Storingen in elektronische systemen

Accessoires als alarm, omvormer,
zonnepaneel, satelliet-TV, camera's etc.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Marinus
Berichten: 2226
Lid geworden op: wo 21 mei 2003, 20:17
Locatie: Son

Storingen in elektronische systemen



Bericht door Marinus »

Dit artikel staat ook in de Kennisbank: viewtopic.php?t=8478679
Reageren kan echter alleen in dit topic!

Regelmatig zie je op dit forum meldingen voorbij komen van storingen in een elektrisch-/elektronisch besturingssysteem.
En meestal in systemen die werken met lage elektrische spanningen en kleine stroompjes zoals in de besturing en temperatuursensor van de kachel/boiler van Truma.
Er wordt dan vaak geadviseerd om de verbindingsstekker een aantal keren los te nemen en weer te monteren.
Maar wat is nu de oorzaak van zulke storingen?

Zulke storingen worden vaak veroorzaakt door “fretting”, maar wat is fretting?

De contacten in elektrische verbindingen zijn gewoonlijk gemaakt van koper, messing of fosforbrons.
Om te voorkomen dat deze metalen oxideren en er een slecht contact zou kunnen ontstaan, worden de contacten voorzien van een dun laagje tin. (vertinde contacten)
Tin heeft als eigenschap dat zich aan de oppervlakte heel snel ‘n heel dun laagje oxide vormt waardoor het contact niet verder oxideert.
Helaas zorgt dit oxidelaagje, ongeveer 5 nanometer dik, (5 miljoenste van een millimeter) voor een overgangsweerstand bij elektrische verbindingen.

Echter zodra er een schuivende verbinding wordt gemaakt tussen twee vertinde contacten, dus als een stekker op een contactstrook wordt geplaatst, wordt door de wrijving tussen de twee contacten het oxidelaagje weggeschrapt en ontstaat er, zoals de bedoeling is een perfecte elektrische verbinding.
Zolang deze twee contacten mooi strak tegen elkaar blijven zitten is een langdurig goede verbinding gegarandeerd.

Printconnector.jpg
Printconnector.jpg (13.71 KiB) 6665 keer bekeken
Maar in werkelijkheid blijven de contacten niet mooi op exact dezelfde plaats tegen elkaar zitten.
De twee contacten bewegen ten opzichte van elkaar.
Dit zijn geen verplaatsingen van millimeters of zo, maar in de orde van grootte van honderdsten van een millimeter.
Zulke verplaatsingen kunnen ontstaan door trillingen, maar bijvoorbeeld ook door verschillen in uitzetting tussen de twee contactvlakken.
Hierbij ontstaat contact-slijtage die men “fretting” noemt.
Maar waarom ontstaat er nu een slecht contact bij fretting?

Zoals hierboven vermeld heeft een tinlaag de eigenschap dat zich aan de oppervlakte snel een dun oxidelaagje vormt.
Zodra er nu door de minuscule beweging van de contacten ten opzichte van elkaar een stukje van het contactoppervlak bloot komt te liggen gaat zich daar onmiddellijke een oxidelaagje vormen.
Daarnaast wordt er op een andere plaats een beetje oxidemateriaal weggeschrapt.
Na verloop van tijd zit er door deze kleine bewegingen zoveel oxidemateriaal tussen de contacten waardoor deze geen verbinding meer met elkaar maken en ontstaat er een onderbreking in het elektronisch systeem.

In de tekening hieronder is schematische een sterke vergroting van een contact weergegeven.
De witte vlakken zijn de contactmaterialen, het grijze laagje is de het laagje tinoxide.
Ogenschijnlijk lijken contactoppervlaktes mooi vlak maar op microscopische schaal zie je dat deze een bepaalde oppervlakteruwheid hebben en maar op een aantal plaatsen contact maken met elkaar.

In figuur 1 zie je de uitgangssituatie waarbij op twee punten beide contacten een verbinding hebben met elkaar.
In werkelijkheid heeft de verbinding heel veel punten waarbij beide contacten verbinding hebben met elkaar.

In figuur 2 zie je dat na een bepaalde tijd, en na een groot aantal microscopische bewegingen, al één contactpunt is verdwenen en er weggeschrapt oxide-materiaal tussen de contacten zit. Omdat er minder contactpunten zijn neemt de overgangsweerstand in de elektrische verbinding toe.

