Internet: onderweg bellen via internet

Artikelen over de aanleg, onderhoud
en het gebruik van elektronica in de camper.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Marius HRL
Berichten: 9647
Lid geworden op: do 01 jun 2006, 6:54
Locatie: Midden-Drenthe

Internet: onderweg bellen via internet



Bericht door Marius HRL »

Onderweg bellen via internet

Het wordt steeds eenvoudiger voor de camperaar om onderweg toegang te krijgen tot het internet. Dat kan natuurlijk via sommige mobiele telefoons, maar die weg is kostbaar. Het kan ook voordeliger dankzij de steeds grotere beschikbaarheid van draadloze AccessPoints (AP’s), die kosteloos toegang bieden tot het internet. Een steeds meer binnen het bereik van camperaars komende variant is internet via de satelliet (Astra3)

Naast zo’n 260.000 FON-points, die uitsluitend (gratis) toegankelijk zijn voor mensen die thuis ook zo’n Fonera hebben aanstaan, komen er steeds meer gratis WiFi-AP’s bij, bijvoorbeeld veel McDonalds-vestigingen (o.a. Frankrijk, Portugal en U.K.) en sommige vestigingen van Franse supermarkten (o.a. Super-U) en Quick-restaurants.
Wie met een zoekmachine op internet zoekt met de termen “Wi AND Fi AND free” (zonder de aanhalingstekens) vindt nog veel meer kosteloos toegankelijke AP’s. En heel veel particulieren werken met onbeveiligde draadloze netwerken en bieden daarmee (al dan niet bedoeld) gelegenheid tot gastgebruik.

Het vinden van een FON-point of een ander AP gaat simpel, als de camperaar beschikt over een lijst van adressen en/of een navigatieapparaat met de GPS-coördinaten (POI’s) van de beschikbare AP’s.
Je vindt de POI's/adresgegevens van de 260.000 Fon-points op deze Fon-websites: http://maps.fon.com of http://www.francofon.org/myiframe-index ... oi-fon.htm of http://www.legierse.com/poi.html. Op de website van De Hoekies staat een bestand met alle actieve FON-points: http://www.dehoekies.nl/Fon%20Europa.rar
Je kunt ze downloaden of converteren (met PoiEdit) in verschillende data-formaten, voor bijv. voor TomTom, Google Earth etc.

Een andere manier is het zoeken van een hotspot via websites met (al dan niet gratis) hotspots, zoals www.hotspotsvinden.nl (BeNeLux), http://free-hotspot.jiwire.com/search-h ... ations.htm of http://free-hotspot.com (Europa).

Nog een alternatief om een AP te vinden, is het benutten van een programma (op laptop of PDA), dat informatie geeft over de draadloze netwerken, die binnen bereik zijn. Voor een laptop zijn dat programma’s Netstumbler (niet voor Vista) en Vistumbler (alleen voor Vista). De werking van die programma’s wordt in de Kennisbank verder beschreven. Dat geldt ook voor de mogelijkheden om het bereik van je draadloze USB-netwerkadapter te vergroten, door benutting van een USB-verlengkabel en een gevoeliger (richt)antenne. Een aardig DHZ- alternatief voor de Fontenna vind je hier:
http://www.hariri.at/kyros/fon/parabolreflector_en.pdf (geschikt voor 2 dBi-antenne). Door de breedte van de reflector aan te passen aan de lengte van de rondstraalantenne kan simpel een passende reflector gemaakt worden voor bijv. 5 dBi- en 8 dBi-antennes.
Ook benutting van een WLAN-adapter met een hoger vermogen (niet overal toegestaan), zoals de Alfa AWUS036H (Longe Range)vergroot je bereik enorm

Programma's zoals EasyWifiRadar (nog niet geschikt voor Vista) en WeFi (http://www.wefi.com) zoeken automatisch naar open / onbeveiligde draadloze netwerken en brengen (indien mogelijk) een verbinding met zo’n netwerk tot stand.

Waar de coördinaten van de FON-points niet steeds exact/correct blijken te zijn, is het benutten van Netstumbler/Vistumbler of een zogenaamde Wi-Fi-finder een handig hulpmiddel om vast te stellen waar het gezochte AP exact te vinden is en of een goede verbinding mogelijk is.

Bellen via internet
Wie in z’n camper eenmaal beschikt over een internetverbinding, kan die ook gebruiken voor het verbaal communiceren (bellen/telefoneren) met anderen. Dit heet Voice-over-IP (kortweg: VoIP)
Voor dit doel is een hele reeks programma’s beschikbaar. In dit kader beperken we ons tot de twee bekendste.

