Welke accu bij elektrische fietsen?

Accessoires als alarm, omvormer,
zonnepaneel, satelliet-TV, camera's etc.
Camper-T
Berichten: 1176
Lid geworden op: ma 21 sep 2020, 19:57

Re: Welke accu bij elektrische fietsen?



Bericht door Camper-T »

De schoen wringt hem in de korte ritten en daarmee de minimale stroom die in de (lege) accu kan lopen. Als gezegd trekken twee oplaadbeurten van e-bike accu’s in totaal 120A bij 12V en dat gaat niet lukken met 90Ah lood of gel accu.

TS zoekt een betaalbare oplossing om én langer vrij te staan én de e-bike accu’s op te laden, zonder dat ze met een lege huishoudaccu komen te staan, maar is tegelijk en begrijpelijk niet van plan om hier duizenden Euro’s aan uit te geven. Niet iedereen zit in de slappe was, of wil zo veel geld uitgeven aan iets wat je persoonlijk overdreven kan vinden. Zoveel mensen, zoveel wensen.

Het ‘probleem’ is dat het kamperen en camperen van vroeger in die zin niet meer te vergelijken is met nu. Voorheen had je een losse gasfles en een zaklantaarn, tegenwoordig is er nog net geen overgewicht van alle techniek die sommigen mee willen en ook nog allemaal voeding nodig hebben.
Persoonlijk vind ik een extra stukje vrijheid als je naast de vrijheid van camperen ook onafhankelijk en zo veel mogelijk zelfvoorzienend kunt zijn.
Evengoed gebruiken wij niet bovengemiddeld veel energie dus is de investering in de extra benodigde technieken te overzien en niet overdreven.
Bürstner Lyseo Time T 727G Limited 2020
Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 51283
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: Welke accu bij elektrische fietsen?



Bericht door Kroppie »

je kan van alles willen, je budget bepaald wel wat er uiteindelijk komt
jos

het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, roest nooit, hoeft niet onderhouden te worden, verbruikt niets, word nooit gestolen, en heeft slechts 1 nadeel , er zit geen garantie op.

too old to worry about anything
Ad en Ria
Berichten: 64
Lid geworden op: wo 03 jun 2020, 11:42
Locatie: Winkel NH

Re: Welke accu bij elektrische fietsen?



Bericht door Ad en Ria »

Zou 300w aan zonnepanelen, en 2 gel accu's van 90Ah, toereikend zijn,
De ervaring is dat we de fietsaccu's half leegrijden
We gebruiken overigens vrij weinig energie, en hebben ook diverse powerbanks voor telefoon en tablet
Bijlagen
Screenshot_20210905-082328.jpg
Screenshot_20210905-082328.jpg (39.72 KiB) 239 keer bekeken
Groetjes,
Ad en Ria
DJSmiley
Berichten: 4038
Lid geworden op: za 31 aug 2019, 13:37
Locatie: Nunspeet

Re: Welke accu bij elektrische fietsen?



Bericht door DJSmiley »

Ik zou het gewoon proberen. Je hebt een BMV dus kan goed zien wat er gebeurt (en voorkomen dat je accu's te diep ontladen worden)

Een andere accu kan altijd nog. Die 300wp is nooit verkeerd.

Is het voldoende? Tja. Lastig te zeggen, want de zon is niet te voorspellen.
De beide fietsaccu's opladen van halfvol tot weer vol zal zo'n 60Ah vereisen. Met 2x 90Ah heb je netto dus zo'n 90Ah tot je beschikking, de opbrengst van de zon nog niet eens meegerekend. Dan moet je een eind komen. Om die hoeveelheid weer in je accu te krijgen heb je wel een beetje redelijke zonopbrengst nodig, dus niet onder de bomen parkeren. Maar ik gok dat het, gemiddeld, in de zomer, en in het zuiden van europa ook nog wel een eind in de lente/herfst, redelijk haalbaar is. Wordt lastig als je bewolkte dagen hebt, maar als je ook kunt opladen via de dynamo tijdens het rijden dan kom je er wel (als je tenminste wel enige tijd rijd)

Die powerbanks maken trouwens niets uit, want ook al gebruik je die voor de telefoon en tablet, die moeten ook geladen worden. Die stroom komt, uiteindelijk, dus ook gewoon uit je accu. Zelfs met iets rendementsverlies, want zo'n powerbank opladen en ontladen is geen 100% efficient proces.
Fiat Ducato L2H2 2007 ombouw naar camper: https://www.djsmiley.com
Plaats reactie