Het Coronavirus

Serieuze zaken die niet passen in de bovengenoemde categoriën.
Gebruikersavatar
thole
Berichten: 45172
Lid geworden op: wo 17 jan 2007, 13:11
Locatie: de Achterhoek
Contacteer:

Re: Het Coronavirus



Bericht door thole »

Theo , niet gerealiseerd dat het artikel alleen voor abonnees zou zijn:


Worden we minder ernstig ziek? Misschien komt het door de spatjes
Zijn coronapatiënten minder ziek of lijkt dat maar zo? En hoe kan dat dan? Sommige wetenschappers vermoeden dat kapjes en schermen zoveel virusdeeltjes tegenhouden dat de ziekte minder heftig wordt.

Maarten Keulemans9 oktober 2020, 5:00

1. Gepaste afstand wellicht niet alleen preventie, ook medicijn
Afgelopen dienst had hij er weer een, vertelt arts spoedeisendehulp Pol Stuart. Een jongeman, halverwege de dertig nog maar, fit en niet te zwaar of chronisch ziek. Maar nu werd hij happend naar adem binnengebracht, in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. ‘Hij was echt snoeiziek’, zegt Stuart, aan de telefoon. ‘Zo’n meneer gaat heel snel naar de ic.’

Toch valt hem ook iets op. Gelukkig, vertelt hij, ziet hij zwaar zieke mensen zoals de onfortuinlijke dertiger tegenwoordig veel minder vaak dan afgelopen lente, tijdens de eerste coronagolf. ‘Het gevoel is echt dat de mensen over het algemeen minder ziek zijn. En dat horen we van collega’s elders in het land ook’, vertelt Stuart.

Misschien komt het wel gewoon doordat mensen alerter zijn en eerder naar het ziekenhuis komen, oppert hij. Of misschien moet het ergste gewoon nog komen: het aantal patiënten neemt immers nog steeds snel toe. Maar achter de schermen, in de vakbladen en op de besprekingen, spelen wetenschappers ook met de gedachte aan een heel andere verklaring.

Wie weet, zo zingt het steeds nadrukkelijker rond, worden we minder ziek omdat patiënten simpelweg minder virus binnenkrijgen. Omdat we afstand houden. Spatschermen hebben. In de elleboog hoesten. Vaker buiten gaan staan, met wat afstand ertussen, in plaats van dat we in een overvolle kroeg urenlang van dichtbij in elkaars gezicht staan te schreeuwen.


‘Dit is nu een zeer actuele discussie aan het worden’, zegt hoogleraar klinische virologie Louis Kroes (LUMC). ‘De gemiddeld lagere infectiedosis is naar mijn idee echt een van de redenen waarom we de klinische ernst van de infectie zien verminderen.’ Want er zijn geen aanwijzingen dat het virus zelf minder schadelijk is geworden, zegt viroloog Bart Haagmans (Erasmus MC). ‘En het patroon is opvallend. In Spanje en Frankrijk neemt het aantal besmettingen al langer toe, en ook daar zie je minder mensen op de ic’s.’

Dat zou nogal wat betekenen. Zo zouden, om maar iets te noemen, al die hinderlijke coronamaatregelen wel degelijk van groot belang zijn, ook en misschien wel juist nu het aantal besmettingen oploopt en we tot onze enkels in de tweede golf staan. De knuffelverboden, anderhalvemeterregels en kassaschermen zouden behalve een preventiemiddel vooral ook een medicijn zijn: mocht u het virus tóch oplopen, dan wordt u in elk geval minder ziek.

Bovendien zou het belang van mondkapjes in het openbaar wel eens veel groter kunnen zijn dan gedacht, betoogt de Amerikaanse hoogleraar epidemiologie Monica Gandhi in een spraakmakend artikel in vakblad New England Journal of Medicine. Mondkapjes houden immers een deel van de virusdeeltjes tegen. Met als gevolg dat de drager minder ziek wordt.



2. In Italië en China stierven aanvankelijk veel artsen
Dát de hoeveelheid virus uitmaakt voor hoe ziek we worden, is bekend van andere luchtwegvirussen, vertelt hoogleraar microbiologie Willem van Schaik, aan de telefoon vanuit Birmingham, waar hij werkt. Een paar jaar geleden gingen Amerikaanse grieponderzoekers ertoe over om vijftig moedige vrijwilligers met een neusspray steeds grotere doses griepvirus toe te dienen: hoe meer virus, des te zieker men werd.

