Generator aarden?

Technische vragen en oplossingen.
Motor, chassis, carrosserie en apparatuur als koelkasten e.d.
Gebruikersavatar
Tardis
Berichten: 715
Lid geworden op: di 07 aug 2012, 17:28
Locatie: Midden v/h land

Generator aarden?



Bericht door Tardis »

Mijn nieuwe Kipor is binnen, dus snel even de handleiding doorgenomen.
Daarin blijkt dat het geheel geaard moet worden in gebruik.

Wat zijn jullie aard- oplossingen ? Ik ben benieuwd.

Thomas
Reizen is het verbreden van je horizon en het verkennen van je dimensies... helaas slechts 3
(ondanks dat onze camper een Tard is :-)

Weet iemand de weg naar het restaurant aan het einde van de Galaxy

Modificaties aan Tardis en andere leuke ontwikkelingen vind je op http://www.3daybreaker.blogspot.com
Die aan de andere auto hier: http://midlivecrisis.blogspot.nl
ton en evelien
Berichten: 417
Lid geworden op: do 18 aug 2011, 11:46

Re: Generator aarden ?



Bericht door ton en evelien »

Niet aarden
Gebruikersavatar
Aloys
Site Admin
Berichten: 17501
Lid geworden op: zo 11 mei 2003, 19:02
Locatie: Kampen
Contacteer:

Re: Generator aarden?



Bericht door Aloys »

Leuk voorschrift: aarden in gebruik.
En als ik nou middenin het bos een boom wil zagen met mijn generatortje en de elektrische zaag? :D
Gebruikersavatar
Tardis
Berichten: 715
Lid geworden op: di 07 aug 2012, 17:28
Locatie: Midden v/h land

Re: Generator aarden?



Bericht door Tardis »

Hoezo niet aarden? Aarden is toch ter bescherming van de gebruiker van het aangeloten apparaat?

Op het plaatje zie ik een kabel van het aardcontact naar een plaatje dat met een pin in de grond zit.
Zoiets zit er niet bij, dat moet je zelf verzinnen dus.

Da's toch aarden ?
Reizen is het verbreden van je horizon en het verkennen van je dimensies... helaas slechts 3
(ondanks dat onze camper een Tard is :-)

Weet iemand de weg naar het restaurant aan het einde van de Galaxy

Modificaties aan Tardis en andere leuke ontwikkelingen vind je op http://www.3daybreaker.blogspot.com
Die aan de andere auto hier: http://midlivecrisis.blogspot.nl
Vertrokken2
Berichten: 6847
Lid geworden op: za 21 jun 2014, 17:42

Re: Generator aarden?



Bericht door Vertrokken2 »

Haring in de grond meppen
Mercedes-Benz Viano 3.0 Marco Polo
La Passione Passa dal Cuore
Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 42667
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: middenbeemster

Re: Generator aarden?



Bericht door Kroppie »

en dan denken dat het beter is ,weltrusten.
ik ben het met ton en evelien eens.(anderen waarschijnlijk niet ,moeten hun weten )

jos
jos

het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, hoeft niet onderhouden te worden, verbruikt niets, word nooit gestolen, en geeft dus nooit problemen, ja 1, word misschien eens gemist.

too old to worry about anything
Gebruikersavatar
PaulBng
Berichten: 20784
Lid geworden op: zo 20 okt 2013, 21:42
Locatie: Leiden

Re: Generator aarden?



Bericht door PaulBng »

Dan zul je die aardpen toch wel en paar meter de grond in moeten jassen. Zeker op de Veluwe. Niet te doen.
Niet aarden.
Gebruikersavatar
bas_noord
Berichten: 510
Lid geworden op: di 27 dec 2011, 9:20

Re: Generator aarden?



Bericht door bas_noord »

Aarden heeft alleen nut als je ZEKER weet dat je ook daadwerkelijk aard. Een haring in de grond slaan is slechts valse veiligheid......

Dus niet aarden
isoplus
Berichten: 5587
Lid geworden op: do 15 nov 2012, 22:08
Locatie: Achterhoek

Re: Generator aarden?



Bericht door isoplus »

Als je bang bent voor een stroomstootje, eerst de generator uit zetten, dan pas het frame aanraken.
De fabrikant weet ook wel dat niemand zich aan dat voorschrift houdt, het dient om claims uit te sluiten :wink:
In principe heeft de fabrikant natuurlijk gelijk, in de praktijk werkt het niet zo!
Gebruikersavatar
PaulBng
Berichten: 20784
Lid geworden op: zo 20 okt 2013, 21:42
Locatie: Leiden

Re: Generator aarden?



Bericht door PaulBng »

En daarbij hangt de spanning los....
Vertrokken3
Berichten: 2698
Lid geworden op: vr 07 mar 2014, 17:27

Re: Generator aarden?



Bericht door Vertrokken3 »

Een generator is een vaktermen een IT-net, in gewone taal een "zwevend" net.
Voor de gewone sterveling, een net dat geen verbinding maakt met de aarde.
Tussen de twee pennen staat natuurlijk 230V, maar tussen een van de twee pennen en de aarde staat er niets.

Even het verschil met thuis......
Thuis hebben we meestal een TN-net of een TT-net, waarbij er wel spanning staat tussen de fazen en de aarde, omdat in de centrale ook een aarding gebruikt wordt.

Dus een generator heeft in principe geen verbinding met de aarde.
Aanraking van slechts één van de pennen kan dan ook zonder enig gevaar, zelfs al staat men met de voeten in een plas water.

Stel dat er één fout is, fase maakt contact met de behuizing van het toestel. (bv door slechte kabel of gewoon fout in toestel) dan gebeurd er ook niets.
In feite is het ook nog veilig, geen elektrocutie gevaar.
Maar wanneer er een twee fout is, dan is er wel degelijk gevaar.

