Internet: Mobiel internet onderweg op je laptop

Artikelen over de aanleg, onderhoud
en het gebruik van elektronica in de camper.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Marius HRL
Berichten: 9647
Lid geworden op: do 01 jun 2006, 6:54
Locatie: Midden-Drenthe

Internet: Mobiel internet onderweg op je laptop



Bericht door Marius HRL »

Mobiel internet onderweg op je laptop (versie 28-10-2009 )


Algemene informatie
Oók door gebruik te maken van mobiele telefoon-netwerken kun je 'overal' met je laptop verbinding maken met het internet. Je hebt dan internet beschikbaar op elke plek waar je ook kunt bellen met de betreffende telefoonprovider.

Je hebt daarvoor nodig:
1. een telefoon-SIMkaart, van een telefonieprovider, die op abonnements- of prepaid-basis dataverkeer toestaat via het telefoonnet. Afhankelijk van gekozen aanbod en het toegankelijk type netwerk (bijv. GPRS / UMTS / EDGE) kun je dataverkeersnelheden bereiken tot 7,2 Mbps.

2. een speciaal draadloos telefoonmodem om verbinding te kunnen maken met een netwerk voor mobiele telefonie. Zo’n HSPA-modem (High Speed Packet Access / ook: G3-modem) of het snellere HSDPA-modem (High Speed Download Packet Access / ook: G3.5-modem) duiden we verder aan met HS(D)PA-modem. Het modem brengt een permanente verbinding tot stand met een, door de provider van de erin geplaatste SIM-kaart, toegestaan en beschikbaar telefoonnetwerk en zorgt voor de doorgifte van het dataverkeer van laptop naar internet vice versa. HS(D)PA-modems kunnen op verschillende wijzen verbonden zijn met je laptop: USB-, PCMCIA- of ExpressCard-insteektype of ingebouwd.

3. een verbindingsprogramma plus toegangsgegevens om met je HS(D)PA-modem en SIM-kaart toegang te kunnen krijgen tot het mobiele telefoonnetwerk van je providers of diens partners (bij gebruik in het buitenland)


Tariefsystematiek Prepaid / Pay-as-you-go.
Bij benutting op prepaid-basis koopt de gebruiker vooraf ‘beltegoed’ van de betreffende provider. Zo lang er voldoende beltegoed op je account staat kun je de diensten van die provider gebruiken. Hoewel het HS(D)PA-modem permanent verbinding houdt met het telefoonnet, wordt uitsluitend het feitelijk dataverkeer (upload en download) bij de berekening van het datagebruik in aanmerking genomen.

De verrekening van dat gebruik kan op verschillende manieren plaatsvinden:

1. volume-gebaseerd: er wordt een vast bedrag verrekend voor elke gestelde unit dataverkeer (bijv. 0,25 euro per Megabyte dataverkeer)

2. flatrate: je betaalt vooraf een vast bedrag per gekozen gebruiksperiode (bijv. per dag/maand X euro); eventueel met een volumemaximum. Na bereiken van dat maximum wordt soms de verbindingsnelheid verlaagd

3. hybride-tarief: combinatie van beide genoemde systemen, waarbij het meerverbruik boven het volumemaximum volumegebaseerd in rekening gebracht wordt.

Flatrate is ook te beschouwen als een flexibel abonnement (Pay as you go). Er bestaan inmiddels ook abonnementstypen, waarbij uitsluitend de feitelijke benutting in rekening wordt gebracht.


Systematiek abonnementen
Diverse providers bieden keuze uit meerdere, in prijs uiteenlopende, abonnementen, waarbij het verschil bijvoorbeeld zit in de snelheid van de verbinding of de omvang van het per maand vrij benutbare volume. Wie dat volume overschrijdt, moet dan volume-gebaseerd bijbetalen.