Voor het nieuwe coronavirus geldt dat wellicht ook. Neem een wonderlijk experiment dat wetenschappers van de Universiteit van Hongkong afgelopen lente uitvoerden met 51 goudhamsters. Ze spanden een doek voor hun kooi, alsof de dieren een reuzenmondkapje op hadden, en bliezen vervolgens met een ventilator coronavirus naar ze toe. Conclusie: met een ‘mondkapje’ op werden de dieren minder ziek.

‘Het lijkt me aannemelijk dat je ook bij mensen een verband zult zien tussen blootstelling aan het virus en de ernst van de symptomen’, zegt Van Schaik. ‘Het probleem is alleen dat we het niet helemaal zeker weten. We mogen dit virus nu eenmaal niet experimenteel aan mensen toedienen.’

Wat er nog het meest in de buurt komt, zegt Kroes, zijn natuurlijke experimenten, situaties waarin mensen per ongeluk worden blootgesteld aan grote hoeveelheden virus. Zoals zorgmedewerkers. ‘Werkelijk schokkend was de hoge sterfte onder Noord-Italiaanse artsen begin maart’, zegt Kroes. ‘Je zag veel ernstige gevallen van longontsteking, juist bij deze mensen die zonder veel bescherming ernstige patiënten zagen. Ook in China zijn veel pioniers onder de artsen gestorven.’

Monica Gandhi wijst in een e-mail desgevraagd op een intrigerende ontdekking in Zwitserland, bij drie compagnieën soldaten. In maart, aan het begin van de epidemie, brak bij twee compagnieën corona uit. Ruim de helft van de in totaal 354 manschappen raakte besmet, en 102 soldaten werden ook echt ziek. Een maand later, toen men in alle kazernes een strikte afstandsregel van twee meter had ingevoerd, brak bij compagnie nummer drie corona uit. Dat leverde niet alleen minder besmettingen op, maar ook minder ziekte: van de 88 geteste soldaten bleken er 13 positief, en echt ziek werd niemand. ‘Zo zie je, afstand houden vermindert de hoeveelheid virus óók’, stelt Gandhi.

Niet dat de zaak daarmee is beklonken. Zo zijn er ook andere verklaringen waarom patiënten tegenwoordig gemiddeld minder ziek worden. Kroes hanteert daarvoor een vast rijtje: we beschermen kwetsbare mensen tegenwoordig beter dan eerst, een deel van de meest kwetsbaren is al overleden, en bovendien is de behandeling tegenwoordig beter dan tijdens ziektegolf nummer één.

Of het komt door de leeftijd. In Texas vergeleken artsen 774 ziekenhuispatiënten uit de eerste golf met 2.130 coronapatiënten van recenter datum. De ‘tweedegolvers’ lagen gemiddeld tweeënhalve dag korter in het ziekenhuis, en gingen half zo vaak dood. Maar ze waren dan ook wel gemiddeld haast drie jaar jonger, en hadden minder kwalen zoals hoge bloeddruk en obesitas. ‘Intuïtief denk ik dat we vooral minder patiënten op de ic’s zien omdat ze in deze fase over het algemeen wat jonger zijn’, zegt Van Schaik.


Mensen lopen met een mondkapje op straat in het centrum van het Spaanse Alicante. Beeld Bart Hoogveld
3. Dat klinkt fijn: niet de ziekte, wel de immuniteit
Gandhi is echter overtuigd van haar zaak. Zo wijst ze erop dat het aantal ‘asymptomatische’ patiënten lijkt toe te nemen: mensen, die blijkens de coronatest wel degelijk veel virusdeeltjes in hun keel aanmaken, maar niet ziek worden. ‘Het aantal mensen met een asymptomatische infectie werd in juli nog geschat op zo’n 40 procent. Maar in omstandigheden waar mensen op grote schaal mondkapjes dragen, kan dat oplopen tot wel 80 procent.’

Haar favoriete voorbeeld is dat van een Argentijns cruiseschip, dat eind maart met 217 mensen aan boord koers zette naar Antarctica. Onderweg bleek een van de reizigers besmet met het coronavirus. Alle opvarenden gingen zo goed als dat kon in quarantaine, de bemanning deelde mondmaskers uit, en bij terugkomst werd iedereen aan boord getest.

