accu zonnepanelen dynamo installatie

Accessoires als alarm, omvormer,
zonnepaneel, satelliet-TV, camera's etc.
compay
Berichten: 198
Lid geworden op: vr 24 dec 2010, 11:33
Contacteer:

accu zonnepanelen dynamo installatie



Bericht door compay »

Hallo allen

sinds een jaar of vier rijden wij rond met een elektrische installatie in mijn mercedes 319 bus. Afgelopen jaar naar Kroatie, door slovenie prachtig. Installatie bestaat uit een 70Ah dynamo die nieuw is. laadt max met 14,4V. Das een beetje jammer want ik heb een 180Ah AGM accu die zowel voor het starten is als voor de huishoud! en die moet eigenlijk met 14,6V geladen worden. Daar heb ik toen 4 jaar terug voor gekozen omdat ik niet twee van die zware accu's wilde in de bus die niet overdreven zwaar gemotoriseerd is. Doe er nu 4 jaar mee en ik vraag me af of de accu nog goed is. Na een flink stukkie rijden staat de Battery monitor op 12,6 Volt maar dat zakt binnen een dag naar 12,3V zonder verbruikers aangesloten. Dat vind ik wel vrij snel. Als we ergens staan heb ik twee losse panelen van 80W per paneel los ergen staan verbonden met lange kabel naar laadregelaar victron Mptt 15/75. Deze zijn verbonden in serie zodat ze vroeg beginnen met laden en langer doorgaan. Na een dg op de camping weet je inmiddels we waar ze de gehele dag het beste staan. ALs ik er bij ben zet ik zo efficient mogelijk neer..als we weggaan leg ik ze vlak op de grond zodat deze bij veranderen zonnestand toch vrij maximaal ik de zon staan. Nu wil ik toch wat zonneenergie erbij want vaak staan we ook in een stadje of ergens op parkeerplek. Dus komen er nog twee panelen van 50W op dak. Het is een oldtimer met rond dak dus worden het twee flexibele panelen. Ook weer in serie geschakeld. We steen veelal in de schaduw met de bus dus is fijn als voltage zo snel mogelijk boven de 18V uitkomt oid zodat laden gaat beginnen. Nu wil ik toch graag weer 2 accu's. Indien de 180AGM nu al stuk zou zijn dan vind ik het vrij snel. Anderzijds een accu gaat zo ongeveer 6 jaar mee. En omdat ik er 1 had zou je ook kunnen zeggen dat ik er eigenlijk 8 jaar mee gedaan heb (in vergeljk met twee losse accu's) Denk bu aan een 95Ah voor starten en een 220Ah als huishoud. Geen AGM dit keer maar gewoon deep cycle accu's oid. Idee is ook eventueel om een gewone koelkast tafelmodel A+++ te instaleren. De compressor doet het prima maar ik vind wel dat die in hete gebieden plus 30 graden lang aan het draaien is overdag. Heb liever een koelkast met meer vermogen die korter draait. Grootste probleem daarmee de dure omvormer die ik nodig heb en het feit dat die omvormer zelf ook nog eens flink wat stroom pakt. De volgende vragen nu wat vinden de experts op elektronica gebied van de installatie die ik van plan ben. Dynamo 70Ah zonnepanelen los voor op de camping 80W per panel..twee flexibele panelen 50W per paneel op dak..alles in serie geschakeld. Twee accu's met victro scheidingsrelais. 1 95Ah start en 1 220Ah huishoud. Andere vraag wie rijdt er rond met een 220v tafelmodel koelkast en gebruikt die via een omvormer?
Joske
Berichten: 2428
Lid geworden op: za 26 mar 2005, 13:28
Locatie: Portimão, Portugal

Re: accu zonnepanelen dynamo installatie



Bericht door Joske »

Een heel verhaal!
Fout is om één accu voor start EN huishoud te hebben.
Ik stel voor om een normale startaccu van ongeveer 80-90 Ah te plaatsen en te koppelen via een scheidingsrelais.
Dan de huidige (HH) accu laten controleren en aan de hand van het resultaat eventueel vervangen.
Is hij nog goed: 80% of meer, dan laten zitten.
Je zegt zelf dat de compressorkoelkast het goed doet, maar moeite heeft met 30 graden!
Volgens mij is dat normaal.
Je ziet zelf problemen (omvormer enz) als je een zwaardere koelkast neemt.
Lekker niets aan doen toch...
Groeten van Joske!
Naast camperen en geocachen, ook fan van een van Nederlands mooiste producten:
Afbeelding

Afbeelding
Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 42667
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: middenbeemster