Er is een verschil tussen “onbeperkt internet” en “onbeperkt internet volgens Fair Use Policy (FUP). FUP betekent dat de provider, op grond van het gemiddeld gebruik van z’n klanten, een norm vaststelt voor het maximaal toelaatbare volume dataverkeer per periode. Vaak wordt dat berekend door het gemiddelde gebruik te vermenigvuldigen met een vaste factor (als die 2,5 is, wordt het nog aanvaardbaar gevonden als een gebruiker 2,5 keer zoveel dataverkeer heeft als de gemiddelde gebruiker).


Mobiel internetten in buitenland
Bijna alle providers hebben overeenkomsten met providers in het Nagenoeg alle providers berekenen zeer hoge tarieven voor het benutten van mobiel internet buiten het land van aankoop. Daar kun je dan gebruik maken van het netwerk van een provider in het gastland, waarmee jouw provider een roamingovereenkomst heeft. Wie zich in de buurt van een landsgrens bevindt, moet alert zijn op de mogelijkheid dat er automatisch verbinding gemaakt wordt met het sterkere signaal van een veel duurder buitenlands netwerk. Vaak kun je dat in de verbindingssoftware blokkeren, door te kiezen voor één specifiek telefoonnetwerk.

Aankoop en gebruik van een prepaid SIM-kaart van een voordelige provider in het betreffende land is meestal aantrekkelijker voor wie in het buitenland op ruimere schaal mobiel wil internetten.

Hierover staat meer in een ander Kennisbank-artikel:
http://www.camperforum.nl/viewtopic.php?p=628566#628566
Zie óók de onderstaande gebruikstips gericht op het beperken van (onnodig) dataverkeer.


Gebruiksbeperkingen
Indien een HS(D)PA-modem, al dan niet kosteloos, wordt geleverd door een provider, dan kan er sprake zijn van een gebruiksbeperking. Er kan o.a. sprake zijn van een SIMlock: de blokkering van het gebruik van dat modem met SIMkaarten van andere providers.

Soms is de bruikbaarheid van het door de provider bijgeleverde verbindingsprogramma beperkt tot één of meer typen HS(D)PA-modems (o.a. bij Vodafone). Zo nodig is een ander verbindingsprogramma, dat wel met het beschikbare modem werkt, het alternatief.


Aanschaf HS(D)PA-modem
Dergelijke modems zijn zowel verkrijgbaar via de providers van mobiel internet (al dan niet in aanbieding met abonnement en SIMlock) als los. De in NL geleverde Vodafone-modems zijn SIM-locked. Via (internet)winkels en internetmarkten als eBay en Marktplaats zijn ze ook los verkrijgbaar tegen aantrekkelijke(r) prijzen. Soms zijn het fabrieksnieuwe modems van providers, die ontdaan zijn van hun SIMlock.

Veel camperaars en caravangebruikers kopen bij de Aldi of Lidl in Duitsland een HSPA-modem (meestal Medion WebStick S4011 = Huawei E160) in combinatie met een SIM-kaart-startpakket, waarmee ze in Duitsland onbeperkt gebruik kunnen maken mobiel internet via UMTS/GPRS op basis van flatrate (1,99 euro per dag / 14,99 euro per maand bij Aldi Talk). Die modems zijn SIMlockvrij en kunnen dus in NL en andere landen ook gebruikt worden met SIMkaarten van andere providers.

In een HS(D)PA-modem zit standaard een ingebouwde antenne. Diverse modems hebben daarnaast een aansluiting voor een externe antenne (speciaal geschikt voor UMTS). Aansluiting van zo’n antenne kan diverse voordelen hebben: je kunt contact maken met zendmasten op grotere afstand en een betere verbinding betekent vaak een hogere snelheid.