In figuur 3 zie je dat er na verloop van tijd zoveel oxide-materiaal tussen de contacten zit waardoor de verbinding tussen beide contacten volledig is verbroken.

Door nu de stekker (een aantal keer) los te nemen en weer te monteren worden de contactvlakken als het ware weer schoon geschrapt en ontstaat er weer een goede verbinding.

Fretting.jpg
Fretting.jpg (33.8 KiB) 6665 keer bekeken
Gebruikersavatar
rijschoollucassen
Berichten: 3226
Lid geworden op: zo 24 mar 2013, 13:45
Locatie: Mook
Contacteer:

Re: Storingen in elektronische systemen



Bericht door rijschoollucassen »

Mooi stukje theorie. Vandaar dat gesoldeerde verbindingen betrouwbaarder zijn.

Groet,

Jaap
Besmet met het campervirus met een Mercedes Vito Marco Polo, daarna een Ducato Burstner T605 en nu een Adria Coral S 690 SC. Onze reisfilmpjes staan op YouTube, Jaap en Trijntje on tour.
Camper_01

Re: Storingen in elektronische systemen



Bericht door Camper_01 »

In de industrie worden nu eenmaal bijna nóóit meer soldeerverbindingen gebruikt voor welbekende redenen. Ook wil de industrie die producten voor campers vervaardigen de goedkoopste versies van ondermeer JST contacten gebruiken dus géén vergulden deze zijn aanmerkelijk duurder. Het maakt overigens niet uit welk merk connectoren men gebruikt, AMP, Molex, Berg etc. voor bijna alle versies zijn er vergulden contacten beschikbaar. Maar de prijs???
Gebruikersavatar
tranny
Berichten: 2172
Lid geworden op: ma 15 nov 2021, 23:41
Locatie: twente

Re: Storingen in elektronische systemen



Bericht door tranny »

Eerst even een lik zuurvrije vaseline in het stekkerblok alvorens in te pluggen doet ook wonderen om dat soort problemen preventief te voorkomen.
Als ik met de auto-elektra bezig ben staat de vaselinepot altijd in handbereik.
rustig aan, ben ik ook de hele dag druk mee...
Gebruikersavatar
Aloys
Site Admin
Berichten: 20167
Lid geworden op: zo 11 mei 2003, 19:02
Locatie: Kampen
Contacteer:

Re: Storingen in elektronische systemen



Bericht door Aloys »

rijschoollucassen schreef:
za 01 jan 2022, 16:15
Vandaar dat gesoldeerde verbindingen betrouwbaarder zijn.
Niet altijd. Je vertint bijv. het uiteinde van de draad en schroeft dat vast. Of je soldeert de draad ergens aan vast. Wanneer echter die draad kan bewegen, dan kan het gebeuren dat de draad op den duur afbreekt: precies op de overgang tussen het niet gesoldeerde deel en het wél gesoldeerde laatste stukje...
Wanneer je dus draden vertint, is het verstandig die bedrading ook vast te zetten, bijv. met kleine tiewrapjes. Zodanig dat de draad er niet "bij hangt".

Voor zover de achtergrond in onze camper van hout was, heb ik veel gebruik gemaakt van onderstaand type tie wraps of zipties. Die kun je vastschroeven.

ziptie.jpg
ziptie.jpg (18.83 KiB) 6529 keer bekeken
Beheerder www.camperforum.nl
Een overzicht van onze reisverhalen.
December 2024: We brachten de kerstdagen door in Oberstdorf, Zuid-Duitsland.
DJSmiley
Berichten: 4828
Lid geworden op: za 31 aug 2019, 13:37
Locatie: Nunspeet

Re: Storingen in elektronische systemen



Bericht door DJSmiley »

Klemverbindingen zijn, mits goed uitgevoerd, superieur aan een soldeerverbinding.

Bij hoge vermogensinstallaties is solderen ook absoluut verboden.
Ten eerste zal een verbinding door warmte/koude altijd werken. Op de lange termijn zal dat een slechtere verbinding geven (Overgangsweerstand).
Bij 1A merk je daar niet zoveel van. Maar 500A is een heel ander verhaal.. Dan is dat al voldoende om de zooi roodgloeiend heet te stoken of erger.

Ten 2e beperk je hiermee de flexibiliteit. Zoals @Aloys al zegt doe je hiermee een soepele kabel teniet en krijg je op termijn last van 'metaalmoeheid'. De verbinding zal door trillingen steeds slechter worden.

