Navigatie/PDA: tips en trucs voor PDA en mob. telefoon

Artikelen over de aanleg, onderhoud
en het gebruik van elektronica in de camper.
Plaats reactie
Stannalux
Berichten: 4462
Lid geworden op: zo 18 apr 2004, 13:18
Locatie: Nederland
Contacteer:

Navigatie/PDA: tips en trucs voor PDA en mob. telefoon



Bericht door Stannalux »

MDA Vario / Qtek 9100

Smallere scrollbars
Als je in het register de volgende wijzigingen aanbrengt, dan krijg je meer ruimte op je scherm van de Mda Vario of Qtec 9100. Mischien kan dit ook op je PDA. Wees wel altijd voorzichtig in het register!

Je kunt meer ruimte op het scherm krijgen door de scrollbars smaller te maken. Dit kan door een een aanpassing in het register:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\GWE

Verander de waarde van cxVScr. De standaardwaarde is 13, dit kan worden veranderd in bijvoorbeeld 9 om de verticale scrollbar smaller te maken.
Verander de waarde van cyHScr. De standaard waarde is 13 dit kan worden veranderd in bijvoorbeeld 9 om de horizontale scrollbar smaller te maken.

Internet startpagina veranderen
De volledige sleutel is : HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\HTC\PIEPlug\home
Daar staat de homepage ingebakken en ik heb deze veranderd, daarna het registerprogje op de juiste manier afgesloten (dus niet op het kruisje geklikt!)
Daarna nog een softreset voor de zekerheid en vòila... hij start voortaan op met Camperforum.nl!

Resetten Mda Vario Qtec 9100
Druk de com manager-knop aan de linker zijkant bovenaan in, samen met de voicerecorder knop. Houd nu de stylus in de resetknop aan de zijkant. Houd de com manager knop en de voicerecorder knop vast, totdat u een melding op het scherm krijgt om de unit te factory resetten. Door op de groene knop van de telefoon te drukken wordt dit bevestigd en de unit gereset.

Database opschonen
Je hebt waarschijnlijk tot nu toe al een aantal keer een soft reset moeten uitvoeren op je device. Hierdoor komen er alsmaar meer events en notifications in je database te staan. Dit kan als gevolg hebben dat je device steeds trager wordt. Vrees echter niet, je kunt deze database herstellen/schoon maken.
Download CheckNotifications om dit alles weer te verwijderen.

1) Download en installeer gratis het programma CheckNotifications.

2) Ga naar "Options" (onderin) en druk op "Settings".

3) Er verschijnt nu een venster met 2 selectievakjes. Vink deze beide aan.

4) Druk op OK. Je bent nu weer terug in het basisscherm. Door nu bovenin op "Clear" te drukken zullen alle met rood aangegeven (overbodige) items verwijderd worden.

5) Voer dit eens in de zoveel dagen uit zodat je database ook daadwerkelijk schoon blijft. De volgende keren dat je het programma wilt gebruiken hoef je uiteraard niet opnieuw je settings aan te passen.

Meer geheugen
In het register bevindt zich een instelling die bepaalt hoeveel geheugen PocketIE mag gebruiken voor tijdelijke bestanden (ongeacht het aantal dagen geschiedenis dat is ingesteld in de opties van PIE!) Bij mij op mijn Mda Vario was dit ingesteld op 14MB! Beetje veel niet? Deze waarde kan worden aangepast in het register:

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\5.0\Cache\Content]

"CacheLimit"=dword:00002048

De dword wordt ingevuld als Decimal in kilobytes (2048 is dus 2MB)

Je moet geen 0 invulllen! Dat wordt wel geaccepteerd maar wordt daarna door Windows zelf teruggezet op een veel grotere waarde!