Installatie modem en instelling toegangsgegevens
Vaak is het HS(D)PA-modem voorzien van een virtuele drive, met daarop de voor de installatie van dat modem benodigde bestanden plus de verbindingssoftware. Indien het modem afkomstig is van een provider, is die verbindingssoftware meestal voorzien van de gegevens waarmee men, mits men een SIM-kaart van die provider geplaatst heeft, toegang krijgt tot het telefoonnetwerk van die provider.
Voor andere providers (in binnen- of buitenland) en voor 'los' gekochte modems moeten de voor die provider vereiste toegangsgegevens handmatig worden ingebracht in de voor dat modem geschikte verbindingssoftware.
Men maakt dan een profiel aan, dat kan bestaan uit APN (AccessPoint Name), gebruikersnaam, wachtwoord, proxy-gegevens etc.
Op het internet zijn die provider-gebonden gegevens redelijk simpel te vinden.

Gebruikstips
Op je laptop zitten soms meerdere programma’s, die frequent contact zoeken met websites op het internet, om te checken of er updates beschikbaar zijn. Soms is ingesteld dat die updates automatisch gedownload worden. Wie volume-gebaseerd afrekent, kan dat automatisch downloaden beter uitschakelen! Je kunt in Windows-/Microsoft Update en diverse virusscanners instellen dat je uitsluitend aankondigingen krijgt van beschikbare updates. Die moet je dan wel op een geschikter moment/plaats downloaden en installeren.

Het benutten van VoIP-applicaties via je mobiel internetverbinding wordt door diverse providers verboden (in Duitsland staat Fonic/O2 het wel toe, en E-Plus/Aldi Talk niet). Meestal is er geen sprake van blokkering. Schakel de eventuele benutting van een webcam bij voorkeur uit. De daarvoor benodigde bandbreedte is vaak niet/nauwelijks beschikbaar en wie volume-gebaseerd afrekent, ontdekt snel dat deze waarschuwing niet zonder reden is.


De markt voor mobiel internet is volop in beweging. voor de actualiteit van de voorgaande informatie kan dus niet ingestaan worden.

Opmerkingen en aanvullingen svp melden via een Persoonlijk Bericht (PB-tje) aan de auteur. Bij voorbaat bedankt daarvoor!


Marius HRL
Laatst gewijzigd door Marius HRL op wo 28 okt 2009, 7:52, 5 keer totaal gewijzigd.
Ons lid Marius HRL is helaas in maart 2022 overleden.
Gebruikersavatar
Marius HRL
Berichten: 9647
Lid geworden op: do 01 jun 2006, 6:54
Locatie: Midden-Drenthe

Providers EU prepaid mobiel internet onderweg (laptop)



Bericht door Marius HRL »

Providers EU prepaid mobiel internet onderweg (laptop) (versie 28-09-2010 )

Algemeen:
Wie in het buitenland gebruik wil maken van mobiel internet via een provider in het gastland, kan zich het best goed voor bereiden.

Onderstaand een beslist niet volledig overzicht van aanbieders van prepaid mobiel internet in een aantal Europese landen, met name bedoeld voor benutting met een laptop. Een SIMlockvrij modem vergroot de keuzeruimte. Daarnaast is de beschikbaarheid van een universeel (niet-providergebonden) dashboard (=verbindingssoftware) zoals MWconn nuttig.

Gezien de frequente wijzigingen in die aanbiedingen, kan voor de actualiteit van de informatie niet worden ingestaan.

In welke mate onderstaande informatie ook nuttig is voor gebruikers van een telefoon met internetfunctionaliteit is de auteur (bij gebrek aan die ervaring) onduidelijk.

Door de vermelde link te kopiëren en te plakken op een 'vertaalpagina' zoals bijvoorbeeld Google Translate (http://translate.google.nl/#an ) en de juiste talen te selecteren, komt een redelijk begrijpelijke vertaling beschikbaar. Die methode kan ook van pas komen voor de aankoop van een SIMkaart in het buitenland. Thuis voorbereiden!
Aanpak vertaling: Webadres/link van webpagina met betreffende aanbod van de buitenlandse provider kopiëren en in venster plakken in Google Translate > taalkeuze aanpassen > klikken op "Vertaal" > NL-versie uitprinten > Rechtsboven klikken op vakje bij "Origineel" > versie in oorspronkelijke taal uitprinten > afdrukken meenemen op reis > aanwijzen in winkel wat je zoekt (bij voorkeur op oorspronkelijke pagina)