In een camper kan het bij kleine stromen prima. Maar altijd de soldeerverbinding mechanisch ondersteunen. Mijn voorkeur is krimpkous eromheen met smeltlijm en idd goed vastzetten, bv met de genoemde tywraps.

Minstens zo belangrijk is de kwaliteit van de klemverbinding. Gegarandeerde goede verbindingen maak je met degelijke stekkers, waarbij zowel de mannelijke als de vrouwelijke zijde hetzelfde merk zijn.

Stekker van merk A heeft altijd kleine verschillen met dezelfde compatible stekker van merk B. Dat geeft extra overgangsweerstanden. Bij hoge stromen en spanningen dus nooit merken gaan mixen! Stekker compatibiliteit is leuk, maar de gespecificeerde max stromen en overgangsweerstanden in de datasheets zijn gespecced op hun eigen stekkers gekoppeld. Dus niet stekker merk A op stekker merk B!

Je ziet dit ook in de praktijk regelmatig fout gaan. Met name bij bv zonnepanelen in dit 1 van de meest voorkomende oorzaken van branden.
Installateur koopt paneel merk A, met een MC4 stekker, en knijpt een MC4 stekker van merk B op zijn kabel, stekker erin en het werkt.
En op een zonnige dag vliegt de handel in de fik...
Installateur had de stekker van het paneel af moeten knippen, vervangen door MC4 stekker B die hij ook gebruikt voor de afgaande bekabeling....

Rapport over de zonnepanelen branden (waarin de oorzaak vaak het gemixte gebruik is van merken connectoren)
https://publications.tno.nl/publication ... R10287.pdf
Nen1010: In 712.526.1 valt te lezen:
“Elke combinatie van steker en contrasteker moet elektrisch en mechanisch bij elkaar passen en geschikt zijn voor de omgeving waarin deze wordt gebruikt.
Het combineren van stekers en contrastekers van verschillende fabrikaten is alleen toegelaten indien beide fabrikanten de compatibiliteit van de stekercontrastekercombinatie onderschrijven.
OPMERKING 1 Het wordt aanbevolen dat elke combinatie van steker en contrasteker van hetzelfde fabrikaat is.
OPMERKING 2 Een gevaarlijke compatibiliteit tussen installatieconnectoren van verschillende fabrikaten wordt niet voorkomen door het voldoen aan NEN-EN-IEC 62852
Verder zie bv pagina 18+ van dat rapport.

Omdat je bij huishoudelijke zonnepaneelinstallaties werkt met wat hogere stromen en vooral hogere spanningen zal het daar meer relevant zijn. Maar ook bij 12V systemen speelt dat wel degelijk als je een connector tegen zijn max wilt belasten.
Zie bijvoorbeeld een aantal weggesmolten EBL's. De stekkers zijn geschikt voor de betreffende stroom, maar toch gesmolten. Ik heb sterk het vermoeden dat dit hetzelfde probleem is, waardoor die stroomrating van de connectoren niet meer correct is en ze dus toch bij een lagere stroom al smelten, als gevolg van merk-incompatibliteit\
Fiat Ducato L2H2 2007 ombouw naar camper: https://www.djsmiley.com
Gebruikersavatar
jan-
Berichten: 3741
Lid geworden op: za 18 jun 2011, 18:48
Locatie: Noord-west Veluwe

Re: Storingen in elektronische systemen



Bericht door jan- »

DJSmiley schreef:
zo 02 jan 2022, 16:29
Verder zie bv pagina 18+ van dat rapport.
18+ ? Is maar zo door het filter heen gekomen :-)

Is dit dan niet een zwak ontwerp van zo'n MC4 stekker? Bij een stekker en een stopcontact is het geen doen om die van het zelfde merk te houden. Plaats je een andere oven, zou je het stopcontact moeten vervangen. Maar meestal zijn de stromen niet zo hoog. Maar een stekker van een sterkstroomaansluiting zal ook niet van het zelfde merk zijn. Of zouden die met een bepaalde referentie stekker/stopcontact gecertificeerd zijn?
Mijn 1e camper: viewtopic.php?t=8447705 Ford Transit Connect zelfbouw minicamper
Mijn 2e camper: viewtopic.php?t=8484909 Pössl Roadcamp 540 R buscamper
DJSmiley
Berichten: 4828
Lid geworden op: za 31 aug 2019, 13:37
Locatie: Nunspeet

Re: Storingen in elektronische systemen



Bericht door DJSmiley »

Bij AC is het minder risicovol
- Lagere spanning
- Lagere stromen
- Veel lompere stekkers: Kijk maar eens hoe relatief groot het contactoppervlak is van een 16A stekker. Een 50A geschikte stekker van een EBL heeft een veel kleiner contactoppervlakte dan een 16A CEE AC stekker.