Het resultaat was opvallend: liefst 128 opvarenden bleken besmet, en toch hadden maar 24 mensen symptomen, van wie er vier naar het ziekenhuis moesten. Ziedaar het effect van mondkapjes en andere maatregelen, stelt Gandhi: kennelijk kreeg men zo weinig virus binnen, dat liefst acht op de tien mensen die besmet raakte niet eens ziek werd.

Zie mondkapjes gerust als ‘variolatie’, een primitieve vorm van inenting, betoogt ze zelfs. Er zijn immers aanwijzingen dat ook wie nauwelijks ziek is geweest, vaak tóch immuniteit tegen het virus opbouwt. ‘Zo kan het dragen van maskers een vorm van variolatie worden die immuniteit opwekt en de verspreiding van het virus vertraagt, terwijl we in afwachting zijn van een vaccin’, aldus Gandhi.

Niet de ziekte, wel de immuniteit: wat wil een mens nog meer? ‘Een enorm interessante hypothese, en theoretisch zit er echt wel wat in’, zegt Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie aan het Amsterdam UMC. Het is alleen de vraag of het in de praktijk wel zo makkelijk werkt: ‘We weten helemaal niet hoe lang zo’n bescherming duurt. Stel dat het je maar een jaartje beschermt en je gaat er teveel op vertrouwen, gaan we elkaar dan over een jaar weer besmetten?’

Wat werkt voor de een, hoeft niet te werken voor de ander, zegt Haagmans. Bekend is immers dat virusinfecties een drempelwaarde hebben: stop steeds meer virusdeeltjes in de neus van een proefdier, en pas boven een bepaalde dosis komen de symptomen, als het immuunsysteem het niet meer kan bolwerken.

En zulke drempelwaardes kunnen verschillen per persoon en, in elk geval bij proefdieren, zelfs per orgaan: de keel wordt ziek, maar de longen houden stand. ‘Zelfs bij de gewone griep begrijpen we nog niet eens precies welke factoren de uitkomst bepalen’, zegt Haagmans. ‘Laat staan voor dit nieuwe virus, dat we nog maar net kennen.’

Zoals de onfortuinlijke dertiger die bij Pol Stuart werd binnengebracht. De patiënt ligt nog aan de beademing, vertelt Stuart, drie dagen later. ‘Er zitten altijd mensen tussen die heel ziek worden’, zegt Stuart. ‘Om redenen, die je gewoon niet goed begrijpt.’

WORDEN CORONAPATIËNTEN ECHT WEL MINDER ZIEK?
De gemiddelde ligduur van een coronapatiënt op de intensive care was in juli en augustus 14 dagen, tegenover 21 dagen in maart en april, meldde de intensivistenstichting Nice in oktober. Volgens een ruwe steekproef van de Nederlandse Intensivisten Vereniging onder spoedeisendehulp-artsen, stromen patiënten minder vaak door naar de intensive care, en is de gemiddelde opnameduur gedaald van 11 naar 7 dagen.

Goed nieuws, zo lijkt het. Maar met het kleuren van de blaadjes wordt het steeds onzekerder of die cijfers wel standhouden, of gewoon tijdelijk bijeffect waren van een rustige zomer. Zo signaleerde ic-hoofd Hans van der Hoeve van het Radboud UMC vorige week dat patiënten haast weer net zo lang op de intensive care liggen als eerst. Het scheelt hooguit nog maar een paar dagen, zei hij tegen De Gelderlander.

Of neem de ziekenhuiscijfers. Zeker: in het begin van de uitbraak, in april en mei, lag tot wel de helft van alle coronapatiënten in het ziekenhuis op de intensive care. Daarna slonk dat aantal, tot rond de 20 procent ic-patiënten afgelopen zomer. Daar ligt het nog steeds: inderdaad lager dan tijdens de eerste golf, maar de daling zet ook niet verder door.