Verwerven van een buitenlandse SIMkaart voor mobiel internetten:
Het is ondoenlijk voor elke buitenlandse provider van mobiel internet te beschrijven hoe/waar je de gewenste SIMkaart kunt aanschaffen, registreren en activeren. Met behulp van een zoekmachine kom je soms op internet aan die informatie. Beschrijvingen van succesvolle aankooptrajecten (Persoonlijk Bericht) worden op prijs gesteld!
De volgende algemene uitgangspunten zijn in elk geval nuttig.

AANKOOP. Helaas kun je vanuit het buitenland (via het internet) meestal geen SIMkaart bestellen. Dat betekent dat je aangewezen bent op verkooppunten in het land zelf (telefoonwinkel/supermarkt etc.) of een derde die zo'n kaart in het betreffende land voor je aanschaft (en door verkoopt). Neem daarbij de tevoren gemaakte kopieën van de webpagina, waarop het gezochte aanbod staat, mee (in de landstaal van de verkoper!)

REGISTRATIE/ACTIVERING Aanbieders van (mobiel) internet moeten weten wie er via hun netwerk data verzenden en ontvangen. Daartoe wordt bijna altijd vereist dat de koper van een SIMkaart zich registreert bij/voor activering van de internettoegang. Soms kun je die procedure volledig via het internet doorlopen (vaak zelfs vanuit Nederland). Je moet behalve je naam etc. meestal ook een adres vermelden, uit het buitenland van de SIMkaart. Velen gebruiken daarvoor het adres van een hotel of camping waar ze verblijven/verbleven.

Een andere route is de registratie en activering bij het buitenlandse verkooppunt. Meestal lukt dat (ondanks de taalbarrière) wanneer je een kopie van een officieel identiteitsbewijs kunt overleggen, waarop ook je woonadres vermeld staat. Maak daartoe thuis een of meer kopieën van rijbewijs plus paspoort.

Voor meer informatie over prepaid mobiel internet in diverse Europese landen, kun je o.a. terecht op:
http://prepaid-wireless-internet-access ... om/?t=anon
http://www.pluk-in.com/pluknplay/apn_mo ... erland.php
http://www.pluk-in.com/pluknplay/apn_mo ... enland.php

Toegangsgegevens:
Een handige website met toegangsgegevens van binnen- en buitenlandse netwerken vind je hier: http://franson.com/forum/topic.asp?topic_id=6669 (dank aan Bensto) . De Griekse provider TIM heet nu Wind Hellas.


AANBIEDERS MOBIEL INTERNET

Nederland
Simyo (dagbundel 1,- euro ; 20 Mb inbegrepen / maandbundel 10,- euro: 200 Mb inbegrepen) https://www.simyo.nl/selfcare/servlet/R ... w?uid=3234
Hi Vandaag Online (nul-uren-abonnement/flatrate 1,50 euro per dag incl. max 20 MB/meer= 0,33 per MB) http://www.hi.nl/web/show/id=7650272
Vodafone Prepaid Data Mobiel Internet (diverse varianten, o.a. flatrate 2,50 per dag incl 25 MB ) http://preview.tinyurl.com/qwzkon (ANWB-variant is nog aantrekkelijker door opwaardeerbonus: http://preview.tinyurl.com/mtvxol)
T-Mobile Laptop Prepaid: http://preview.tinyurl.com/qe73tx (0,30 euro/MB > max. 4,50 per dag)

België
Mobile Vikings http://mobilevikings.com/ Aankoop van 15 euro beltegoed geeft recht op gratis 30 dagen (max 1Gb) mobiel internet-dataverkeer via Base.

Denemarken
EazyInternet Tank&Surf http://privat.3.dk/mobiltbredbaand/Abonnement/TankSurf/ (Prepay SIMkaart plus één week internetten 150 DKK = ongeveer 20 euro ) Ook bruikbaar in Zweden!