De 2 grootste risico's zijn opwarming door een matig contact. Dat gebeurt meer naar mate de stroom hoger is.
Daar heb je in een camper soms mee te maken, met name bij een zware omvormer. Maar ook het gelijktijdig gebruiken van een acculader en zonnepaneel kan soms al richting de 50A laadstroom leveren. Dan is een goede verbinding zeker nodig, om overgangsweerstanden (=warmte) te voorkomen.
Maar ook bij kleinere stromen icm matige verbindingen krijg je die warmteontwikkeling al. Denk bv aan de kabels vanaf een scheidingsrelais. Dat is ook snel 20+ ampere. En tenslotte nog verbindingen die goed lijken, maar toch een hoge weerstand hebben. Dat merk je niet perse bij 1-2A, wel bij 20A. Dan krijg je dus situaties dat een compressorkoelkast of dieselkachel niet wil starten doordat de opstartstroom problemen geeft

Daarnaast de hoge spanning. Daar heb je in een camper niet veel mee te maken, maar bij zonnepanelen wel. Dat is vaak 300-700 volt. Daardoor heb je meer kans op vlambogen (Een gelijdende 'vonk' tussen contacten, die een hoop warmte genereerd). Dat is ook de reden dat zekeringen een maximale spanning hebben. De veel gebruikte midi/mega zekeringen vaak 32V voor de standaard modellen. Daarboven heb je kans dat ie wel springt bij een kortsluiting, maar de vlamboog gewoon het stroomtransport overneemt.
Bij wisselspanning valt dat relatief gezien mee. Bij gelijkspanning (DC) is dat het grootste risico. En dat is bij zonnepanelen net het geval. Dan zal een slechte verbinding dus veel sneller een vlamboog genereren.
Die vlamboog zal een hoop hitte genereren en relatief makkelijk dakisolatie laten smelten. Het begint dus met opwarming door een slecht contact, connector smelt uit elkaar. Contacten komen los, maar er ontstaat een beste vlamboog die de omliggende spullen ontsteekt, voordat de stekker in zn geheel uit elkaar valt.

Je ziet bij veel schakelaars en relais daarom dus ook vaak 2 maximale spanningen vermeld staan: Bv 250V AC / 40V DC.
Fiat Ducato L2H2 2007 ombouw naar camper: https://www.djsmiley.com
Camper-T
Berichten: 1533
Lid geworden op: ma 21 sep 2020, 19:57

Re: Storingen in elektronische systemen



Bericht door Camper-T »

In veel gevallen is het inderdaad de overgangsweerstand van een verbinding die tot de storingen, of zelfs tot smeulende dan niet brandende contacten kan leiden. En toch ook vaak bij de AC huisinstallaties waar menige storing, of brand is ontstaan door slechte verbindingen in (slechte) steeklasdoppen, oververhitte patroonhouders waar door vuil, of waterschade aanslag in is ontstaan, slecht gemaakte verbindingen, of losgetrilde contacten. Enige tijd geleden nog een storing opgelost waarbij aardlekschakelaars ineens uitsloegen wat een losse nul in de hoofdaansluiting van de netbeheerder bleek. Die was kersenrood en bezig om zich los te smelten uit zijn schroefcontact, bewegend richting het naastgelegen fasecontact.

Bij zwakstroom schroefaansluitingen van aansluitstrips of kroonstenen was vertinnen van de soepele aansluitdraden jaren het devies. Immers zou de getwiste kern van kleine koperdraadjes anders kapot gedraaid kunnen worden door de klemmende schroef. Dat bij trillende, of bewegende delen deze vertinde aansluitdraden vaak afbreken net waar het vertinde stopt kwam later aan het licht. Net als vertinde aansluitdraden die bij een slecht contact opwarmen, door het zacht geworden tin van vorm veranderen en zelfs compleet uit het schroefcontact kunnen trillen.
Bij dit soort aansluitingen is de adereindhuls een betere oplossing, mits juist aangeknepen met een juiste perstang die de adereindhuls niet inkerft. Want ook dit kan er onder invloed van beweging en trilling voor zorgen dat de adereindhuls inscheurt en zelfs compleet afbreekt.

