Bij deze link kun je recepten plaatsen die je, met eenvoudige middelen en weinig ruimte of keukengereedschap, in de camper kunt maken.
Ik probeer, bij tijd en wijle, ze dan hier allemaal te publiceren.
HOOFDGERECHTEN.
voor 2 personen tomaten/eiersalade:
Snijd 4 tomaten en 2 hard gekookte eieren in kleine blokjes, meng dit met zout/peper en beetje mayonaise, erg lekker met stokbrood.
voor 2 personen spagetti carbonara:
Blokjes mager rookspek uitbakken, spagetti koken. Als spagetti beetgaar is afgieten en dan meteen 1 of 2 rauwe eieren erdoor roeren en gebakken spekjes erdoor roeren, parmezaanse kaas erover.
Variant op Pasta Carbonara.
Tijdens het koken van de pasta
Spekblokjes uitbakken
Gesnipperde uit en knoflook toevoegen en meebakken
Kruidenroomkaas erdoor roeren totdat het gesmolten is
Aanlengen met melk *) tot een romige saus ontstaat
Versgemalen peper en evt. verse kruiden erbij voor het opscheppen
*) kan ook met (slag)room maar dan wordt het nog vetter
voor 2 personen ratjetoe:
Half pond gehakt rul bakken, uit de pan nemen. Dan ui, knoflook, paprika en eventueel champignons bakken daarna gehakt toevoegen met een blik uitgelekte capusijners of zakje krieltjes (wel ff paar minuten koken) of beiden, pot appelmoes, augurken, zilveruitjes of amsterdamse uitjes op tafel.
in de diepe pan van de braai skootel (naast je stoel onder de luifel )
twee kippenpoten (of meer)
pak tomatensaus of blik gepelde,een ui ,knoflook
eventueel champignons
even de kippenpoten aanbraden,alle ingrediënten erin peper zout
beetje water of wijn,deksel erop
Laten sudderen(oppassen dat het niet droogkookt)
lekker met stokbrood
Mijn favoriete éénpansmaaltijd, waarop tal van variaties mogelijk zijn (incl. restjes opmaken)
1 eetlepel olie per persoon
vlees/vleesvervanger op stukjes (bijv. kip, mager gehakt)
gesneden groente (vanalles mogelijk, als het maar combineert)
aardappelblokjes/schijfjes/partjes
kipkruiden (als daar geen zout in zit: toevoegen naar smaak) of ketjap
Olie verhitten, vlees kruiden en aanbakken, aardappel en groente toevoegen, gaar laten worden. Eet smakelijk!
kipprut.
kipfilet (in stukjes gesneden) roerbakken
gesneden ui en knoflook erbij en even meebakken
paprika (in reepjes of stukjes) + champignons + tomaat meebakken
- voor een oosterse variant: sambal en ketjap toevoegen
- voor een cholesterolrijke variant: (slag)room en versgemalen peper toevoegen (evt. verse kruiden)
lekker met rijst en komkommersalade
Zweedse gehaktballetjes met rode kool
Een zakje mix voor Köttbullar (in Duitsland in de supermarkt van Knorr of Maggi of zo)
pondje half om half gehakt
pakje slagroom
potje rode kool
Gehaktballetjes maken volgens de aanwijzing op het pakje. De saus maken volgens de aanwijzing op het pakje. Rode kool opwarmen.
Erg gemakkelijk
per persoon:
neem een lekker vers stokbroodje
200 gram gerookte zalm van de LIdl (3 euro)
eventueel slablaadje erbij
eventueel mayo erbij
maaltijdsalade
Sla, tomaat, komkommer, feta of geitenkaas honing, gekookte eieren, blikje tonijn (en natuurlijk van alles wat je er nog meer in wilt doen zoals paprika, radijs, etc.) Roer alles door elkaar.
stokbroodje erbij en smullen maar, ideaal voor een warme dag
Komkommer salade naar oma's recept
Komkommer
Versgemalen peper (of zwarte peper)
Aromat
Suiker
Azijn
Olie
Alles naar smaak toevoegen, zelf vind ik extra aromat heerlijk!
(Dit kan ook met tomaten uiteraard of samen)
Vissoep
Een pakje champignonsoep
Een pondje vis ongeveer van alles wat
Maak de soep met 800ml water aan de kook
Vis er bij 5min koken klaar.
Je kunt er brood bij eten als je veel honger hebt.