Duitsland
Aldi Talk (E-Plus): http://www.medionmobile.de/index3.htm
Fonic (O2 / o.a. Lidl): http://www.fonic.de/html/surfstick_details.html
Vodafone (Websessions): http://www.vodafone.de/privat/tarife/da ... sions.html


Frankrijk
Orange: diverse alternatieven: http://www.orange.fr/content/ge/high/v2 ... _surf.html
SFR/Vodafone: Pass Internet 3G http://tinyurl.com/d6or2d


Griekenland
Wind Prepaid: http://www.wind.com.gr/Left-Menu/Mobile ... tract.aspx (Non-Stop 7 = 7 dagen & 12 Gb voor 14 euro)
Beperkte dekking: http://www.wind.com.gr/pages.fds?langid=2&pageid=26
Uitleg: http://www.nomadic-one.com/travel/index ... 0&Itemid=2


Groot-Brittannië
Orange: http://www.orange.co.uk/images/editoria ... 0Guide.pdf
O2 Text and Web http://www.o2.co.uk/explore/tariffs/paygo
Vodafone: http://shop.vodafone.co.uk/shop/mobile- ... data-plans


Kroatië
T-Mobile/Simpa: http://www.t-mobile.hr/eng/1/10-10-08-00-00.asp (startpakket incl 100 Mb = 14 euro / 6 maanden geldig /opwaardeerkaarten 7 of 14 euro)


Oostenrijk Yesss http://www.yesss.at/diskont-surfen/


Portugal
TMN banda larga pré-paga (prepaid) http://www.tmn.pt Keuze uit volumebundel (10 euro = 400 Mb) of urenbundel (10 euro = 120 x 5 minuten) http://preview.tinyurl.com/qa9ose Vertaald met Google Translate: http://preview.tinyurl.com/y8gpmfr
Vodafone Cartão Dados Vita Net/Plus (prepaid) http://www.vodafone.pt Keuze uit volumebundel (10 euro = 400 Mb) of urenbundel (10 euro = 120 x 5 minuten) http://www.vodafone.pt/main/Particulare ... ifario.htm Vertaald met Google Translate: http://preview.tinyurl.com/yanxkp3


Spanje
Algemeen: speurwerk WOSP: http://www.telecomvergelijker.nl/thread/28159 (juli 2009)
Vodafone: http://www.vodafone.es/idioma/ingles/internet/modem/ (ook prepaid/flatrate-variant)
Telefonica-Movistart: http://prepaid-wireless-internet-access ... Telefonica http://www.movistar.es/fwk/cda/controll ... _0,00.html
MoviData: http://www.movidata.es/content.aspx?co=21&t=21&c=4 (Prepaid SIMkaart: 500 Mb voor 30 euro)
Orange / Carrefour Movil: http://www.carrefour.es/telecom/interne ... index.html (ervaringen: http://www.camperforum.nl/viewtopic.php?p=780963#780963)

Turkije
Turkcell (Prepaid-GPRS) http://www.turkcell.com.tr/en
Uitleg: http://www.nomadic-one.com/travel/index ... 7&Itemid=2
Officieel is gebruik slechts drie weken achtereen toegestaan voor buitenlanders.



Zweden
Comviq Surf (prepaid): http://www.comviq.se/kontantsurf_info.html
http://prepaid-wireless-internet-access ... age/Sweden
Telia Mobilt bredband Veckosurf (prepaid): http://www.telia.se/privat/produkter_tj ... veckosurf/
3Bredband Kontant http://www.tre.se/templates/BroadbandSh ... x?id=33862 (Prepay SIMkaart plus één week internetten 100 SKK = ongeveer 9,80 euro ) Ook te gebruiken in Denemarken

Opmerkingen en aanvullingen s.v.p. melden via een Persoonlijk Bericht (PB-tje) aan de auteur. Bij voorbaat bedankt daarvoor!


