verlagen gasverbruik thuis

Serieuze zaken die niet passen in de bovengenoemde categoriën.
Gebruikersavatar
annoh
Berichten: 1875
Lid geworden op: za 18 aug 2012, 22:05
Locatie: St. Jacobiparochie
Contacteer:

verlagen gasverbruik thuis



Bericht door annoh »

In een ander topic over gasverbruik wordt veel geschreven over watertemperatuur. In deze topic beschrijf ik aan de hand van een praktijkvoorbeeld hoe je het gasverbruik serieus kan verlagen en het wooncomfort meteen kan verhogen.

Uitgangssituatie:
Woonhuis van oude kop hals romp boerderij, gelegen zeer dicht bij waddenkust. Toen we er 35 jaar geleden kwamen was het donker, koud, vochtig en het tochtte. Kamer en keuken bijna 4 meter hoog, gangen ongeveer 3 meter hoog. Andere kamers normale hoogte. Gasverbruik pakweg 3.000 kuub/jaar.

Door verwijderen van bomen die dichtbij het woonhuis stonden, deels door storm, deels door kappen, werd de woonkamer, met muren op west, zuid en oost, beduidend warmer. (Bij zonneschijn) Door het plaatsen van ramen in de westgevel keuken en kamer werden beide vertrekken warmer. (Bij zonneschijn). Bij zonneschijn heeft de woonkamer een surplus aan warmte. De wand tussen keuken en woonkamer is voor een deel verwijderd waardoor het surplus aan warmte van kamer naar de keuken kan.

Alle gevels zijn geïsoleerd, alles dubbel glas.

Het plafond van woonkamer en keuken, bijna 4 meter hoog, is geïsoleerd.

De woonkamer en keuken is voorzien van vloerverwarmning en staat op 17,5 graden het hele jaar rond, de andere vertrekken gewoon radiatoren. Per radiator een thermostaat. Van de beneden vertrekken waar geen vloerverwarmig is is de kruipruimte voorzien van schelpen.

Nog te doen: isoleren muur tussen woonhuis en schuur. Plafond isolatie gangen.

In de woonkamer/keuken, in weze grote ruimte, staat een houtkachel, verbruik 7 kuub/jaar. Hout van teelt.

Gasverbruik is nu 1.000 kuub/jaar en een veel hoger wooncomfort.
Plaats reactie