Zuurkoolsoep
Pondje zuurkool
Spekblokjes
Rookworst of een harde groningerworst
1ui
Bouillon pot of blokje
Pondje aardappelen
Karwijzaad
Cremefraiche
Zuurkool afgieten en fijn snijden
Spekjes bakken ui erbij bouillon en karwijzaad erbij
Ik kook de aardappelen altijd apart omdat die moeilijk gaar worden in het zuur
Alles doorelkaar aan vullen tot ca 1liter even doorkoken
Creme fraiche op het bord erop doen stok broodje erbij.
ShoarmasoepCapucijners vers of blik
3 uien
Soepgroenten
Shoarmavlees of vlees en een zakje kruiden
2 laurierblaadjes
5jeneverbessen
2 bouilonblokjes naar smaak
Spekblokjes
Zureroom
Capucijners koken
Uien met vlees bakken
Alles in de pan aanvullen tot 1liter
5minuten koken
Spekjes bakken door de zureroom roeren op het bord erbij doen
Gebakken aardappelen met zalmsalade en komkommersalade.
Benodigdheden:
Aardappelen
Komkommer
Blikje zalm
Ui
Zout
Peper
Italiaanse saladekruiden
Knoflookpoeder
Slasaus
Bereiding:
Kook een portie aardappelen zo'n 15 minuten en laat deze afkoelen.
Als ze afgekoeld zijn, in plakjes snijden en bakken.
Snij een ui heel fijn.
Het blikje zalm openen en de olie afgieten.
De zalm met een vork los maken in een schaal en daarna mengen met de gesneden ui en slasaus, een beetje peper toevoegen en mengen.
Schil de komkommer en rasp hem in plakjes.
Strooi er wat Italiaanse saladekruiden en knoflookpoeder over, voeg een scheut slasaus toe en het geheel mengen.
Een glas wijn erbij en eet smakelijk!
Bonen met chips.
Winter of slecht weer hap
1 pot chilibonen
1 pot kidneybonen
1 pot witte bonen in tomatensaus
1 rookworst
1 paprika
1 ui
guacomole (vers of uit een potje)
1 potje crème fraiche
1 zak tortillachips, naturel of nachocheese
Laat de bonen uitlekken (doe dit wel boven een wegwerpbakje anders gaat je vuilwatertank zo stinken). Snijd de paprika en ui in blokjes. Snijd de rookworst in plakjes. Bak de paprika en ui in wat olie of boter aan, rookworst erbij, bonen erbij en alles gloeiend heet laten worden. Op tafel schalen met chips, crème fraiche en guacomole zetten en dippen maar.
Omdat er chips bij is lusten kinderen dit meestal ook.......
Sperziebonenschotel.
sperziebonen
verse (braad)worst
krieltjes
rode paprika
ui
2 tenen knoflook
olijfolie
paprikapoeder
blancheer de boontjes 5 minuten, kook de krieltjes beetgaar. Snijd de braadworst in hapklare brokken, ongeveer zo groot als de krieltjes.
Zet wat olie op en bak hierin de stukjes worst, paprika, ui en uitgeperste knoflook. Als de worst gaar is krieltjes en boontjes erbij doen. Goed warm laten worden. Roer in wat olijfolie een flinke paplepel paprikapoeder los en giet dit over het gerecht. Nog even doorwarmen.
aardappel salade
(ingrediënten naar smaak)
Neem twee grote stevige aardappels was ze goed en kook tot beetgaar, haal na het koken de schil er af.
Maak er blokjes van voeg toe: een sausje op mayo basis verdun het iets met water of room. een paar in stukjes gesneden gekookte eieren, lente of gewoon uitje, augurkje en als het kan bieslook eventueel peper en zout naar smaak en verder wat je lekker vind.
Broodje en wijntje erbij, ook lekker voor bij de bbq.
Makkelijke bami
ken je de pakjes bami soep die bij de toko maar ook tegenwoordig in de supermarkt te verkrijgen zijn? Laat de bami heel even in kokend water meekoken en doe over in een vergiet, even afkoelen met wat koud water. Bak nu wat vlees en of garnalen, uitje en als je hebt prei, champignons, paprika of andere groenten in wat olie samen met het kleine pakje kruiden dat bij de bami soep zit )sommige merken hebben twee zakjes toegevoegd) roerbak dan de bami even mee, klaar!
