auto: een zwaardere motor plaatsen

Informatie over de techniek van de auto,
het woongedeelte en zelfbouw van de camper.
Plaats reactie
teo zelf
Berichten: 585
Lid geworden op: vr 07 jan 2005, 20:27
Locatie: gelderland

auto: een zwaardere motor plaatsenBericht door teo zelf »

Overwegingen bij het plaatsen van een zwaardere motor

Let op bij het plaatsen van een zwaardere motor in uw camper!!

Als het aantal cilinders of de brandstofsoort wijzigt, dan weten de meeste mensen wel dat hun voertuig door de RDW gekeurd moet worden.
Maar: als u een motor plaatst met een andere motorcode (dit is wat anders dan motornummer) dan moet er ook een keuring volgen bij de RDW (dit geldt voor auto's in gebruik genomen na 1973).

Waarom?
De typegoedkeuring van uw oude auto vervalt bij het wijzigen van het type motor. Bij de APK wordt hier niet op gelet (zolang de brandstof hetzelfde blijft). Maar in de weg en verkeerswet (en in de kleine lettertjes van uw verzekeringspolis) staat dat de auto ten alle tijden aan de typegoedkeuring moet blijven voldoen.

Als u bij een ernstig ongeluk betrokken zou raken of bij een grote verkeerscontrole kan de motorwijziging aan het licht komen (bijv. bij een verplichte schadekeuring of door de technische recherche).

Wat moet u doen?
Neem contact op met de importeur, vraag of deze een andere typegoedkeuring wil/kan afgeven voor uw auto met de andere motor (op papier). Kan hij dat dan vraagt u een 'keuring motorwijziging' aan bij de RDW.
Kan hij dit niet (wat meestal zo is) dan vraagt u een schriftelijke verklaring met daarop het vermogen van de gebruikte motor. Ook nu vraagt u een keuring aan bij de RDW. U komt dan op testcentrum Lelystad terecht. Als de motor meer dan 40% vermogenstoename heeft dan kost de gehele keuring ongeveer 700 euro. Als het vermogen minder dan 40% is toegenomen dan kost de keuring ook minder.

Natuurlijk beginnen er nu weer mensen te roepen dat dit helemaal niet hoeft. Maar... sinds de invoering van de typegoedkeuringen is het zo geregeld. Bij het nalaten hiervan zijn de risico's voor uzelf! Vindt u die aanvaardbaar dan is dat úw keuze.
Plaats reactie