Verzekeren

Niet-technische zaken als de aankoop, verzekeren,
belasting, importeren etc.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Inferno
Moderator
Berichten: 27085
Lid geworden op: di 07 jun 2005, 19:29
Locatie: Zuid Holland
Contacteer:

VerzekerenBericht door Inferno »

Regelmatig komen er op het forum vragen voorbij over verzekeringsmaatschappijen en wat de voor en nadelen zijn.
Logisch, mensen zien al snel door de bomen het bos niet meer als het gaat om een onderwerp dat zoveel geld kost en waar je -als alles goed gaat- zo weinig voor terug mag verwachten.
Mensen verdiepen zich nu eenmaal liever in dingen die ze wel leuk vinden.

Hier een leidraad voor mensen die de richting zoeken als het om verzekeren gaat.

Waar op te letten
Een camper is een auto maar ook een verblijfplaats zoals een vakantiewoning. Dat brengt nogal specifieke eisen met zich mee ten aanzien van de verzekering.
Een standaard autoverzekering dekt wel schade die je veroorzaakt of die jou wordt toegebracht, maar houdt geen rekening met de hele inboedel die je met een camper meesleept. De verzekering die je kiest zal daar dus op aangepast moeten zijn.

Voorwaarden
  • 1. Voorziet de verzekering in aankoopwaarde (of nieuwwaarde) verzekering.
    2. Wat is de dekking voor de inventaris
    3. Wat is je eigen risico
    4. Zijn accessoires meeverzekerd
    5. Wat zijn de bijzonder uitsluitingen
Uit de lijst haal je direct de belangrijkste voorwaarden, want:
- je koopt een dure camper (nieuw of gebruikt) en kun je dan jouw aankoopwaarde verzekeren, of gaat het op basis van de voor de verzekering uit een vaag boekje gehaalde waarde waar je pas achterkomt als je problemen hebt?
- hoe zit het met de inventaris? Wat valt daaronder? Gaat het alleen om de vaste inventaris zoals de potten, pannen, stoelen en tafel of zijn ook de kleding, je horloge en je fototoestel of zelfs je laptop meeverzekerd?
- eigen risico is van invloed op de hoogte van je premie, mijn oude verzekeringsagent (die inmiddels al jaren met pensioen is) zei altijd: verzeker dát wat je niet zelf kunt betalen als je het verliest. Daarvoor is ook je eigen risico, maar past dat eigen risico wel bij jouw profiel? Kun je het wel ophoesten als het op een ongewenst moment ineens moet worden uitgegeven?
- een camper is, reeds wanneer je hem nieuw koopt, niet meer standaard. Maar wat doet je verzekeraar daarmee? Moet je dan vertellen dat je een luifel hebt laten aanbouwen voor 1500 euro of een schotelantenne met tv voor 3000 euro of hoort dat gewoon bij de camper? Is het van invloed op je premie? Maar vooral: moet je het apart vermelden en is het dus iets dat in de loop van de tijd verandert?
Je kan je misschien voorstellen dat je op een dag een accu van 300 euro laat bijplaatsen, moet je dat dan melden aan je verzekeraar?
Al met al belangrijke kennis en overwegingen.

Een ander belangrijk onderdeel van de polis zijn de uitsluitingen. Wie wil er worden geconfronteerd met uitsluitingen op het moment dat hij of zij onverhoopt in de penarie zit vanwege een schade? Wie wil niet liever eerlijk worden voorgelicht en goed geïnformeerd zijn zodat je geen verrassingen hebt op het minst wenselijke moment.
Hoe gaat jouw verzekeraar bijvoorbeeld om met overgewicht van de camper? Mag je met de camper naar je werk rijden of mag je er alleen mee op vakantie? Wat gebeurt er als de camper in de stalling staat? Hoeveel dagen per jaar mag je eigenlijk de grens over?
Allemaal zaken die zomaar kunnen gebeuren en je verwacht dat het voor elkaar is, maar is dat ook zo?
Moet je eigenlijk je camper anders verzekeren als je de camper aan je kinderen meegeeft?
Hoe zit het overigens met repatriëren? De camper komt thuis, u komt thuis maar komt de hond ook thuis?

Premie
Wat gaat het kosten en staat het in verhouding voor het geleverde? We zijn Hollanders en we betalen niet graag teveel. Maar wat is nou te veel en wat is voldoende?
In mijn beleving gaat het erom dat je een goed gevoel hebt en er op kan vertrouwen dat je goed geholpen zult worden op het moment dat je hulp nodig hebt. Dan wil je niet 87 formulieren invullen die door je eigen tussenpersoon ter discussie worden gesteld. Je wilt hulp, en je wilt zo snel mogelijk de nare ervaring afsluiten.

Wat is dat waard, dat moet je zelf bepalen. Zit je voor een dubbeltje op de eerste rang dan kun je wel eens misgrijpen, is de duurste verzekering dan vanzelfsprekend de beste? Baseer je keuze op feiten die voor jou belangrijk zijn. Is dat de prijs, dan is dat zo. Wil je een uitgebreide zorgeloze dekking, dan moet je dus vooral weten waar je over praat.
Het is vooral een zaak van vertrouwen!

Links
ANWB
AVECO
Camperverzekerd
Centraal Beheer
DOA
Europeesche
NKC
Unigarant
Alle anderen via Google

Op alle sites kun je een premie berekenen en op enkelen kun je ook direct voorwaarden vergelijken.
Veel succes met de keuze!

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel dan kunt je mij een PB sturen.
Plaats reactie