Geocaching - Welke GPS en de verschillen

Artikelen over de aanleg, onderhoud
en het gebruik van elektronica in de camper.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
hwendt
Berichten: 10495
Lid geworden op: do 27 nov 2003, 22:58
Locatie: Noord Holland

Geocaching - Welke GPS en de verschillen



Bericht door hwendt »

Bij de aanschaf van de verschillende apparaten is het moeilijk om een advies te geven. Immers als ik schrijf dat model A mij erg goed bevalt dan komt een ander die meldt dat model B hem beter bevalt. Om discussie en reclame te voorkomen kunt u mij uw ervaring sturen met andere hier niet genoemde GPS apparaten Dan plaatsen we uw opmerkingen er gewoon bij.
Momenteel zijn bij het Geocachen de volgende modellen veel in gebruik.

garmin 60 c.. serie
garmin Oregon serie
garmin Collarado serie
garmin Etrex serie
garmin vista serie
garmin Dagota serie

Bron: Kieskeurig,nl betreffende de verschillende soorten GPS.


Wat is een GPS en wat is het doel.


Informatie over recreatieve GPS

Altijd je weg terug kunnen vinden, routes uploaden en downloaden, markeringen (waypoints) maken, afstanden registreren. Dit zijn enkele mogelijkheden van een recreatieve navigatie. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuw recreatief gps apparaat.

Een recreatieve GPS is niet veel groter dan de gemiddelde mobiele telefoon. Deze handheld GPS systemen zijn te gebruiken om te navigeren tijdens tal van outdoor activiteiten. Wandelen, fietsen, hardlopen, paardrijden zijn enkele voorbeelden. Ook zijn er waterdichte GPS ontvangers die speciaal geschikt zijn voor watersporten. Sommige modellen zijn handig voor sporters die beide handen nodig hebben. Deze recreatieve GPS apparaten kunnen om de pols worden gedragen. Zelfs in de auto kun je sommige modellen prima gebruiken. Het instellen van het apparaat en de voorbereiding kan wat tijd kosten, maar als je het eenmaal in de vingers hebt is de kans op verdwalen minimaal.

GPS: ontvangst van satellieten
De afkorting GPS staat voor Global Positioning System. Door het signaal van satellieten kan een positie worden bepaald. Met een recreatieve GPS kun je de signalen opvangen en zo bepalen waar je je precies bevindt tijdens bijvoorbeeld een wandeling of mountainbiketocht. De nauwkeurigheid van de recreatieve GPS hangt af van het signaal van het aantal satellieten dat het apparaat oppikt. Hoe meer satellieten, hoe nauwkeuriger jouw positie wordt. Gebouwen, een dicht bladerdek in het bos of een sterk bewolkte lucht kunnen zorgen voor een minder sterk satellietsignaal. Als je de recreatieve GPS voor het eerst gebruikt kan het een tijdje duren voordat de satellieten gelokaliseerd zijn. De keren daarop zal dit sneller gaan.

Externe antenne
Door een externe antenne te koppelen aan de recreatieve GPS kan de ontvangst van het satellietsignaal verbeteren. De antenne kan bijvoorbeeld op een rugzak worden geplaatst of op het dak van de auto.

Mogelijkheden
De keuze voor een recreatieve GPS hangt vooral af voor welke activiteiten je hem wilt gaan gebruiken. Heb je gedetailleerde kaarten nodig? Wil je een kleurenscherm? De modellen onderscheiden zich voornamelijk in het aantal mogelijkheden. Zo hebben de goedkopere basismodellen vaak geen mogelijkheid tot het opslaan van extra routes en kaarten. Hoe duurder het apparaat, hoe meer mogelijkheden het heeft. Je kunt denken aan een hoogtemeter, zon- en maanstanden, wekkerfunctie, verschillende alarmen of een elektronisch kompas. Basisfuncties die zijn terug te vinden op een recreatieve GPS zijn over het algemeen waypoints, routes en tracklog.

