Victron 12/500 vraag

Accessoires als alarm, omvormer,
zonnepaneel, satelliet-TV, camera's etc.
Cees v
Berichten: 109
Lid geworden op: di 31 aug 2021, 23:44

Victron 12/500 vraag



Bericht door Cees v »

Zoals het onderwerp aangeeft wil ik mijn fietsaccus tijdens rijden met de camper opladen. Zijn 2 Bosch 400 fietsaccus. Is dan de Victron 12/500 dan voldoende?
Ik heb nog wel een loodaccu van 95 amp welke ik in de toekomst (als die het loodje legt) wil vervangen voor een lifepo4.

Ik hoor het graag of ik dit kan/moet doen.
15 maart 2024 weer reizen door Europa 😊
DJSmiley
Berichten: 4133
Lid geworden op: za 31 aug 2019, 13:37
Locatie: Nunspeet

Re: Victron 12/500 vraag



Bericht door DJSmiley »

Ligt aan de laders.

Als je laders 42V / 2A zijn dan heb je voor 2 stuks zo'n 200-225W nodig en kan het prima.
Als je de 42V / 4A laders hebt wordt het krap, want de 500VA = 400W en daar ga je dan een eind naar toe incl omvormerverliezen (Zou kunnen maar je belast de omvormer dan wel relatief lang op bijna zn volle vermogen).

Dat je het tijdens het rijden doet is goed, en zeker met zo'n kleine loodaccu wel essentieel. Die help je anders snel om zeep.

Wel kan het zijn dat de stroom vanaf je startaccu naar de huishoudaccu behoorlijk hoog wordt als je daar ook de stroom van de omvormer bij krijgt. Geen idee wat je nu hebt maar een lichte EBL met een 40A zekering bij de startaccu zou nog wel eens te krap kunnen worden.

Als je de omvormer direct op de startaccu aansluit (met een zekering uiteraard) en ALLEEN gebruikt met draaiende motor moet het prima gaan.
Fiat Ducato L2H2 2007 ombouw naar camper: https://www.djsmiley.com
myway
Berichten: 15616
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 21:07

Re: Victron 12/500 vraag



Bericht door myway »

Als Cees ff op zijn laders kijkt wat bij output staat weten we hoeveel vermogen er wordt gevraagd.
Ik denk dat dit met deze accu’s 36 volt 2 Amp is.
Dan zou dit voor twee accu’s 144 watt zijn en moet zeker kunnen met deze omvormer.
Maar zoals hier boven vermeld kan het ook zomaar veel meer zijn.
Dus ff kijken op de laders.
Gebruikersavatar
kampo
Berichten: 9036
Lid geworden op: vr 30 sep 2016, 21:01
Locatie: Brussel

Re: Victron 12/500 vraag



Bericht door kampo »

Ik heb er verschillende getest met 2 acculaders tegelijk. Ja het gaat al rijdende.
Je kan stellen dat je met de Victron 375 omvormer 1 fiets en met de 500 omvormer 2 fietsen tegelijk kan laden.
Maar echt garantie voor jullie geval heb je pas als je ons vertelt welke laders. Er zijn bij Bosch namelijk 2A, 4A en 6A accu laders. De krachtige 6A kom ik niet tegen op de (kleinere) 400Wh Bosch accupack.
Groeten Kampo
Cees v
Berichten: 109
Lid geworden op: di 31 aug 2021, 23:44

Re: Victron 12/500 vraag



Bericht door Cees v »

Hi guys.

Het zijn 2x 32 volt 2amp laders van Bosch.

Dus als ik het zo lees moet dat rijdend kunnen.

Cees
15 maart 2024 weer reizen door Europa 😊
myway
Berichten: 15616
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 21:07

Re: Victron 12/500 vraag



Bericht door myway »

Meestal zijn die Bosch laders 36 volt maar dat maakt niet zoveel uit bij die 2 ampère
Dat gaat idd prima met die 500 va het kan zelfs met de 375 va.
Cees v
Berichten: 109
Lid geworden op: di 31 aug 2021, 23:44

Re: Victron 12/500 vraag



Bericht door Cees v »

Besteld 12/230 500 watt bij de winkel in Winterswijk :D
15 maart 2024 weer reizen door Europa 😊
Cees v
Berichten: 109
Lid geworden op: di 31 aug 2021, 23:44

Re: Victron 12/500 vraag



Bericht door Cees v »

Victron geplaatst. Zit een eco stand op. Kan ik hem dan gewoon aanlaten staan? Als de fietsaccus vol zijn stopt ook het laden volgens mij.

Cees
15 maart 2024 weer reizen door Europa 😊
Jasperruis
Berichten: 10
Lid geworden op: ma 16 jan 2023, 5:38

Re: Victron 12/500 vraag



Bericht door Jasperruis »

Ik heb hetzelfde gedaan, werkt prima. Succes!
myway
Berichten: 15616
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 21:07

Re: Victron 12/500 vraag



Bericht door myway »

Je kunt hem aan laten staan maar dan zal er wat verbruik zijn van ongeveer 0.2 ampère.
Op 24 uur zal er een verbruik zijn van een kleine 5 Ah
Cees v
Berichten: 109
Lid geworden op: di 31 aug 2021, 23:44

Re: Victron 12/500 vraag



Bericht door Cees v »

Hoi myway.

Dan kan ik hem gewoon op de eco stand laten staan. De 200 watt zonnepanelen trekken dat bij stilstaand wel bij denk ik zo.

Ben er blij mee. Nu nog een 220 kabel naar de garage trekken en plaatsen van een stopcontact.
Dan kunnen de fietsaccus laden in de garage tijdens rijden.

Cees
15 maart 2024 weer reizen door Europa 😊
Gebruikersavatar
kampo
Berichten: 9036
Lid geworden op: vr 30 sep 2016, 21:01
Locatie: Brussel

Re: Victron 12/500 vraag



Bericht door kampo »

Nee als je geen 230V nodig hebt dan zet je de inverter gewoon uit. Dat kan met de schakelaar of met de afstandbediening.

Het rust stroom verbruik is er ook in de eco stand. Wel minder maar dat komt niet goed met je relatief kleine hh accu.
De eco functie is eerder voor als je inverter in gebruik is.
Groeten Kampo
myway
Berichten: 15616
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 21:07

Re: Victron 12/500 vraag



Bericht door myway »

Ik gebruik de ecostand en een aparte schakelaar.
Als mijn dochter en de kleinkinderen hem gebruiken vergeten die de omvormer nog wel eens uit te zetten en dan verbruikt het dus minder stroom.
Indien de omvormer op een minder goed bereikbare plaats staat er een aparte schakelaar opzetten.
Op de omvormer zit een klein groen stekkertje met een zwart draadje en die kun je daar voor gebruiken.
Gebruikersavatar
kampo
Berichten: 9036
Lid geworden op: vr 30 sep 2016, 21:01
Locatie: Brussel

Re: Victron 12/500 vraag



Bericht door kampo »

Ik gebruik de originele afstand schakelaar van Victron, eveneens op een 500.
Op dat groene stekkertje aangesloten met een 2 polig kabeltje (wel in de juiste pool richting)
Die schakelaar is niet zo duur en heeft als voordeel dat de je een verklikkerlichtje hebt en bovendien met de LEDjes de diagnose kan worden afgelezen.

Afbeelding
Groeten Kampo
Plaats reactie