Printen met de Pocket PC
Jetcet is een print programma waarmee je kunt printen vanaf je PPC. Het ondersteunt de volgende formaten:
* Email and Email Attachments
* HTML
* Images: .BMP, .JPG en .PNG
* PIM - Afspraken, Contacten en Taken
* Pocket Excel: .PXL
* Pocket Word: .PWD
* Rich Text Format: .RTF
* Text Only: .TXT

Ondersteunt de volgende formaten via ClearVue:
* Adobe Acrobat: .PDF
* PowerPoint: .PPT
* Word: .DOC
* Excel: .XLS

Ondersteunt de volgende printers:
* Canon
* Epson
* Hewlett-Packard

Je kunt HIER een probeerversie downloaden.
Laatst gewijzigd door Stannalux op wo 26 apr 2006, 11:44, 1 keer totaal gewijzigd.
AfbeeldingAfbeelding
Stannalux
Berichten: 4462
Lid geworden op: zo 18 apr 2004, 13:18
Locatie: Nederland
Contacteer:



Bericht door Stannalux »

Hoe doe je lang met je Lithium accu?

Hoe verleng je de levensduur van je Lithium accu?
Recent signaleren we hier veelvuldig problemen over pda-batterijen. Nu het hierin gebruikte type Li-Ion accu niet meer zo gloednieuw is, is er zo langzaamaan steeds meer goede informatie over te vinden.

De ontwikkeling van op lithium gebaseerde accu’s staat niet stil. Zo om de zes maanden komt er wel een nieuwe variant die iets gewijzigd heeft in de samenstelling van de metalen die ervoor gebruikt worden. Met mogelijk nog weer betere prestaties. Nevada meldde in feb.’05 een Li-Ion te ontwikkelen met een oplaadtijd van 6 minuten, een 10x zo lange levensduur en een gebruiksduur van 20000 cycli. Ze maken gebruik van "lithium titanate nanocrystals".
Dat staat in schril contrast met de huidige generatie die immers maar een 2-3 jaar en 300-500 cycli meegaat. Op lithium gebaseerde accu’s zijn zeker nog niet volledig uitontwikkeld en hebben nu –net als NiCad en NiMH- zo hun specifieke voor- en nadelen.

Veel of zo min mogelijk aantal keren opladen?
Een Li-Ion accu heeft nu een levensduur van ongeveer 400 ontlaad/oplaadcycli. Anders dan de voorgangers prefereert een Li-Ion gedeeltelijke ontlading om dan weer te worden opgeladen. Volledige ontlading moet te enen male zelfs worden voorkomen. Li-Ions hebben geen chemisch geheugen, zoals dat bekend is van Ni-Cads waarbij het laagst behaalde capaciteitsniveau gelijk ook wordt vastgelegd als minimumniveau. Li-Ion’s mogen zo vaak als mogelijk worden bijgeladen.
Dat Li-Ion’s met dat veelvuldig opladen toch langer meegaan dan Ni-Cads die wel 1000 ontlaad/laadcycli kunnen hebben, moet gelijk nader worden verklaard. Bij Li-Ion’s is 1 ‘cyclus’ een (nagenoeg) volledige ontlaad/laadprocedure. Een gedeeltelijke ontlaad- & laadsessie telt in het totaal van ca.400 cycli ook maar voor dat deel van 1 cyclus mee.
Als je je Li-Ion elke dag niet meer dan 33% ontlaadt en dan weer oplaadt, gaat de accu op basis van een gebruiksduur van 400 cycli: 400/33% = 1200 dagen mee.

Ondanks de afwezigheid van een “chemisch geheugen” in de Li-Ion accu, heeft nu de laadelectronica in de verbruiker last van een zogenoemd “digitaal geheugen”. De ingebouwde laadelectronica krijgt bij uitsluitend veelvuldige gedeeltelijke ontlaad- & laadsessies een probleem omdat een periodiek benodigde calibratie voor het meten van de capaciteitsafgifte te lang achterwege blijft en ze daarmee het “gevoel” voor de resterende capaciteit kwijt raakt, kortom ontregelt.
Als remedie hiertegen wordt op diverse sites aangegeven de Li-Ion eens per maand opzettelijk een pseudo-volledige ontlading op je pda te geven. Dus niet voor de volle 100%, maar totdat de pda aangeeft dat de accu nu uitgeput raakt (10%) en hij tot beter tijden liever lekker gaat slapen. Doe je dat niet om de zoveel tijd dan resulteert een steeds onnauwkeuriger berekening van de resterende accu-capaciteit en bijgevolg trekt je ‘intelligente’ pda foute conclusies wanneer de kritieke ondergrens is bereikt. We hebben op het forum een thread (‘verwarde accu’: een foute titel dus...) waarin HP een ‘afkoel’-instructie geeft om de calibratie van pda’s alsnog weer op orde te krijgen.