Waypoint: elk punt is te markeren
Een waypoint is een vastgesteld punt. Van deze vastgestelde punten zijn de coördinaten bekend. Als waypoints met elkaar worden verbonden, ontstaat er een route. Het is mogelijk om van tevoren de waypoints in te voeren in de recreatieve GPS. Dat kan zowel via de computer als handmatig. Ook tijdens de route kun je posities vastleggen. Door aan het begin van de route het punt in te voeren waar uw auto geparkeerd staat, maakt dat je altijd je auto weer terugvindt. Dat mooie uitzicht of die perfecte visvijver kun je eenvoudig markeren om later nog eens naar terug te keren. Het is vaak mogelijk om een eigen naam te geven aan een waypoint. Het aantal waypoints dat op te slaan is, verschilt per model recreatieve GPS.

Route: op maat gemaakt of kant-en-klaar
Je kunt de route die je wilt afleggen zelf ontwerpen op de pc. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van coördinaten. Met ‘mapping software’ kun je de route overzetten naar de recreatieve GPS. Het uitdenken en maken van een route en het overzetten kan wel enige inspanningen vergen. Het grote voordeel hiervan is wel dat je een route op maat kan maken. Fabrikanten leveren vaak een CDROM met daarop kaarten die je in de recreatieve GPS kan zetten. Je kunt ook meer gedetailleerde kaarten en kant- en- klare routes downloaden van internet.

Track: als een kruimelspoor
Als je een bepaalde route aflegt met de recreatieve GPS, dan kun je de route opslaan in het geheugen. Sommige apparaten doen dit automatisch en bij andere apparaten kun je dit zelf instellen. De recreatieve GPS onthoudt de route door regelmatig de posities waar je je bevindt op te slaan. Bijvoorbeeld na een bepaalde tijd of na een bepaalde afstand. Deze punten worden verbonden en zo ontstaat er een route, ook wel track genoemd. Eenmaal weer thuis aangekomen kun je de gegevens exporteren naar de pc. Met software kun je de route zichtbaar maken op een digitale kaart. Als je een mooie wandeling hebt gemaakt, kun je deze eenvoudig nog een keer maken. Ook kun je de track uitwisselen met andere recreatieve GPS gebruikers.

Tripcomputer
De tripcomputer is een functie in de recreatieve GPS die informatie geeft over onder andere de snelheid, de afgelegde afstand en de geschatte tijd van aankomst. Het is een standaardfunctie van veel recreatieve GPS apparaten.

Geheugen
Een recreatieve GPS beschikt over een intern geheugen. Dit geheugen verschilt per model. Vaak is het mogelijk om het geheugen uit te breiden met geheugenkaartjes. Zo is er meer ruimte voor verschillende kaarten, waypoints en routes.

Back up
Een recreatieve GPS werkt op batterijen. Het is dan ook aan te raden om altijd een extra setje batterijen mee te nemen als je met de recreatieve GPS op pad gaat. Het is natuurlijk heel vervelend als het apparaat onderweg uitvalt. Wanneer de GPS om wat voor reden dan ook uitvalt, is het handig om ook een routebeschrijving, kaart of een wandelgids in jouw uitrusting te hebben.
Laatst gewijzigd door hwendt op wo 01 jun 2011, 16:30, 3 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
hwendt
Berichten: 10495
Lid geworden op: do 27 nov 2003, 22:58
Locatie: Noord Holland

Re: Geocaching - Welke GPS en de verschillen



Bericht door hwendt »

Hierbij wat info over de Oregon en de Dakota (van Garmin), de Oregon heeft een groter scherm waardoor het beter leesbaar is.

De Dakota 20
is een robuuste, waterbestendige handheld GPS-navigator met een hoog gevoelige GPS ontvanger, een wereldwijde basiskaart en een kleuren aanraakscherm.