Snelle vissaus bij schol of sliptong
bak de vis in boter (als de vis gaar is in aluminiumfolie warm houden)
blus het bakvet af met 2 dl. droge witte wijn *)
roer er 2 dl. room culinair door
laat de saus 1-2 minuten op laag vuur binden
roer er 1 eetlepel kappertjes en 3 takjes fijngehakte peterselie door
breng de saus op smaak met peper
Schelpdieren in tomatensaus.
1 kilo schelpdieren (mosselen, maar in het buitenland verkopen ze ook vaak kokkels en venusschelpen)
1 blik tomatenblokjes
Kappertjes, olijven, (lente-)uitje, tuinkruiden, knoflook
Tomatenblokjes in de pan doen en aan de kook brengen, intussen de kappertjes (1 a 2 eetlepels), halve olijven zonder pit (handvol) , knoflook, uitje en kruiden toevoegen.
Schelpdieren toevoegen als de prut kookt. Deksel op de pan doen, stevig door laten koken, af en toe kijken en als de meeste schelpen open zijn is het klaar. Lekker stokbrood er bij, heerlijk om te dopen in de saus.
paëlla
Steek de Cobb aan, zet ondertussen stoelen plus tafel klaar en zeker niet vergeten bijvoorbeeld een heerlijk glaasje rosé binnen handbereik te nemen. Olijfolie in de (bij de Cobb behorende) wok en terwijl de kippenboutjes (+ evt. naar smaak stukjes kipfilet) rustig bakken snij je de groenten (ui, paprika, tomaten) niet al te fijn.
Voeg aan dit groentepakket nog een portie (diepvries) erwtjes + verse boontjes toe.
Als de kippenboutjes een tijdje gesudderd hebben (niet vergeten zéér regelmatig dat glas rosé bij te vullen hè!!!) doe je alle groenten erbij.
Ongeveer een 10 minuutjes laten garen.
Neem vervolgens een ruime hoeveelheid kippenbouillon (gemakshalve neem ik in de camper kokend water waarin ik enkele bouillonblokjes oplos, thuis kan je het vocht van bv. scampi's gebruiken), giet dit in de wok en voeg paellarijst toe. Overgiet met de bouillon totdat de rijst helemaal onder staat. Saffraan niet vergeten!
Deksel erop, regelmatig roeren en evt. bouillon bijgieten.
Als de rijst nog een beetje hard is de vis (kabeljauw, zalm, inktvis, koolvis) erbij doen, de laatste 5 minuten scampi en mosselen.
Meergranenbroodje met kip en mais.
Meergranenbroodjes
Zakje veldsla
maiskolven
kipfilet
Kruid de kipfilet naar wens en bak ze zachtjes gaar. Maak de veldsla aan met een heel lichte dressing naar keuze. Kook de maiskolven gaar. Snijd de broodjes open, leg er behoorlijk wat veldsla tussen en de gebakken kipfilet. Daarnaast de maiskolf. (Ik vind het zelf lekker om de maiskolven nog even om en om te bakken als ze gaar zijn in wat zoute roomboter maar dat is niet zo geschikt voor de lijn.....)
Mexicaanse uitsmijter
Een pakje tortilla's
doosje smeerkaas met sambal
plakjes ham
eieren
een zak mexicaanse groenten uit de diepvries
mexicaanse kruiden
Doe wat olie in een koekepan en bak de diepvriesgroenten heel zachtjes tot ze ontdooid zijn. Strooi er naar smaak mexicaanse kruiden over en bak even mee (zachtjes!). Maak een holletje in de groenten en breek daar een ei boven. Besmeer de tortilla's met de smeerkaas en leg er een plak ham op. Schep het groentemengsel met een gestold ei op de tortilla en klap 'm dicht (half of in vieren afhankelijk van de hoeveelheid vulling.
sperzieboontjes anders
blik of pot sperzie bonen
mager gerookte spekjes / blik ham
ongeveer 1 middelmatige ui
uien fijn snijden, in de koekepan of wok licht aanbakken
dan de fijn gesneden ham of de spekjes erbij doen en even laten bakken
hierna de uitgelekte bonen erbij doen en het geheel een tijdje lekker warm laten worden
dit kun je eten met gekookte aardappelen, of puree, of gebakken aardappelen
je kunt er nog een lekker stukje vlees bij doen maar hoeft niet
Ook lekker en snel
Rijst of pasta koken
Uitjes, spekjes, champignons bakken.
Doperwten of roerbakgroente erbij.