De enige ziekte waaraan je dood gaat, is leven
Ongeacht hoe vaak Li-Ion’s ontladen en geladen worden, hebben ze maar een levensduur van 2-3 jaar. De klok begint te tikken zodra ze in de fabriek geassembleerd zijn. Lithium-achtige batterijen moeten voorzien zijn van een assemblagedatum. Een pda kopen met “alvast een reserve accu” voor over 2-3 jaar, is pure geldverspilling.
De achterliggende reden is dat Li-Ions volledig autonoom een steeds hogere interne weerstand krijgen door oxidatie of decompositie van de gebruikte metalen. Beïnvloeden van de mate van degeneratie staat nu binnen het industriële onderzoek op de eerste plaats. Het nut van 400 naar 20000 laadcycli (gebruiksduur) wordt immers ingeperkt als deze nog steeeds binnen enkele jaren(levensduur) moeten plaatsvinden.

Rust Roest
De werkelijke levensduur is mede-afhankelijk van de ‘turbulentie’ die de gebruiker weet te bewerkstelligen. Met continue gebruik van je pda ‘in het veld’ en dus veelvuldige ontlaad/laadcycli blijft de boel in de Li-Ion accu in beweging en kan de graad van oxidatie hoog oplopen alvorens de Li-Ion er de brui aan geeft. Wekenlang je pda continue aan de oplader hangen beïnvloedt de levensduur van je Li-Ion accu negatief. Omdat een pda ook in slaapstand nog wel wat stroom verbruikt, is het gedurende enige weken in de bureaulade opbergen dan nog beter.

Keep It Alive!
Een mij aansprekend voorbeeld: je kunt het vergelijken met een trechter met vervuild water: zolang er maar stroming is, is er niks aan de hand. Komt de boel tot stilstand, dan bezinkt de rommel, vult de uitloop van de trechter en daarna is de uitstroom nog maar moeilijk tot niet meer op gang te brengen. Een langdurig opgeslagen pda (winkeldochter of je ‘vorige pda’) is bijgevolg nauwelijks of niet meer aan de praat te krijgen. Een ernstige waarschuwing dus ook voor de tweedehandskopers-in-spé: “zgan, in-doos-met-alles, altijd binnen gestaan” is bij pda’s met Li-Ion accu beslist een goede reden om direkt van de koop af te zien, danwel eerst goed te zoeken of er nog “verse accu’s” voor dat merk/type te krijgen zijn. Zonder aan te willen zetten tot heling, is het met het oog op de te verwachten kwaliteit van de accu in een pda dus beter een pda te kopen van een ongure junk dan van een brave huisvader.

Keep It Cool!
Naast de mate van ‘voortdurend gebruik’ van een lithium-achtige accu zijn temperatuur en laadtoestand bepalend voor de levensduur van een accu. Als de accu niet gebruikt wordt, we alleen deze twee relevante parameters bekijken, laten diverse onderzoeken zien dat een 100% geladen accu wegleggen nadeliger is voor het behoud van de capaciteit dan een 40% geladen accu. Bij kamertemperatuur heeft een volgeladen accu na een jaar nog 80% van zijn lading, een 40% geladen nog 96%. Een accu in winkeletalage of dashboard met 60° heeft bij 100% lading na 3 maanden nog maar 60% van zijn capaciteit over.
Voor langdurig niet-gebruiken van de pda wordt aangeraden de accu los te nemen uit de pda (of de pda ‘echt uit’ te zetten met de harde aan/uitschakelaar zoals op Mio’s) en de accu met niet meer dan 40% lading op te bergen in een droge, koele ruimte (8°C).
Voor reactivering het materiaal eerst enige uren naar kamertemperatuur laten acclimatiseren, de accu direct een volle 100% lading geven en dan pas de verbruiker weer voor de eerste keer in werking stellen.