Re: accu zonnepanelen dynamo installatie



Bericht door Kroppie »

ik heb al jaren een gewone hh keukenkoelkast op de omvormer, victron 12/1600/70 eerst 5 jaar op 2 x230Ah semitractie, deze na 11 jaar vervangen door 1 230Ah varta ldf230.
ik heb 4 80wP zonnepanelen plat op dak en een dynamo van 70 ampere.
ik heb in de koelkast een extra thermostaat gezet welke de omvormer inschakeld, dus koelkast koud genoeg , omvormer uit(scheelt bij mij 12Ah per 24 uur.), verder heb ik om de omvormer te sparen tussen omvormer en koelkast een tijdvertraging relais gezet, zodat eerst de omvormer start en 5 seconden later krijgt de koelkast pas prik.
werkt nu alweer 3 jaar perfekt.

hiervoor had ik een waeco mdc 90 koelkast op 12 volt, ook een perfekt ding, maar een losliggend blikje in het vriesvak had de verdammper lek gerammeld, een nieuwe waeco was +800euro, en een gewone hh kk was 150 ,omvormer had ik al dus keus was niet moeilijk.

nooit spijt van of problemen mee gehad

jos
jos

het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, hoeft niet onderhouden te worden, verbruikt niets, word nooit gestolen, en geeft dus nooit problemen, ja 1, word misschien eens gemist.

too old to worry about anything
compay
Berichten: 198
Lid geworden op: vr 24 dec 2010, 11:33
Contacteer:

Re: accu zonnepanelen dynamo installatie



Bericht door compay »

dank je jOS..dat ga ik onthouden. Heb je naast die accu ook een accu om te starten? Die varta accu hoort zich goed aan, kan je ook gebruiken om te starten, maar ik denk dat jij die echt alleen als huishoud accu gebruikt. http://www.accudeal.nl/230Ah-accu-Varta ... -930230115. Kan het nu zijn dat de thermostaat van de koelkast zegt je moet inschakelen...maar die extra theromostaat vind dat het koud genoeg is en ervoor zorgt dat de compressor geen stroom krijgt? andersom kan ook dat de extra thermostaat de compressor uitschakelt terwijl thermostaat van de koelkast zelf door zou willen gaan..is dat niet slecht?
Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 42667
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: middenbeemster

Re: accu zonnepanelen dynamo installatie



Bericht door Kroppie »

de originele koelkast thermostaat heb ik op 3 graden gedraaid zodat ie dus (bijna)altijd ingeschakeld staat, de extra thermostaat staat op 5 graden, beneden de 5 graden omvormer uit kk geen stroom(doet de ori thermostaat dus ook niets.), boven de 5 gr, extra, als de extra thermostaat geen stroom vraagd is de omvormer uit, dus ook de kk
de ori thermostaat doet niets omdat de omvormer dan toch niet aanspringt , zou alleen kunnen als de omvormer om een andere reden langdurig aanstaat, dan houd de ori thermostaat de boel op hooduit 3graden .
klinkt ingewikkeld maar is simpel (omvormer uit geen stroom dan werkt de ook de kk niet, en de ori thermostaat doet niets anders dan de extra thermostaat, stroomonderbreken als de kk koud genoeg is) en werkt prima.

ik heb een aparte startaccu

jos
Laatst gewijzigd door Kroppie op za 31 mar 2018, 15:10, 1 keer totaal gewijzigd.
jos

het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, hoeft niet onderhouden te worden, verbruikt niets, word nooit gestolen, en geeft dus nooit problemen, ja 1, word misschien eens gemist.

too old to worry about anything
compay
Berichten: 198
Lid geworden op: vr 24 dec 2010, 11:33
Contacteer:

Re: accu zonnepanelen dynamo installatie



Bericht door compay »

dank voor uitleg, begrijp ik volledig.nnog even over verschil tafelmodel 220v en 12v compressor..wat zjn voor jou de verschillen. Met name op warme dagen. Draait een 220V minder lang en houdt ie het beter koel? Jij hebt wellicht een uitermate goed geisoleerde camper. De mijne is geheel staal ook dak en rondom ramen
Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 42667
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: middenbeemster

Re: accu zonnepanelen dynamo installatie



Bericht door Kroppie »

ik heb een burstner uit 1990 , is redelijk geisoleerd, en heb gemerkt dat het stroomgebruik van de waeco en de gewone hh koelkast niet merkbaar van elkaar verschilt.
mss dat extra isolatie, met name de zijde die tegen een buitenwand staat(piepschuim plaat), wat oplevert , heb ik nooit geprobeerd

de hh koelkast is een 90 liter exquisit van bcc toendertijd iets van 150- 160 euro, staat op de originele plek van de oude elektrolux absorptie koelkast, MET behoud van de ventilatie roosters in de achterwand

jos
Laatst gewijzigd door Kroppie op za 31 mar 2018, 15:39, 1 keer totaal gewijzigd.
jos

het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, hoeft niet onderhouden te worden, verbruikt niets, word nooit gestolen, en geeft dus nooit problemen, ja 1, word misschien eens gemist.

too old to worry about anything
Gebruikersavatar
Metor
Berichten: 806
Lid geworden op: di 12 mei 2015, 14:39

Re: accu zonnepanelen dynamo installatie



Bericht door Metor »

80W per panel..twee flexibele panelen 50W per paneel op dak..alles in serie geschakeld.
Let hierbij op twee dingen: (betreft het plan om alle 4 panelen in serie te zetten)

1) De Isc (kortsluitstroom) en de Impp (stroom bij maximaal vermogen) moeten van alle panelen (ongeveer) gelijk zijn. 50W en 80W moeten dus matchen op deze.
2) Alle Voc (open spanning) van de 4 panelen opgeteld mag niet hoger zijn dan 75V. Dit is het maximum wat de mppt15/75 aan kan.