Marius HRL
Laatst gewijzigd door Marius HRL op di 28 sep 2010, 21:27, 12 keer totaal gewijzigd.
Ons lid Marius HRL is helaas in maart 2022 overleden.
Gebruikersavatar
Marius HRL
Berichten: 9647
Lid geworden op: do 01 jun 2006, 6:54
Locatie: Midden-Drenthe



Bericht door Marius HRL »

Trucs en tips met mobiel internet-modems
(Versie: 26-12-2009)


HARDWARE
De twee meest gebruikte hulpmiddelen om op je laptop onderweg gebruik te maken van mobiel internet zijn
1. een mobiele telefoon, die voorzien is van een mobiel internetverbinding èn bruikbaar is als modem (via USB-kabel)
2. een speciaal daarvoor gemaakt draadloos telefoonmodem, zoals een HSPA-modem (High Speed Packet Access / ook: G3-modem) of het snellere HSDPA-modem (High Speed Download Packet Access / ook: G3.5-modem) Zo'n HS(D)PA-modem wordt aangesloten via een USB-, PCMCIA- of ExpressCard-aansluiting op de laptop. Met dit modem maak je verbinding met telefoonnetwerken en kun je digitale data verzenden en ontvangen.
Veel HS(D)PA-modemsticks zijn voorzien van een indicatorlampje, dat aanduidt welk soort verbinding er gebruikt wordt.

SIMlock
Veel providers leveren een al dan niet 'kosteloze' modem(stick), die voorzien is van een SIMlock. Zo'n SIMlock blokkeert net als in (prepaid)mobieltjes het gebruik van het apparaat met SIMkaarten van andere providers. Zo'n SIMlock kan verwijderd worden. Mocht die unlock-mogelijkheid niet duidelijk worden via de betreffende provider, dan biedt ook hiervoor het internet de oplossing.
SIMlockvrij, dus te gebruiken met SIMkaartjes van alle andere providers zijn o.a. de modemsticks van Aldi Talk (Medion WebStick S4011 = Huawei E160) en KPN NL. In NL leveren o.a. Vodafone, T-Mobile in de regel HS(D)PA-modems MET SIMlock


TOEGANG
Elke provider gebruikt een eigen set gegevens ten behoeve van het verkrijgen van toegang tot het mobile netwerk van die provider. In het algemeen gaat het om een combinatie van APN (Access Point Name = naam van het netwerk, dat toegang biedt tot het mobiel internet), gebruikersnaam en wachtwoord; soms aangevuld met een in te stellen proxyserver en poort.


SOFTWARE
Voor het verbinding maken via een telefonienetwerk (EDGE / GPRS / UMTS etc) is verbindingssoftware nodig. Die verbindingssoftware is vaak samen met de hardwaredrivers beschikbaar op je HS(D)PA-modem, opgeslagen in flashgeheugen. Bij het inpluggen van de modemstick, wordt de aanwezigheid van een virtuele drive gemeld en kunnen de drivers en de verbindingsprogrammatuur vanaf die virtuele drive geïnstalleerd of gestart worden.
De verbindingssoftware wordt ook wel aangeduid met: dashboard.
Door provider geleverde dashboards zijn bij aflevering voorgeïnstalleerd met verbindingsgegevens betreffende provider en providergebonden keuzemogelijkheden voor tarief, SMS en opwaarderen.
De provider-gebonden dashboards bevatten namelijk meestal functies/instellingen, die uitsluitend voor/met die provider werken. Zo kun je (uitsluitend) met de VerbindungsAssistent van Aldi Talk de gewenste Aldi Talk-flatrate selecteren en je tegoed opwaarderen. De nieuwe Vodafone verbindingssoftware (b)lijkt alleen benut te kunnen worden voor verbinding met Vodafone-partners. De oudere versies van de Vodafone-software zijn wèl, na wijziging van de verbindingsgegevens, te benutten met SIMkaarten van andere providers.