Intussen steeg het aantal patiënten in een ‘gewoon’ ziekenhuisbed de afgelopen maand van ongeveer 100 naar ruim 800 deze week. Het aantal bezette ic-plekken ging in diezelfde periode omhoog van rond de 35 begin september tot ruim 200 nu. Van een afstandje bezien lijkt dat een teken dat de ic-bezetting minder snel oploopt dan de bezetting van gewone ziekenhuisbedden. Maar het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of die ontwikkeling doorzet, of toch gezichtsbedrog is.
Groeten, Thole

Van een saai en eentonig leven, gaat zelfs een schimmel dood.

http://camperreizen-thole-everdien.jouwweb.nl/
Gebruikersavatar
dieseltje+
Berichten: 2809
Lid geworden op: zo 22 jan 2017, 22:02
Locatie: Noordoostpolder

Re: Het Coronavirus



Bericht door dieseltje+ »

" Hoe milder de klachten hoe groter de kans dat je het virus weer krijgt "
Staat ook in de krant.
Hier wordt met liefde DIESEL verbrand.
Vaak ben je te bang.
Groet,
Karel
Gebruikersavatar
PaulBng
Berichten: 22718
Lid geworden op: zo 20 okt 2013, 21:42
Locatie: Leiden

Re: Het Coronavirus



Bericht door PaulBng »

Zo kan het ook:

Ik kom net een toko binnen om wat te eten te halen.
Doe voor binnenkomst kapje op.
Binnen staat één wat oudere klant (mijn leeftijd dus ) zonder.

Jonge knul achter de balie ziet mij binnen komen.
Kijkt eerst naar de andere klant. Dan naar mij en zegt "dank je wel". Verder niets.

Hij kan niet meer stuk bij mij!


Paul
Gebruikersavatar
appellover
Berichten: 4931
Lid geworden op: di 07 okt 2014, 18:35
Locatie: Costa Blanca zuid Spanje

Re: Het Coronavirus



Bericht door appellover »

Lees net verhaal van Gommers in Parool.
Eindelijk is iemand die zegt waar het op staat en wat er moet gebeuren,het slappe gedoe is voorbij.Nieuw hoofdstuk.
Gr.Ron
Challenger Genesis 388 eb 2016
Gebruikersavatar
PaulBng
Berichten: 22718
Lid geworden op: zo 20 okt 2013, 21:42
Locatie: Leiden

Re: Het Coronavirus



Bericht door PaulBng »

+1


Paul
Jan en Simonne
Berichten: 18588
Lid geworden op: wo 14 mei 2003, 9:05
Locatie: Provincie Groningen

Re: Het Coronavirus



Bericht door Jan en Simonne »

+ nog 1
Slava Ukraini

Nooit meer een Hymer!


De kunst van het niks doen is moeilijk om te leren.
Maar als je het eenmaal goed kan, heb je het er de gehele dag druk mee.
Gebruikersavatar
Marco Polo
Berichten: 27412
Lid geworden op: za 16 jun 2012, 22:30
Locatie: Wageningen

Re: Het Coronavirus



Bericht door Marco Polo »

Zeggen de gepensioneerden ;-)
Gebruikersavatar
thole
Berichten: 45172
Lid geworden op: wo 17 jan 2007, 13:11
Locatie: de Achterhoek
Contacteer:

Re: Het Coronavirus



Bericht door thole »

+1
Bij bv het RED team en bij containment nu zitten vrijwel geen gepensioneerden.
Het is of blijven klungelen maandenlang of rigoureuze maatregelen nemen zodat de economie over een aantal weken weer volop kan draaien omdat het virus is teruggedrongen.
Onze zoon appte dat in Vorden in de Aldi, op 1 oudere vrouw na, iedereen een mondkapje op had.
Tevens leek het erop dat de gekte weer begonnen was: hamsteren van wc papier!
Of het moet toeval zijn dat een man een wagentje vol had liggen met wc papier en een andere vrouw 3 grote pakken in haar wagentje had liggen.

Gommers komt vanavond trouwens in Nieuwsuur.
Groeten, Thole

Van een saai en eentonig leven, gaat zelfs een schimmel dood.

http://camperreizen-thole-everdien.jouwweb.nl/
Gebruikersavatar
PaulBng
Berichten: 22718
Lid geworden op: zo 20 okt 2013, 21:42
Locatie: Leiden

Re: Het Coronavirus



Bericht door PaulBng »

Gisteren omgeving Nijmegen, in een super, bijna iedereen een mondkapje op.
Vanmiddag, Leiden, super, minder dan de helft kapje. Alle leeftijden, maar vooral jongeren (studenten?).
Waarschijnlijk te kort door de bocht om jongeren aan te wijzen.
Maar waarom worden er dan zoveel feestjes opgedoekt? Houding?
Zij, maar vooral ook "wij", zullen er de dupe van zijn.