Comatueuze behandeling
Eén cel van een lithium-achtige accu heeft een normale spanning van 3.7V. Als een Li-Ion zodanig ontladen wordt dat de spanning beneden 2.5V komt, wordt de interne beveiliging geactiveerd en is de accu ‘dood’: de electronisch geregelde oplader in pda’s of camera zal de accu niet meer kunnen opladen. De meeste in pda’s geïntegreerde opladers weigeren overigens al dienst als de spanning (volgens de pda, maar dat terzijde, dat kwam al ter sprake) beneden de 3V komt. De accu is dan nog niet ‘dood’, maar je pda wil ‘m niet meer opladen.

De accuspanning meten geeft duidelijkheid over de kansen tot reanimatie.
Tip (meer dan 3V)
Blijkbaar is de accu OK, de laadelectronica is van slag. De ‘rust-instructie’ van HP voor je pda, in feite een recalibratie-truc, is een goede tip en geldt vermoedelijk ook voor andere merken pda’s.
Tip (3V)
Door de accu kunstmatig op een wat hogere temperatuur te brengen (niet overdrijven en nee, natuurlijk n-i-e-t in de magnetron; “onder je oksel” leek me een aardige hint), loopt de accuspanning gedurende die temperatuurstijging weer iets op en kun je kijken of dat net voldoende is om je pda-laadelectronica ervan te overtuigen dat het beter is om weer gewoon aan het werk te gaan.
Tip (2.5V)
Speciale Li-Ion opladers (Cadex) kunnen een boost-lading geven en ook tot 2.5V ontladen ‘dode’ accu’s weer reactiveren. Er zijn speciale servicecentra die 80-90% van de aangeboden doodgewaande accu’s alsnog weer nieuw leven weten in te blazen.
Als je het per se zelf wilt proberen en goed weet hoe je een accu gecontroleerd laadt (laadspanning, max.laadstroom, plus op plus, etc..) of een ‘opdonder’ weet te geven, hou dan terdege de temperatuur van de batterij in de gaten. Maak dat je weg komt als de temperatuur onrustbarend stijgt: de electroliet is brandbaar en in een gesloten vat hoogst explosief. Zelfs degene die wel eens heeft zitten pielen met een condensator onder overspanning, kan zich slecht voorstellen wat er gebeurt. Ook als het mis is gegaan, moet je blijven oppassen want de materiaalresten zijn caustisch.
Tip (1.5V)
Maar als de accuspanning om welke reden dan ook onder de 1.5V is gekomen, is het echt over en uit. Een poging om een diep ontladen Li-Ion accu weer te reactiveren wordt meermalen als een levensgevaarlijke stunt omschreven: een explosie is onvermijdbaar.


Het bovenstaande samenvattend:

- laadt een actief gebruikte Li-Ion zo vaak als mogelijk op
- voorkom diep ontlading
- voor langdurige opslag de accu niet meer dan 40% lading geven. en bewaren in een droge koele ruimte, niet zonder koelbox in de koelkast en nooit in de vriezer.
- laat de pda 1x per maand de accu tot hibernate-status ontladen voor recalibratie van de laadelectronica in de pda.
- hou de accu te allen tijde koel, laat je pda beslist niet in een stilstaande zonnig geparkeerde auto (ook om andere reden) zeker niet na een lange rit waarbij de autolader heeft gezorgd voor een 100% lading van de Li-Ion accu (vakantiereis).
- koop geen Li-Ion accu op voorraad. De levensduur na assemblage is 2-3 jaar, ongeacht of je ‘m nu veel, weinig of totaal niet gebruikt.
- let op de productiedatum bij aanschaf van een nieuwe of 2e-hands accu. Laat winkeldochters en beursaanbiedingen bij twijfel maar liever liggen.
AfbeeldingAfbeelding
Plaats reactie