Alles husselen
Tonijnsalade
Blikjes tonijn op water
Kerriesaus, mayonaise
Uitjes, gekookt eitje
Zout, peper
Husselen
Broodje erbij
Boerenomelet
Eieren mengen met water of melk
Soepgroente
Kruiden
Eventueel spekjes erbij (eerst uitbakken)
Lekkere bak sla erbij
Tagliatelli
Gerookte zalm
Asperges
Dille
Asperges koken tagliatelli koken sausje maken dille en zalm alles door elkaar
Pas op met zout want de zalm is ook zout.
Stampot broccoli
Broccoli
Hardgekookte eieren
Stukje gaten kaas
Aardappelpuree
Broccoli in kleine roosjes kort koken stelen kun je ook koken moet iets langer
Stamp de aardappelen
Pel de eieren
Kaas in blokjes
Alles doorelkaar roeren, niet stampen,
Stapeltaart
Wraps
Pot pastasaus of zelf maken
Gehakt
Stooikaas of plakjes
Paprika champignons
Platte schaal of pan net zo groot als de wraps
Maak de saus naar eigen smaak
Een wrap in de pan, schep saus, een wrap, enz eindig met saus strooikaas erover zachtjes warmmaken
Als je geen saus hebt bakje de groenten en doe er een halve liter water bij en een half zakje tomatesoep let wel op kruiden dan
Salade Niçoise
Ingrediёnten:
Bladsla (gewassen)
Tomaten
Hardgekookt ei(eren)
Sperzieboontjes *)
Gekookte aardappelen *)
Tonijn
Ansjovis
Sla op een bord of in een schaal doen. De overige ingrediёnten (in partjes of plakjes) over de sla verdelen tot een mooi kleurpalet.
Dressing maken van knoflook, mosterd, olijfolie en azijn maken erover gieten.
Lekker met stokbrood en een wijntje !
*) kan restverwerking zijn of uit een pot/blik.
Pastasalade met gerookte kip.
(Ik heb deze een beetje gebaseerd op Waldorfsalade)
Pasta (probeer of je de mini's variant te pakken kunt krijgen van penne) penne of farfalle
1 gerookte kipfilet p.p. (of naar wens)
blik perziken
bos bleekselderij
walnoten
dressing (ik neem het liefst die yoghurtdressing)
honing
kook de pasta beetgaar en spoel 'm koud. Goed uit laten lekken. Snijd de kip in blokjes, de perziken in blokjes en de bleekselderij in heel dunne maantjes. Hak de walnoten grof. Roer een schep honing door de dressing en schep alles goed door elkaar. Even laten intrekken. Vooral niet te koud serveren, dan bevries je de smaak. Lekker met wel gekoelde witte wijn of rosé. Prosecco is overal lekker bij
zalmmoot
verse kaas bijv. Aldi of Philadelphia room
Verse kaas in een pan laten warmen, beetje slagroom erbij doen (eventueel kan het ook melk zijn)
Kruiden met peper en zout
zalm in stukjes snijden en erbij doen en laten warmen
Serveren met spaghetti
Om het echt lekker te maken : een scheutje witte wijn erin doen en klein beetje tomatenketchup en stukjes zongedroogde tomaatjes erbij en kruiden met chilipepers
Griekse kip
(eenpansgerecht met kipfilet, tomatensaus en feta)
Ingrediënten voor 4 personen
-1 kilo kipfilet
-1 (rode) ui
-2 teentjes knoflook
-2 eetlepels olijfolie
-3 blikken tomatenstukjes
-2 dessertlepel suiker
-2 eetlepel balsamico azijn
-± 15 zwarte olijven
- 1 plak feta kaas in kleine blokjes
-peper, zout
-1 eetlepel oregano
Snij de kipfilet in smalle repen. Snij de ui in stukjes en pers de knoflook.
Ontpit de olijven en snij ze in plakjes. Snij de feta in kleine blokjes.
Doe de tomaten, ui, knoflook , olie, azijn, suiker, olijven en kipfilet in een goede hapjespan met anti aanbaklaag (liefst een keramische zoals Sysas) en roer goed door elkaar, alles rauw dus. Maak op smaak met zout, peper en (veel) oregano. Breng het geheel met deksel erop net aan de kook en laat het plm. 20 minuten pruttelen. Tussendoor een paar keer roeren. Plm. 5 minuten voor het einde van de kooktijd de feta er doorheen roeren. Deze moet iets uiteenvallen aan het einde van de kooktijd, eventueel even flink roeren, waardoor de saus wat gaat binden. Lekker met rijst.