Het belang van het feestje is blijkbaar hoger dan het feit dat je oma/opa, of de economie, omvalt

Naar mijn bescheiden mening is de te vlotte versloepeling, en het te trage anticiperen van de overheid hier debet aan.

Ik hoop dat de overheid nu eens fatsoenlijk door pakt, anders wordt dit een gebed zonder einde...


Paul
Jan en Simonne
Berichten: 18588
Lid geworden op: wo 14 mei 2003, 9:05
Locatie: Provincie Groningen

Re: Het Coronavirus



Bericht door Jan en Simonne »

Doorpakt?
Deze regering?
Denkutniet.
Slava Ukraini

Nooit meer een Hymer!


De kunst van het niks doen is moeilijk om te leren.
Maar als je het eenmaal goed kan, heb je het er de gehele dag druk mee.
Gebruikersavatar
appellover
Berichten: 4931
Lid geworden op: di 07 okt 2014, 18:35
Locatie: Costa Blanca zuid Spanje

Het Coronavirus



Bericht door appellover »

misschien kan iemand uitleggen hoe een coronamelder werkt ?
Begrijp er uit dat je zelf moet melden dat je corona hebt in de app.
Maar als je corona hebt moet je toch in thuisisolatie,of naar ziekenhuis.
Hoe kan je dan iemand ontmoeten met corona?
Begrijp niet goed hoe het werkt.
Als je corona hebt ga je natuurlijk niet melden in je app en dan buiten lopen.
Is het mogelijk dat als je zelf geen corona hebt maar het wel in de app aangeeft als positief,en dan in de Kalverstraat gaat lopen,lachen hoor.
Doet mij denken dat we hand met centen in de kalverstraat gooiden en dan die paniek,lachen.
Amsterdamse schoffies hoor.( zonder messen)
Gr.Ron
Challenger Genesis 388 eb 2016
Gebruikersavatar
Dafluc
Moderator
Berichten: 80322
Lid geworden op: zo 27 nov 2005, 23:00
Locatie: Maastricht

Re: Het Coronavirus



Bericht door Dafluc »

Afbeelding
Gebruikersavatar
TestCase
Berichten: 5996
Lid geworden op: wo 09 nov 2016, 22:42

Re: Het Coronavirus



Bericht door TestCase »

Ron,

Simpel gezegd, de app meet hoe sterk een bluetooth signaal is en of die datzelfde signaal, op ongeveer dezelfde sterkte, minstens 15 min. ziet. Beide personen hebben de Corona app! Zoja dan wordt een identificatie van die andere corona app op jouw telefoon opgeslagen en wederzijds.
Mocht je nu binnen 14? dagen positief getest worden dan kun je met een sleutel van de GGD dit melden, je kunt dus geen valse positieven opgeven als 'geintje'. De identificaties worden pas dan soort van centraal doorgegeven/opgeslagen. Die ander die bij je in de buurt heeft gestaan krijgt dan bericht dat je bij iemand met Corona hebt gestaan maar je weet niet wie. De apps checken namelijk regelmatig de centrale of je identificatie doorgestuurd is. Die identificatie is op geen enkele wijze te herleiden naar personen/telefoons.
Alle identificaties ouder dan 14 dagen worden automatisch van je telefoon gewist.
De broncode is openbaar om de privacy te waarborgen.
(Er gebeurt onderwater nog veel meer om de privacy te waarborgen maar dit is de basale werking.)





//Kees.

AfbeeldingA good traveler has no fixed plans and is not intent on arriving. (Lao Tzu)
EuraMobil ProfilaRS 720EB
Gebruikersavatar
appellover
Berichten: 4931
Lid geworden op: di 07 okt 2014, 18:35
Locatie: Costa Blanca zuid Spanje

Het Coronavirus



Bericht door appellover »

Bedankt Kees.
Wel erg vrijblijvend lijkt mij.
Is dus een manier om aantal besmettingen te verminderen ?
Gr.Ron
Challenger Genesis 388 eb 2016
Plaats reactie