Betaalbaar op pad
De Dakota serie is perfect om mee op pad te nemen. Van de Veluwe tot het park om de hoek, de Dakota helpt u om uw avonturen betaalbaar en leuk te houden. Met zijn robuuste behuizing, compacte afmetingen en eenvoudige interface is de Dakota een enorm veelzijdige GPS handheld. Deze toestellen zijn ook ideaal voor kinderen. Ouders kunnen hen met een gerust hart op pad laten gaan met deze eenvoudig te bedienen en lichtgewicht GPS-ontvanger.

Hoog gevoelige GPS ontvanger en 850 MB intern geheugen

De nieuwe Garmin Dakota heeft een hoog gevoelige GPS-ontvanger met HotFixTM, die zelfs in dicht loofbos of tussen hoge gebouwen optimaal presteert. Hierdoor haalt de Dakota snel belangrijke satelliet-informatie op, die wordt gebruikt voor een snelle positiebepaling. Wandelaars, mountainbikers en geocachers profiteren verder van de heldere kaartweergave en de 850 MB intern geheugen, waarin plaats is voor 1.000 waypoints, 50 routes, 2000 geocaches en een actieve tracklog van maximaal 10.000 punten en 200 tracks.

Kleuren aanraakscherm met een diagonaal van 6,6 centimeter
Het kleuren aanraakscherm is met de handschoen te bedienen en is gebaseerd op de innovatieve interface van de Garmin Oregon serie. Het scherm heeft een diagonaal van 6,6 centimeter en is onder alle omstandigheden makkelijk af te lezen en te gebruiken. Het toestel reageert direct op de aanraking van uw vingertoppen en is tegelijkertijd goed bestand tegen de krachten van de natuur. De Dakota weegt slechts 190 gram, werkt tot maximaal 20 uur op slechts twee AA batterijen en kan via USB aangesloten worden aan de PC of de Mac. Door de compacte afmetingen past de Dakota zowel makkelijk in uw hand als in uw jaszak.

Uitgebreide opties

De Dakota 20 voegt nog een aantal extra opties toe, waaronder een barometrische hoogtemeter en een micro SD geheugenkaart uitsparing voor aanvullend geheugen en cartografie. Ook biedt het toestel de mogelijkheid tot draadloze toestel-naar-toestel communicatie met compatibele toestellen uit de Dakota, Oregon, Colorado en Foretrex serie. Het uitwisselen van waypoints, tracks, routes en geocaches is hierdoor zeer eenvoudig. Tenslotte beschikt de Dakota 20 nog over een 3-assen elektronisch kompas dat uw positie ook weergeeft als u stil staat of het toestel niet horizontaal houdt.

Papierloos geocachen

Geocachen met de Dakota serie is leuk en eenvoudig. Tot 2.000 caches kunnen worden gedownload naar het toestel. Premium members van Geocaching.com kunnen hierbij ook direct informatie over de locatie, het terrein, de moeilijkheid, de hints en een beschrijving opslaan. Papieren naslagwerk en handmatig ingevoerde coördinaten zijn niet meer nodig!

Voorzien van wereldwijde basiskaart en laden van optionele cartografie mogelijk
De Dakota 20 wordt geleverd met een wereldwijde basiskaart en is compatibel met de Garmin City Navigator voor afslag-voor-afslag aanwijzingen op de weg, de Onroute fietskaart, BlueChart g2 en Nederland Binnenwateren voor maritieme navigatie en natuurlijk met topografische kaarten, zoals Topo Nederland


De OREGON
Robuuste GPS-ontvangers met waterdichte behuizing
De Oregon 450(T) is Garmin's nieuwste innovatie in de Oregon serie. Zowel de Oregon 450 als de 450t zijn uitgerust met een luchtdruk hoogtemeter en een kompas met 3 assen. Dit vernieuwde electronische kompas heeft drie assen en toont exact de richting, zonder dat het toestel horizontaal gehouden moet worden. Natuurlijk beschikt het robuuste toestel over alle innovatieve kenmerken uit de Oregon-serie: hoog-gevoelige GPS-ontvanger, een in zonlicht afleesbaar aanraakscherm voor een vlotte bediening en de mogelijkheid om waypoints, tracks, routes en geocaches draadloos uit te wisselen tussen toestellen.