Dus in principe zijn IT-netten veilig, maar vanaf ergens één fout is totaal niet meer.
Het grote probleem is dat een eerste fout niet waarneembaar is en men dus niet weet of het gevaarlijk wordt.
Stel dat het koffieapparaat een sluiting heeft naar de massa, dan blijft dat gewoon werken, er valt niets uit.
Komt er daarna een sluiting in een ander toestel dan wordt het dus gevaarlijk.

In operatiekwartieren gebruikt men ook IT-netten, omdat er bij een fout niets afvalt en men gewoon kan verder doen.
Maar daar worden er wel isolatiewachters gebruikt zodat men een melding krijgt dat er iets fout is.
Natuurlijk zal men dan direct het betrokken toestel vervangen.

Bij de generator zal vrees ik, een isolatiewachter niet bij zijn.
Gebruik je slechts één toestel dan zal er weinig elektrocutie gevaar zijn, immers maakt die een sluiting dan merkt men niets, gebruik men er meerdere......

Waarom raad men aan om een aarding te gebruiken?
Door de generator te aarden, krijgt men het effect dat bij een eerste fout weliswaar een lekstroom gaat vloeien (aarddraad generator/aardpen net/persoon die massa toestel aanraakt/sluiting naar fase), maar die is klein en vormt geen gevaar op elektrocutie.
Bij een tweede fout (wel op andere fase) gaat de automaat eruit.
Dus door te aarden wordt het net veiliger wanneer er meer dan één sluitingsfout is.

Nut of niet? Als men alleen dubbel geïsoleerde toestellen gebruikt weinig,
Tenzij men meeneemt dat er theoretisch een statische elektriciteit kan opgebouwd worden tussen de behuizing van de generator en de fysieke aarde. Maak je dan contact met die aarde (vochtige grond) en behuizing of aardpen(nen) generator (of verder in je net) dan kan je die voelen.
Door een aarding te gebruiken kan dat niet.
Gebruikersavatar
Cee Pee
Berichten: 17505
Lid geworden op: wo 08 mar 2006, 11:09
Locatie: Texel

Re: Generator aarden?



Bericht door Cee Pee »

En hoe reageert dan de aardlekschakelaar in de camper op een generator die niet geaard is en hoe als dat wel het geval is :?:
Met Texelse Groet,
AfbeeldingJammer genoeg nu alleen, maar wel weer op pad met de Adria Coral 680 SP op Ducato 244 Maxi 2.8 JTD.
Marius
Moderator
Berichten: 11416
Lid geworden op: wo 14 mei 2003, 8:56
Locatie: Noord Brabant
Contacteer:

Re: Generator aarden?



Bericht door Marius »

Die zal zonder aarding niets doen. Een aardlekschakelaar heet eigenlijk een differentiaal schakelaar en die meet het verschil tussen de in en uitgaande stroom. Gaat er op de fase bijvoorbeeld 5 ampere door heen dient er op de nul ook 5 ampere "terug" te komen.

Bij een net dat niet aan de aarde ligt zal geen stroom lopen als je een fase aanraakt (zie verhaal van noorderkempen)
En zal er dus ook geen verschil meetbaar zijn voor de aardlek schakelaar.

Bij een geaard net zal er in een dergelijke situatie wel een stroom gaan lopen (fase -> lichaam -> aarde -> generator) en zal dus de aardlekschakelaar een verschil meten en afschakelen.

Precies dit verhaal gaat ook op voor een omvormer die al dan niet geaard is met of zonder aardlekschakelaar.
Greetzzzz, Marius
Bezoek ook eens: CamperZone.nl
Vertrokken3
Berichten: 2698
Lid geworden op: vr 07 mar 2014, 17:27

Re: Generator aarden?



Bericht door Vertrokken3 »

Het principe van een aardlekschakelaar is het verschil tussen de stromen die vertrekken en aankomen meten, als het verschil groter is dan ..... (meestal 300mA) dan schakelt hij uit.
Als de generator geen verbinding maakt met een fysieke aarding kan er ook geen stroom vloeien naar de fysieke aarde en kan een aardingsschakelaar dan ook geen verschil detecteren en zal dus niet uitschakelen.

Let wel op, er staat een testknop op. Als je daarop drukt dan zorg je via een weerstand ervoor dat er een lekstroom optreed, niet naar de aarde maar naar een andere fase (maar dan aan de andere kant van de automaat).
Dus de testfunctie is niet simuleren dat er een aardfout is, maar zorgen dat er een verschil is in vertrekkende en aankomende stroom.
Die knop zal blijven werken, maar een aardsluiting of lekstroom door aanraking naar de aarde kan er niet, dus geen uitschakeling bij aardlek.
Nogmaals bij een enige fout is er geen gevaar en hoeft de aardschakelaar ook niet te schakelen.


Wanneer je de generator gaat aarden ,dan is het anders.
Indien de aarding van de generator verbonden is met een (of zelfs twee van de fazen) (via een impedantie) dan kan de aardlekschakelaar schakelen indien er een fout naar de aardpen is.
Bij eenvoudig aanraken en lichaam niet verbonden met de aarding zal er geen detectie zijn.


Met wel contact met aarde (bv contact met vochtige grond) dan zal het wat afhangen van hoe goed de aardingen zijn.

Is de massa van de generator niet verbonden met de 230V uitgang, dan kan een aardlek ook niet schakelen.
In dat geval heeft de aarding enkel het nut de eventuele statische elektriciteit (zie vorig bericht) kort te sluiten (te vermijden).

Het een en ander is natuurlijk wel uit te vissen, bv door meting.

edit: Marius was korter en dus wat sneller, toch mijn verhaal......
Plaats reactie