Rapido Schreiber paneel help

Accessoires als alarm, omvormer,
zonnepaneel, satelliet-TV, camera's etc.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Owen
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 29 mei 2023, 19:32
Locatie: In mijn camper

Rapido Schreiber paneel help



Bericht door Owen »

Hoi, ik ben nieuw op het forum en deel graag mijn ervaringen, maar eerst heb ik een vraag en hoop ik hier op het juiste adres te zijn…

Ik heb een Rapido 962M gekocht uit 2003 op een Sprinter basis (150.000km en volgens Mercedes in zeer goede staat). Nu ben ik lekker aan de slag om mijn electronics op te waarderen met Victron spulletjes (als een kind zo blij op de webshops). Ik heb een elektrotechnische achtergond maar dat is wat roestig, vandaar mijn volgende vragen:
IMG_7832.jpeg
Lekker onderweg
IMG_7832.jpeg (290.75 KiB) 612 keer bekeken
Mijn Schreiber bedieningspaneel laat mij het volgende geloven:
IMG_7834.jpeg
Paneeltje
IMG_7834.jpeg (195.49 KiB) 612 keer bekeken
Ik kan meten of mijn startaccu genoeg voltage heeft; knopje B1
Ik kan meten of mijn werk accu’s genoeg voltage geeft; knopje B2
Dit geeft ook keurig de verschillen tussen mijn start en werk accu’s in het schermpje. (Werkt naar behoren)

Daarnaast kan het paneel blijkbaar ook aangeven met lampje 6 of de twee systemen “gekoppeld” zijn (ik vermoed tijdens het laden met de dynamo).
Lampje 7 geeft een alarm als de startaccu onder een bepaald voltage komt (denk ik?)

Lampje 5 gaf bij de oude lader via een 1 aderige signaal draad weer of er een 220v aansluiting is (ik krijg het niet voor elkaar er achter te komen wat dit “signaal” precies is; ik heb geprobeerd 12v op de kabel te zetten maar dit gaf niet het resultaat dat het lampje 5 ging branden. (Foto drie laat zien waar deze signaal draad aan zat bij de oude lader)

Nu heb ik voor dit forum (ik hoop electronics specialisten te treffen ;-)) de volgende vraag;

Lampje 6; ik neem aan dat deze informatie (of er gekoppeld is ja/nee) van een scheidingsrelais afkomstig is? En waar zou deze zitten?

Lampje 6; werkt dit scheidingsrelais ook de andere kant op; of te wel zoals foto 1 laat zien komen er 2x215 watt piek panelen op het dak… gaat dit ook mijn startaccu laden zodra de boordaccus vol zijn…

Lampje 6; waar vind ik zon relais meestal? (Hoe ziet dit er uit bij een bouw uit 2003).

Lampje 5; heeft iemand hier een slim idee wat de oude lader over die 1 aderige kabel naar mijn schreiber paneel heeft verzonden? Dan kan ik dat signaal namaken…

Lampje 7; dit alarm ging laatst af bij 12,3 volt van de startaccu, dat zou moeten kloppen want dat is te laag, maar waarom (hij hing aan de stroom en mijn werk accu’s waren keurig 14,xx volt tijdens het laden met de IP22. Hier uit merk ik op dart het scheidingsrelais blijkbaar de andere kant op niet werkt…

Zijn er oplossingen die wel werken? Of zou het scheidingsrelais stuk kunnen zijn?

Alle hulp is welkom :-)
Rapido 962M
Twice as old as my camper
Riding the only Diesel AMG, downtuned ;-)
veetee
Berichten: 3546
Lid geworden op: zo 29 jul 2018, 14:54
Locatie: De Parel van het Heuvelland

Re: Rapido Schreiber paneel help



Bericht door veetee »

Dit is het alleen display, daarbij behoort ook nog het EBL, het 'electroblock', een kastje waarin de electronica, lader, en het scheidingsrelais zitten. Dat kastje zit vaak onder een van de voorstoelen, dicht bij de accu's (ook vaak onder een van de voorstoelen (of bij Ducato onder de vloer bij de bestuurder).
Als het scheidingsrelais in de EBL zit, dan wordt het waarschijnlijk aangestuurd door het D+ signaal van de dynamo (motor loopt), en het werkt dan hoogstwaarschijnlijk ook maar één kant op. Maar dit is giswerk, we weten te weinig van je situatie. Er zou ook een 'intelligent' scheidingsrelais (BV Cyrix) in kunnen zitten, dat werkt wel twee kanten op.
Je moet je elektrische installatie dus eerst nog wat beter in kaart brengen. :wink:
Gebruikersavatar
Owen
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 29 mei 2023, 19:32
Locatie: In mijn camper

Re: Rapido Schreiber paneel help



Bericht door Owen »

Onder de stoel is een goeie, daar zitten zeker “wat” dingetjes, ik ga de “dikke” kabels maar eens volgen van de startaccu (net een nieuwe besteld) die naar achteren lopen.

De dynamo gaat met 430WP zonnepanelen natuurlijk nooit meer de boord accu laden… behalve bij heel slecht weer misschien. Maar in Noorwegen is het zo lang licht dat ik dat dit jaar niet mee ga maken, of misschien wel als je in de ochtend vroeg gaat rijden en de hele nacht 12v hebt gebruikt… ik heb het lampje tussen B1 en B2 nog nooit zien branden… maar dat kan ook komen door een oude startaccu die niet meer boven de 12.9 v uit komt :-) dus het relais komt niet in werking en het alarm gaat geregeld af…

Of misschien tussen de accu’s maar een mooie intelligente Victron 12/12 lader zetten of iets dergelijks?

Ik ga op zoek naar dat EBL ding, achter dit paneel zitten ook nog een hoop elektronische componenten, en ik dacht ook de. “Dikke” kabels te zien.
Rapido 962M
Twice as old as my camper
Riding the only Diesel AMG, downtuned ;-)
Plaats reactie