Kijk dus goed naar de specifikatie van de 50W en 80W panelen.
Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 42667
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: middenbeemster

Re: accu zonnepanelen dynamo installatie



Bericht door Kroppie »

in principe geldt ,
in serie dan alle panelen gelijk vermogen, het zwakste paneel bepaald de opbrengst.

parallel, dan alle panelen gelijke werkspanning(Ump)

ik heb de 4 (exact) gelijke panelen 2 sets van 2 in serie en die 2 parallel .

en houd er rekening mee dat schaduw bij panelen in serie een grotere invloed heeft dan bij parallel .

jos
jos

het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, hoeft niet onderhouden te worden, verbruikt niets, word nooit gestolen, en geeft dus nooit problemen, ja 1, word misschien eens gemist.

too old to worry about anything
tijdverdrijver
Berichten: 235
Lid geworden op: wo 14 mar 2018, 12:48
Locatie: 4884ME

Re: accu zonnepanelen dynamo installatie



Bericht door tijdverdrijver »

Je kunt beter twee regelaars gebruiken, anders ga je zeker 30watt verliezen.
De uitgang van de regelaar voor de losse panelen kan dan gewoon aan de accu aangesloten blijven, en koppel je deze los dan gaat het dak gewoon door.

Henk
compay
Berichten: 198
Lid geworden op: vr 24 dec 2010, 11:33
Contacteer:

Re: accu zonnepanelen dynamo installatie



Bericht door compay »

dank voor reacties, helemaal gelijk

ik heb het denk ik verkeerd omschreven
ik heb twee keer 50W flexibel op dak serie geschakeld
en twee keer 80W in serie geschakeld op de grond (of waar dan ook, heb 30 meter kabel indien nodig)

kortom twee series die weer parallel zijn aangesloten op de laadregelaar de plus van de ene serie bij de plus van de andere serie de laadregelaar in, dito voor de min.

mijn adviseur zei ook al dat de 15/75 te klein kan zijn wat betreft capaciteit. Maar als ik rij of ergens sta onderweg heb ik allleen de twee keer 50W in gebruik. Als ik ergens sta op camping staat bus en de twee keer 50W op dak zeer waarschijnlijk in schaduw, en de twee 80W hopelijk in de zon. De keren dat ik alles vol in de zon staat en optimaal zullen zeer sporadisch zijn en dan nog kan het best zo zijn dat de 15/75 het wel trekt. Schiet anders in de beveiliging. Maar als dit vaak gebeurd komt er uiteraard een zwaardere laadregelaar!
tijdverdrijver
Berichten: 235
Lid geworden op: wo 14 mar 2018, 12:48
Locatie: 4884ME

Re: accu zonnepanelen dynamo installatie



Bericht door tijdverdrijver »

Dan kun je beter gewone regelaars gebruiken dan mppt, de mppt kan nu nooit zijn werk doen dus nog steeds verlies.

Henk
compay
Berichten: 198
Lid geworden op: vr 24 dec 2010, 11:33
Contacteer:

Re: accu zonnepanelen dynamo installatie



Bericht door compay »

Henk dank voor antwoord, zou je wat je bedoeld voor mij een iets duidelijker willen omschrijven. Hoe precies met de twee regelaars en hoe verlies ik nu 30W (kortom dus twee series van twee panelen die parallel worden aangesloten op laadregelaar)
Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 42667
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: middenbeemster

Re: accu zonnepanelen dynamo installatie



Bericht door Kroppie »

meer vermogen dan dat de regelaar(victron 75/15) mag hebben?, dan word het vermogen beperkt door de regelaar zelf gaat dus niet stuk.
schiet ook niet in een beveiliging maar beperkt gewoon het door tegeven vermogen, het teveel word afgeroomd zeg maar en het max blijft ie gewoon doen.
wat wel belangrijk is, is het toegestane voltage , indien dat overschreden word gaat de regelaar wel stuk, en hou er dan rekening mee dat het opgegeven open voltage (Uoc) van de panelen opgegeven word bij een temperatuur van 25graden(laboratoriumcondities), en dat dat voltage bij lagere temperaturen dan die 25 graden wel eens veel hoger kan zijn(10. 15% bij temperaturen onder nul), ga dus niet op de grens zitten.

jos
jos

het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, hoeft niet onderhouden te worden, verbruikt niets, word nooit gestolen, en geeft dus nooit problemen, ja 1, word misschien eens gemist.

too old to worry about anything
Plaats reactie