Zelf in te stellen dashboard
De Oregon 450(t) is voorzien van een zelf in te stellen dashboard. Kies er bijvoorbeeld voor om de kompasgegevens weer te geven op de kaartenpagina of combineer hoogteprofiel en batterijniveau in één scherm met geocaching.

Voor ieder avontuur te land of ter zee
Gebruikers kunnen de Oregon instellen op één van de vijf profielen: automotive, watersport, recreatief, fitness of geocache. De microSD™ geheugenkaart uitsparing maakt het mogelijk om optionele Mapsource (compatibele) kaarten te laden voor verschillende avonturen. De gedetailleerde kaartweergave, het digitaal elevatie model en het hoge-resolutie kleurenscherm van de Oregon zijn een aanvulling voor ieder avontuur te land of ter zee.

De Oregon 450 is voorgeprogrammeerd met wereldwijde basiskaart met schaduw reliëf. De Oregon 450T is voorgeprogrammeerd met topografische kaarten van Europa .
Laatst gewijzigd door hwendt op do 02 jun 2011, 9:52, 3 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
hwendt
Berichten: 10495
Lid geworden op: do 27 nov 2003, 22:58
Locatie: Noord Holland

Re: Geocaching - Welke GPS en de verschillen



Bericht door hwendt »

Verschillen tussen de Garmin 62s en de 62st

De garmin 62s beschikt naast een wereldwijde basiskaart met schaduwcontouren over een elektronisch kompas en kan draadloos routes, tracks, waypoints en geocaches uitwisselen met andere compatibele Garmin handhelds. Tevens heeft het toestel een luchtdruk hoogtemeter, waarmee u uw exacte hoogte kunt bepalen aan de hand van de luchtdruk. Ook kunt u hiermee een verandering in de weersomstandigheden zien aankomen
Met een abonnement op BirdsEye kunt u scherpe satellietbeelden downloaden en deze als extra laag op uw GPSMAP 62 gebruiken. Tevens kunt u het toestel gebruiken in combinatie met Garmin Connect, de online training community, en Garmin Custom Maps, de manier om zelf papieren kaarten om te zetten in digitale kaarten voor uw handheld. Naast deze zelfgemaakte kaarten is de GPSMAP 62 serie compatibel met CityNavigator wegenkaarten en topografische kaarten, zoals Topo Benelux. BlueChart digitale zeekaarten en de Onroute Fietskaart kunnen alleen op de alleen GPSMAP 62 s en 62st gebruikt worden.
Drie verschillende modellen
De GPSMAP 62 serie bestaat uit drie waterdichte modellen, die voor allerlei activiteiten ingezet kunnen worden.

De Garmin 62 st
heeft een Europakaart ingebakken zitten op een intern geheugen van 500 MB. 400 mb is nog over en kun je met kaarten vullen. Natuurlijk kun je er ook andere TOPO kaarten op kan zetten omdat je ook naar Zuid Afrika kan met dat apparaat
Alle modellen beschikken standaard over kleurenscherm met een diagonaal van 6,6 centimeter, dat ook in direct zonlicht goed afleesbaar is, een batterijlevensduur van zo’n 20 uur en een hooggevoelige GPS-ontvanger voor goede satellietontvangst.
• De GPSMAP 62, het basismodel, biedt de gebruiker een ingebouwde wereldwijde basiskaart met schaduwcontouren.
• De GPSMAP 62s beschikt daarnaast over een elektronisch kompas en kan draadloos routes, tracks, waypoints en geocaches uitwisselen met andere compatibele Garmin handhelds. Tevens heeft het toestel een luchtdruk hoogtemeter, waarmee u uw exacte hoogte kunt bepalen aan de hand van de luchtdruk. Ook kunt u hiermee een verandering in de weersomstandigheden zien aankomen.
• De GPSMAP 62st is, als topmodel, bovendien nog voorgeprogrammeerd met Europese topografische kaarten voor een goed beeld van de omringende omgeving: wegen, snelwegen, riveren, nationale parken, etc.
Compatibel met diverse soorten cartografie
Om zoveel mogelijk uit uw handheld te halen is elk toestel uit de GPSMAP 62 serie compatibel met BirdsEye Satellietbeeld. Met een abonnement op BirdsEye kunt u scherpe satellietbeelden downloaden en deze als extra laag op uw GPSMAP 62 gebruiken. Tevens kunt u het toestel gebruiken in combinatie met Garmin Connect, de online training community, en Garmin Custom Maps, de manier om zelf papieren kaarten om te zetten in digitale kaarten voor uw handheld. Naast deze zelfgemaakte kaarten is de GPSMAP 62 serie compatibel met CityNavigator wegenkaarten en topografische kaarten, zoals Topo Benelux. BlueChart digitale zeekaarten en de Onroute Fietskaart