Sommige dashboards zijn aanpasbaar voor gebruik met meerdere providers; dat geldt voor af-fabriek-versies standaard. Ook in de Aldi Talk-Verbindungsassistent kun je de gegevens van andere providers invoeren. Mogelijk moet je dan op een andere manier zorgen voor de activering van een flatrate; al dan niet via dat dashboard of SMS. Bij Aldi Talk wordt daartoe zowel gebruik gemaakt van USSD-code (bijv.: *123# ) als van een andere APN (bijv. tagesflat.eplus.de in plaats van internet.eplus.de )

Het tegelijk geladen hebben van meerdere dashboards geeft meestal problemen (o.a. melding van foutcode 619).
De remedie voor niet-combineerbare dashboards is de voorkoming van het laden van conflicterende componenten.
Soms kun je in de dashboard-software instellen dat het dashboard niet standaard geladen moet worden bij de opstart van je laptop of de plaatsing van de modemstick. In andere gevallen ben je aangewezen op de aanpassing van je opstartbestanden (via bijv. MSCONFIG > kijk bij Opstarten en bij Services) of het tijdig wegklikken.


TRUCS & TIPS

Updates Zowel de firmware van het modem als het dashboard kunnen worden ge-update. Soms worden die updates gecombineerd aangeboden. Update via de provider kan dan als effect opleveren dat je opeens het dashboard van die provider voorgeschoteld krijgt! Opletten dus! Huawei downloadsite: http://www.huawei.com/mobileweb/en/doc/ ... -1&id=5286

Windows 7 -problemen hardware Het schijnt dat sommige gebruikers van Huawei 3G-modems voor mobiel internet, die die stick gebruiken op een machine met het nieuwe besturingssysteem Windows 7, problemen ondervinden met die combinatie. Daarvoor is een hotfix beschikbaar om die problemen te verhelpen: http://tinyurl.com/ydndjsh
Bruikbaar voor diverse modellen Huawei-sticks (en van een andere merknaam voorziene versies, zoals de Medion WebStick S4011)

Algemeen Huawei-dashboard Bij m'n speurtocht vond ik ook deze webpagina http://3g-modem.wetpaint.com/page/debra ... USB+modems
Daar wordt niet alleen bevestigd, wat hiervoor al gemeld werd (nieuwe Vodafone verbindingssoftware is Vodafone-only voorgeprogrammeerd), maar wordt ook een remedie vermeld, om die begrenzing te verhelpen.
Je krijgt dan 'algemene' Huawei-verbindingssoftware, waarin je zelf de verbindingsgegevens van het gewenste mobiele netwerk kunt invullen.

Inzicht in dataverbruik Als je gebruik maakt van het Vodafone dashboard, zit daar een verbruiksindicator in.
Je kunt ook een losse verbruiksmeter installeren, bijvoorbeeld Bitmeter: http://codebox.org.uk/controller?page=bitmeter2
Het is freeware en Nederlandstalig . Je kunt er allerlei verbruiksgegevens mee bijhouden en je dataverbruik bewaken!

VoIP en dataverkeer Veel aanbieders van mobiel internet staan benutting voor Voice over IP formeel niet toe. De hoeveelheid dataverkeer (in Mb) van een VoIP-verbinding hangt sterk af van de daarbij gebruikte VoIP-codec. Een VoIP-codec wordt gebruikt zorgt voor het digitaliseren en terugcoderen van het verzonden analoge geluidssignaal. De VoIP-codec verschillen sterk in geluidskwaliteit en dataverbruik. Een redelijke kwaliteit VoIP-geluidverbinding (bijv. via Skype) kan 0,2 tot 1 Mb per minuut verbruiken. In het algemeen gaat o.a. Skypen via een GPRS-verbinding (ook daarom) slecht.

Opmerkingen en aanvullingen svp melden via een Persoonlijk Bericht (PB-tje) aan de auteur. Bij voorbaat bedankt daarvoor!


Marius HRL
Ons lid Marius HRL is helaas in maart 2022 overleden.
Plaats reactie