Skype
Skype is een programma dat het mogelijk maakt via o.a. PDA/PC/laptop en internet gratis te bellen met andere Skype-gebruikers (die on-line zijn)en tegen een laag tarief ook met vaste of mobiele telefoonnummers over de gehele wereld. Die tarieven (SkypeOut) zijn over het algemeen véél lager dan de tarieven die gehanteerd worden bij het bellen via vaste of mobiele toestellen vanuit het buitenland. Bij het Skypen naar een andere Skype-gebruiker, kan zelfs (met een webcam) kosteloos een videoverbinding tot stand gebracht worden. Skype kent nog veel meer mogelijkheden (via eigen nummer ook via vaste nummers bereikbaar / conferentiegesprek etc.)
Vereisten: de geëigende Skype-programmatuur (geïnstalleerd op PDA of laptop) en een microfoon (of headset) plus internettoegang. Na installatie is registratie noodzakelijk.
Wie voordelig wil bellen naar vaste of mobiele nummers dient eerst Skype-beltegoed te kopen; dat kan ook via internet (betaling bijv. via PayPal). Een gebruiker van Skype kan zijn/haar account/beltegoed zowel thuis als onderweg benutten.

Inmiddels zijn er ook speciale draadloze (IP)telefoons, zoals de Netgear SPH101 en de SMC WSKP100 (en met die SMC bouwtechnisch identieke: Accton SkyFone VM1185T, Belkin F1PP000GN-SK, Tiptel Edge-Core WM4201 en Logitec LAN WSPH01WH), waarmee je zonder PC kunt Skypen via elke toegang tot draadloos internet (onbeveiligd of waar men WEP-/WPA-toegangscode heeft). Na een firmware-update vanaf Fon-website, kun je met de SMC WSKP100 en de daarmee (qua binnenwerk) identieke toestellen onderweg ook Skypen via elke Fonera langs je route. Die firmware is echter niet bruikbaar op de Netgear SPH101; hoewel dat toestel qua componenten en een uiterlijk erg op die andere Skype-IP-telefoons lijkt. Er komen steeds meer GSM-toestellen en smartphones, die ook uit de voeten kunnen met Wi-Fi, Skype en Fon.

VoipBuster/InternetCalls
Achter deze twee merken schuilt dezelfde aanbieder van VoIP-diensten; de diensten verschillen onderling slechts beperkt. Voor het gemak noemen we deze aanbieder verder: Voipbuster. Voipbuster kent zowel gratis als zeer goedkoop bellen naar vaste en mobiele nummers in de gehele wereld. Het gebruik van Voipbuster vereist eveneens de installatie van software, een microfoon/headset, registratie en internettoegang. Daarna kan er gratis naar andere Voipbuster-gebruikers gebeld worden (mits online) en ook gratis naar vaste nummers in een aantal landen.
De duur van dat gratis bellen naar die vaste nummers is echter beperkt. Ter kennismaking (trial) kan 60 minuten gratis gebeld worden. Na storting van een depotbedrag aan beltegoed, is wekelijks (vanaf elk IP-adres) een aantal gratis belminuten beschikbaar (december 2007: 300 minuten). Zodra men die limiet overschrijdt, wordt overigens een zeer laag tarief in rekening gebracht. Het is ook daarom noodzakelijk vooraf beltegoed te aan te schaffen. Het niet-gebruikte beltegoed vervalt na een bepaalde periode. Bijkopen van beltegoed betekent verlenging van het recht om gratis te bellen en voorkomt het vervallen van het resterende beltegoed.
Een gebruiker van Voipbuster kan zijn/haar account/beltegoed zowel thuis als onderweg benutten. Ook Voipbuster heeft nog méér aantrekkelijke mogelijkheden, zoals voordelig het uitgaande Voipbuster-gesprek (naar een vast of mobiel nummer) voeren via de eigen vaste telefoon.

Het aantal aanbieders van dergelijke ‘mee op reis te nemen’ VoIP-diensten is groter en wisselt. Hun voorwaarden/tarieven evenzeer; ook dankzij de stevige concurrentie. het loont om het aanbod van meerdere aanbieders te vergelijken op mogelijkheden en tarieven (zaak is dan ook om te letten op zaken als starttarieven, vervallen van beltegoed etc.) De diensten van de diverse VoIP-aanbieders zijn in de regel probleemloos naast elkaar te gebruiken. Er bestaan ook speciale VoIP-telefoons, die op een router of een USB-poort van de PC/laptop kunnen worden aangesloten. Die werken overigens soms alleen volledig met één bepaalde VoIP-aanbieder (bijv. zogenaamde Skype-telefoons). Bij benutting van de VoIP-diensten van anderen kan dan bijv. geen gebruik gemaakt worden van het toetsenbordje van de VoIP-telefoon. Er zijn zelfs DECT-telefoons, waarmee zowel via het vaste telefoonnet als via internet gebeld kan worden.

Onduidelijkheden of nadere vragen?
Benut bij voorkeur de zoekfunctie van het Camperforum of stel je vraag in het subforum Navigatie (of via een PB-tje) !

Marius HRL (Bijgewerkt op: 19 juli 2009)
Plaats reactie