Ik heb een en ander gepikt van de Garmin site en uit niets blijkt dat je het geheugen kunt wissen en of weer terugzetten van de bestaande kaarten.
Zelf ben ik daar niet meer zo happig op omdat ik bij de 60CSX eens een update heb gedaan en ik was gelijk de Nederlandse beschrijving kwijt en alles was in het Engels.
Ik heb zeker een half jaar lopen zoeken tot ik weer een Nederlandse versie vond en weer kon installeren.
Met kaarten kun je rommelen en is er van alles te vinden om deze kaarten te installeren maar van de interne softwhere zou ik afblijven.
Overigens heeft de 62s een geheugen van 1700 mb en daar kun je ook kleine rekenprogrammatjes opzetten welke je met cachen weer kan gebruiken. O.A. rot 13 , stappentellen enz. Bij de 62ST is maar 400 mb geheugen over en kun je dus ook iets minder extra plaatsen.
Laatst gewijzigd door hwendt op do 02 jun 2011, 9:49, 3 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
hwendt
Berichten: 10495
Lid geworden op: do 27 nov 2003, 22:58
Locatie: Noord Holland

Re: Geocaching - Welke GPS en de verschillen



Bericht door hwendt »

Een niet onbelangrijk geocachers gebruikt ook nog de telefoon als extra ondersteuning
Zelf heb ik inmiddels een systeem waarbij ik 500 caches in mijn Samsung Note One kan zetten en deze caches op elk moment kan sorteren, waarbij de dichtstbijzijnde cache wordt vermeld.
Als je in het bezit bent van een telefoon met navigatie en internet dan kun je gebruik maken van een aantal navigatieprogramma's welke uitstekend functioneren op je telefoon.

De eerder door mij genoemde site is niet meer bereikbaar. en het programma bestaat niet meer. U kunt nu gebruik maken van Android CGEO en Geocaching beide kunnen gpx files aan en beide kunnen via internet de caches in de omgeving waar u zich bevind oproepen. Werkt goed zeker als u thuis een GPX aan maakt met alle tradidionals en deze in uw telefoon plaatst. Dan kunt u weg met 500 caches in uw telefoon. Voorwaarde is internet en GPS, maar dat hebben tegenwoordig al vele telefons

Dan zijn er nog diverse Android programma's waarvan ik de werking nog niet ken maar deze komen overeen met de werking van de eerder genoemde programma's. Mocht iemand dat willen schrijven dan houd ik mij aanbevolen en zal het hierbij plaatsen.

Onderwerp weer even naar boven gehaald.


In een later stadium zal ik ook de werking van deze programma’s behandelen.
Laatst gewijzigd door hwendt op di 07 jan 2014, 16:26, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
hwendt
Berichten: 10495
Lid geworden op: do 27 nov 2003, 22:58
Locatie: Noord Holland

Re: Geocaching - Welke GPS en de verschillen



Bericht door hwendt »

Even weer omhoog
Plaats reactie