnlijk in het feit dat de vertaling van het Franse woord ‘Pute’, dus met één ‘t’, letterlijk ‘hoer’ is,
Het officiele woord voor het oudste beroep ter wereld is "putain"maar in de volksmond word dit i.d.d. uitgesproken als "pút

Vertaal programma's hebben wel meer eigenaardigheden ; zo word een camper of wohnmobil steevast vertaald als "stacaravan"
Gebruikersavatar
hurktoilet
Berichten: 8268
Lid geworden op: za 14 jan 2012, 12:59
Contacteer:

Re: milieusticker Frankrijk



Bericht door hurktoilet »

Het woord putain volledig uitgesproken (met de klemtoon op de laatste lettergreep) is meer een tussenwerpsel om verbazing, ontsteltenis, verontwaardiging en al wat dies meer zij te uiten. Beetje zoals ons shit, of verdikke. Heet regent pijpenstelen, putain! Het kabinet is gevallen, putain!
Peter (dankt zijn nick aan de Frankrijk-website die hij jarenlang had)
Twitter: @Camper_toerist
Peter+Annie
Berichten: 1354
Lid geworden op: zo 11 jul 2021, 13:41
Locatie: Roosendaal

Re: milieusticker Frankrijk



Bericht door Peter+Annie »

In onze taal ( het Nederlands) worden ook verschillende tussen werpselen gebruikt,die echter niet dezelfde betekenis aanduiden als wat ze zijn.
De benaming van het menselijke geslachtsdeel word daar veel voor gebruikt. :mrgreen:
De Fransen korten het "nette" :mrgreen: woord putain dikwijls af tot "pút "met de klemtoon op de ú,( of is t pût ?)
Het z.g dieventaaltje; le patois.
barttenh
Berichten: 32
Lid geworden op: di 23 aug 2022, 21:00

Re: milieusticker Frankrijk



Bericht door barttenh »

Wat me niet helemaal duidelijk is:
tussen 8 en 22 is er milieuzone rondom parijs, maar s nachts dus niet. moet je dan wel een sticker hebben (in mijn geval een grijze) om daar te mogen rijden of is dat dan uberhaupt niet mogelijk?

en wordt er gecontroleerd dmv camera's of moet je worden aangehouden?
Gebruikersavatar
Marco Polo
Berichten: 27490
Lid geworden op: za 16 jun 2012, 22:30
Locatie: Wageningen

Re: milieusticker Frankrijk



Bericht door Marco Polo »

Behalve ongeclassificeerde wagens (geen sticker mogelijk) moet de rest altijd een sticker op de ruit hebben in de ZFE.
De camera’s zijn een dingetje.
Ze zijn het al een jaar of 3 van plan maar nu lijkt het erop dat ze de 2e helft van dit jaar een video systeem gaan installeren om automatisch op stickers te checken.
Plaats reactie