Lekstroom?

Technische vragen en oplossingen.
Motor, chassis, carrosserie en apparatuur als koelkasten e.d.
Gebruikersavatar
Transitje
Berichten: 4120
Lid geworden op: zo 01 apr 2007, 22:19
Locatie: Apeldoorn

Lekstroom?

Bericht door Transitje » wo 30 dec 2020, 10:49

Omdat de HHaccu laatst leeg was, het controlelampje brandde, vermoed ik dat er behoorlijk lekstroom is, de accu was een paar weken geleden nog volledig opgeladen tijdens best een lange rit en daarna nog een dag aan de stroom thuis. Hoe kan ik aan de accu meten of er stroom wordt afgenomen, met een controlelampje of een multimeter?
Een multimeter heb ik.
Groeten

Klaas

Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 34128
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: Lekstroom?

Bericht door Kroppie » wo 30 dec 2020, 10:55

de multimeter in de ampere stand zetten 1 pool van de accu losnemen en de draden van de meter 1 op de accupool en 1 op de kabelklem van de losgenomen pool, dan meet je de (mili)amperes welke lopen

meter goed instellen !!!, bij sommige meters moet je een meetkabel in een ander stekkerbusje (A) zetten

jos
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, verbruikt niets, word nooit gestolen en geeft dus nooit problemen.

too old to worry about anything

myway
Berichten: 11523
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 21:07

Re: Lekstroom?

Bericht door myway » wo 30 dec 2020, 10:57

Let er ff op als er zonnepanelen in het systeem zitten dat die eerst afgekoppeld worden.

Gebruikersavatar
Transitje
Berichten: 4120
Lid geworden op: zo 01 apr 2007, 22:19
Locatie: Apeldoorn

Re: Lekstroom?

Bericht door Transitje » wo 30 dec 2020, 12:51

Geen zonnepaneel aanwezig
Groeten

Klaas

Gebruikersavatar
Transitje
Berichten: 4120
Lid geworden op: zo 01 apr 2007, 22:19
Locatie: Apeldoorn

Re: Lekstroom?

Bericht door Transitje » wo 30 dec 2020, 13:03

Dit is mijn meter maar dat ik er verstand van heb, nou, nee dus.
Hoe sluit ik de kabels aan op de meter, en in welke stand moet hij dan staan, als ik wil meten tussen de losgemaakte klem en de accupool?
Bijlagen
Multimeter.jpg
Multimeter.jpg (293.4 KiB) 489 keer bekeken
Groeten

Klaas

Gebruikersavatar
Transitje
Berichten: 4120
Lid geworden op: zo 01 apr 2007, 22:19
Locatie: Apeldoorn

Re: Lekstroom?

Bericht door Transitje » wo 30 dec 2020, 13:06

Ik dacht zelf de rode rechts en de zwarte in het midden. Draaischakelaar op.......?
Groeten

Klaas

Nugget1
Berichten: 407
Lid geworden op: vr 29 jun 2012, 15:27

Re: Lekstroom?

Bericht door Nugget1 » wo 30 dec 2020, 13:18

zwarte draad in com; rode draad rechts in V; knop naar rechts tot 10A; rood aan plus van accu, zwart aan min van accu, ong 15 minuten wachten tot alles in rust is. Meet je niets, dan knop op 200m zetten.
Succes

Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 34128
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: Lekstroom?

Bericht door Kroppie » wo 30 dec 2020, 13:22

BEGIN met de rode draad in de linker aansluiting 10ADC geeft dat heel weinig aan [minder dan 200 ma] ,dan de rode stekker in de rechter aansluiting, mocht er per ongeluk een flinke stroom amperes lopen dan is niet gelijk de zekering in de meter om zeep.(staat erbij fused 200mA)

jos
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, verbruikt niets, word nooit gestolen en geeft dus nooit problemen.

too old to worry about anything

Nugget1
Berichten: 407
Lid geworden op: vr 29 jun 2012, 15:27

Re: Lekstroom?

Bericht door Nugget1 » wo 30 dec 2020, 13:29

Kroppie, bedankt voor correctie.

Gebruikersavatar
r3mco
Berichten: 512
Lid geworden op: za 21 apr 2012, 12:47
Locatie: Julianadorp

Lekstroom?

Bericht door r3mco » wo 30 dec 2020, 13:32

Bekijk de meter eens goed als je waarde tot 10A wilt meten... Altijd op de grootste waarde beginnen, daar meet je waarschijnlijk weinig.( lekstroom)Pas daarna verkleinen naar 200mA.
Of ik moet in de war zijn..

@kroppie is mij net voor.
Remco.



Linux-user.

Gebruikersavatar
javanes
Berichten: 23583
Lid geworden op: wo 25 aug 2004, 19:11
Locatie: Zeeuwsch Vlaanderen

Re: Lekstroom?

Bericht door javanes » wo 30 dec 2020, 19:02

Hier misschien ook nog wat aan?
viewtopic.php?f=15&t=8388787
Groeten,
Jacques


Hymer B584 uit 1994(model '95) op een Fiat Ducato 230 met een 2.5TDI.
Afbeelding

Gebruikersavatar
hathi
Berichten: 8603
Lid geworden op: di 07 dec 2010, 14:53
Locatie: ASTEN

Re: Lekstroom?

Bericht door hathi » wo 30 dec 2020, 20:38

Transitje schreef:
wo 30 dec 2020, 10:49
Omdat de HHaccu laatst leeg was, het controlelampje brandde, vermoed ik dat er behoorlijk lekstroom is, de accu was een paar weken geleden nog volledig opgeladen tijdens best een lange rit en daarna nog een dag aan de stroom thuis. Hoe kan ik aan de accu meten of er stroom wordt afgenomen, met een controlelampje of een multimeter?
Een multimeter heb ik.
Volgens mij maak je een vergissing( het controlelampje brandde) dat wil zeggen,dat je dynamo niet laad,of defect is,en dan gaat je HH accu ook leeg, of bedoel je een ander controlelampje ?
Hans

Gebruikersavatar
Transitje
Berichten: 4120
Lid geworden op: zo 01 apr 2007, 22:19
Locatie: Apeldoorn

Re: Lekstroom?

Bericht door Transitje » wo 30 dec 2020, 21:58

Het rode lampje dat aangeeft hoeveel stroom er nog is in de accu, daarvoor moet je een kop indrukken ter controle, de auto staat dan niet eens op contact.
Groeten

Klaas

Gebruikersavatar
Transitje
Berichten: 4120
Lid geworden op: zo 01 apr 2007, 22:19
Locatie: Apeldoorn

Re: Lekstroom?

Bericht door Transitje » wo 30 dec 2020, 21:59

javanes schreef:
wo 30 dec 2020, 19:02
Hier misschien ook nog wat aan?
viewtopic.php?f=15&t=8388787
That's it, thanks :thumbup:
Groeten

Klaas

Plaats reactie