Dit gerecht kan ook in de oven. Oven voorverwarmen op 200 graden. Plm. 20/25 minuten.
(aangepast recept van Smulweb.nl)
aardappeltjes met gerookte zalm, 1 pansgerecht !
-voorgekookte krielaardappeltjes, 700 gram
- ui gesnipperd
- Gerookte zalm (200 gram)
-geraspte kaas
- driekwart pakje houdbare slagroom
-dille, vers of potje
-boter
ui in de boter fruiten, aardappeltjes erbij doen tot ze gaar zijn.
Op het laatste de slagroom toevoegen en kaas.
Pan van vuur. Zalm in stukjes toevoegen en de dille, lekker met een salade
Dit gerecht maak ik thuis met weinig tijd ook best vaak en kan ook met een voorgekookte pasta i.p.v. aardappeltjes
kipgehakt
wokgroente
blikje tomatenblokjes evt in spanje met ui,inblikje water met 1 bouillon blokje oplossen.
spagetti of macaronie of penne etc.
in de wok gehaktballetjes wokken,alleen bruin is genoeg,hierna de groente in dezlefde pan,doorwokken.
maak het niet te gaar! Hierbij nu de tomatenblokjes en een blikje water,even goed doorwarmen.
Nu de spagetti in stukken breken en in de saus doen.Ongeveer 10 tot 15 min.koken.ik heb geen deksel op de wok maar gebruik een vel allufolie hiervoor.
en afwerken met scheutje olijfolie,en een stuk brood,met salade.
ipv kipgehakt is het HEERLIJK met hondhaai,2 kg voor 1,50 euro in Buriana in Spanje[ je moet ze wel zelf schoonmaken ]
simpel en fris gerecht voor warme dagen
250 gram spaghettinni
1 banaan
blik cocktail fruit (perzik, ananas, peer) je kan ook verse peer en perzik gebruiken, geen verse ananas.
150 gram hamblokjes
150 gram kaasblokjes
citroensap
eetlepel fritessaus
zout
peper
spaghettinni volgens gebruiksaanwijzing gaar koken
in kom banaan in stukjes snijden en besprenkelen met citroensap, hamblokjes erbij, kaasblokjes erbij, cocktailfruit erbij, wat van het sap uit het blik en een schep fritessaus. zout en peper naar smaak erbij.
Als spaghettinni klaar is, deze afgieten, even afspoelen met koud water en door fruitmengsel mengen.
is uiteraard aan te passen naar eigen smaak. Ik heb het ook weleens met gerookte kip gemaakt en met fetakaas.
Combi van gerookte en verse zalm
een barbecuegerecht, maar het kan ook in de oven heb ik vanavond proefondervindelijk vastgesteld.
Benodigdheden:
1 moot p.p. verse zalmfilet (vers of diepvries)
100 gr. gerookte zalm
1 el. gehakte peterselie
1 el. gehakte bieslook
1 el. gehakte basilicum
roomboter
aluminiumfolie
- smeer de (ontdooide) zalmfilets in met de gehakte kruiden
- omwikkel de moten met de gerookte zalm en leg er een klontje (ca. 25 gr.) roomboter op
- pak de moten in de aluminiumfolie en zorg dat het pakketje luchtdicht is ingepakt
- leg de pakketjes 7 a 8 minuten op de BBQ of ca. 20 minuten in de oven die op 190 graden is voorverwarmd.
variatie op :
Bonen met chips.
Winter of slecht weer hap
1 pot chilibonen
1 pot kidneybonen
1 pot witte bonen in tomatensaus
1 rookworst
1 paprika
1 ui
guacomole (vers of uit een potje)
1 potje crème fraiche
1 zak tortillachips, naturel of nachocheese
Laat de bonen uitlekken (doe dit wel boven een wegwerpbakje anders gaat je vuilwatertank zo stinken). Snijd de paprika en ui in blokjes. Snijd de rookworst in plakjes. Bak de paprika en ui in wat olie of boter aan, rookworst erbij, bonen erbij en alles gloeiend heet laten worden. Op tafel schalen met chips, crème fraiche en guacomole zetten en dippen maar.
Omdat er chips bij is lusten kinderen dit meestal ook.......
naar onze smaak teveel bonen, wij laten witte en chilibonen weg, vervangen deze door groente-van-de-markt, zoals tomaten, komkommer ens en de rookworst vervangen we door bijv chorizoworst of andere plaatselijke worst.