Wat tegenwoordig steeds vaker als contact voor soepele en massieve bedrading wordt gebruikt zijn de permanente klemverbindingen. Deze zie je o.a. terug als de steekcontacten van wandcontactdozen en schakelaars, aansluitcontacten waarbij een palletje moet ingedrukken bij het insteken van de aangestripte draad, of bijvoorbeeld lasdoppen met klem-hendeltje voor soepele kabel.
Zo’n type verbinding staat altijd onder klem-druk waardoor beweging en trilling minder invloed heeft. Maar hier geldt wel dat de gebruikte draad op een juiste manier moet zijn aangestript met de juiste lengte blote kern. Wordt de kern door slecht aanstrippen ingekerft, of is de blote kern te kort dan kan ook deze onder invloed loskomen.

Complete meerpolige stekkers van steek/stekkervervindingen zoals gebruikt bij een EBL bestaan uit meerdere contactpennen waarin de draden zijn vastgeperst en hebben een clip die vastklikt op het stekkercontact. Deze verbinding moet er eveneens voor zorgen dat beweging en trilling minder invloed op de verbinding hebben. Maar als door TS beschreven is er ook nog de koude-verbinding tussen de contacten onderling, als deze minder of zelfs slecht wordt door externe invloeden dan kunnen er alsnog storingen ontstaan. Zou men i.p.v. vertinde vergulde contacten gebruiken dan wordt het een koude las die maximaal verbinding geeft maar zoals eerder opgemerkt is zo’n connector duurder, niet verplicht dus vaak niet toegepast.
Er zijn goede contactsprays om koude contacten te ontdoen van oxide. De regel is om een vetvrije en verdampende contactspray te nemen en daarmee met tussenpozen enkele keren de contacten te spoelen. Sprays welke een vet of smerend laagje achterlaten zijn vervolgens ook een hechtlaag voor vuil en stof, welke op hun beurt voor problemen kunnen zorgen. We hebben het hier over statische contacten in een droge camper en niet over bewegende contacten in een stofvrije behuizing, want die wil je misschien juist wel smeren, of voorzien van een vochtwerend laagje.

Ik val misschien in herhaling t.o.v. eerdere posts maar zorg er in de basis voor dat fragiele contacten niet kunnen bewegen dus netjes en onder lage mechanische spanning vastzetten met beugels, ty-rappen, voorzien van klittenband, juiste tape soorten, etc.
Zijn contacten daarnaast onder invloed van vocht en/of vuil, behandel ze dan af en toe met een juiste contactspray en inspecteer alles ook visueel.
Laatst gewijzigd door Camper-T op do 06 jan 2022, 13:36, 1 keer totaal gewijzigd.
Bürstner Lyseo Time T 727G Limited 2020 (C1)
Gebruikersavatar
Aloys
Site Admin
Berichten: 20167
Lid geworden op: zo 11 mei 2003, 19:02
Locatie: Kampen
Contacteer:

Re: Storingen in elektronische systemen



Bericht door Aloys »

Hier is een tamelijk onvriendelijke reactie verwijderd.
Berichten van degenen die daar (terecht) op reageerden heb ik daarom ook moeten verwijderen, anders is de samenhang weg.

Mocht dit vaker voorkomen, dan word ik daar graag van op de hoogte gesteld, liefst via een melding (knop met uitroepteken).
De meldingen die ik hierover heb ontvangen heb ik gelezen, waarvoor dank!

On topic maar weer.
Beheerder www.camperforum.nl
Een overzicht van onze reisverhalen.
December 2024: We brachten de kerstdagen door in Oberstdorf, Zuid-Duitsland.
Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 54694
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: Storingen in elektronische systemen



Bericht door Kroppie »

voor gelijkstroom verbindingen, gebruik ik :noalox, goed insmeren voor! het samenschroeven en het voorkomt een hoop narigheid en gezoek vind ik.
jos

het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, roest nooit, hoeft niet onderhouden te worden, verbruikt niets, word nooit gestolen.

too old to worry about anything
Plaats reactie