Vervangen Gelaccu door LifePo4

Accessoires als alarm, omvormer,
zonnepaneel, satelliet-TV, camera's etc.
Gebruikersavatar
kampo
Berichten: 4550
Lid geworden op: vr 30 sep 2016, 21:01
Locatie: Brussel

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door kampo » wo 13 jan 2021, 7:32

En wat is je motivatie om een 18A versie te nemen en niet een 30A of 50A ?
Weet je wat het maximaal vermogen van je dynamo is ?

Een systeem is goed als het in balans is.
Voorzie dan in ieder geval alles voor de latere upgrade naar een krachtigere.

De redenering is
Ik wil een 200Pk motor in mijn auto maar de versnellingsbak moet maar voor 100Pk zijn want ik mag toch niet sneller als 120km/h rijden...
Groeten Kampo

Gebruikersavatar
javader
Berichten: 322
Lid geworden op: ma 12 nov 2012, 18:26
Locatie: Velsen

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door javader » wo 13 jan 2021, 22:36

Tsja, Kampo, ik heb denk ik gewoon niet meer nodig.
Bijv. geen compressor kk, schotel en dergelijke, de accucapaciteit is 150AH.
We zijn eigenlijk alleen op pad van het voor tot en met het najaar
en hebben ook nog zonnepanelen op het dak, in geval we toch te kort komen gaan we aan de paal.
Maar ik heb nog niets gekozen hoor.
Inmiddels het Duitse forum verkend,dank Smiley.
Daar werd de Schaudt DCDC toegepast in eenzelfde configuratie als ik heb:
Schaudt EBL630 met paneel LT631, dat werkte prima.
Omdat ik de accu spanningsuitlezing op mijn paneel wil blijven gebruiken vraag me af of ik de Victron kan toepassen.
zie het tweede schaudt schema dat ik meeposte.
Draait de motor dan wordt op het paneel bij keuze startaccu de spanning van de DCDC converter gemeten.
Draait die niet dan de uitgang van de startaccu, omdat er een volledige scheiding is door het relais.
Ik weet niet hoe dat bij de Victron gaat, iemand een idee ?
Kan daar natuurlijk ook weer een relais tussen zetten maar dat lijkt wat overdone.
"Alles gaat in wezen in principe eigenlijk helemaal nergens over"

Gebruikersavatar
javader
Berichten: 322
Lid geworden op: ma 12 nov 2012, 18:26
Locatie: Velsen

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door javader » do 14 jan 2021, 15:00

Zag op de site van Will Prowse dit dingetje
https://nl.aliexpress.com/item/33051945 ... 2e0eEkR1Vz
Is dat een overbodig tooltje dwz zit al bij de bluetht in ?
Of toch wel handig, wat vinden jullie ?
Voor de prijs hoef ik het niet te laten :)
"Alles gaat in wezen in principe eigenlijk helemaal nergens over"

Gebruikersavatar
gsm
Berichten: 4032
Lid geworden op: do 07 jul 2005, 0:22
Locatie: Houten
Contact:

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door gsm » do 14 jan 2021, 15:37

Ik heb een vergelijkbare gekocht die is zwart
Kost bijna niets en beter meeverlegen dan omverlegen denk ik maar zo


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Theorie is de basis voor de praktijk
Praktijk is de leermeester voor de theorie

Gebruikersavatar
javader
Berichten: 322
Lid geworden op: ma 12 nov 2012, 18:26
Locatie: Velsen

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door javader » do 14 jan 2021, 21:46

@GSM, je hebt eigenlijk gelijk ook, ik heb eveneens de zwarte besteld.
Maakt het nog iets uit hoe het de cellen worden samengebouwd bijv.
* triplex kastje
* iets 3d printen
* aluminium strip
Heeft iemand daar iets voor heeft verzonnen ?
Moet je om warmteafgifte denken, moet er ruimte tussen de cellen zijn ?
Heb de oplossing van MaartenH gezien,heel fraai :thumbup: ,wordt voor mij waarschijnlijk te hoog.
Misschien zonder de handvatten, moet dat dan eerst uitrekenen.
Op Thingiverse (site met 3dprintontwerpen) is jammer genoeg ook niet veel te vinden.
"Alles gaat in wezen in principe eigenlijk helemaal nergens over"

Gebruikersavatar
gsm
Berichten: 4032
Lid geworden op: do 07 jul 2005, 0:22
Locatie: Houten
Contact:

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door gsm » do 14 jan 2021, 22:22

Ik heb nog niets gemaakt eerst de cellen binnen hebben dan kan ik de juiste maten bepalen
Zoals het er nu naar uitziet komen ze morgen binnen :cheers: :thumbup:
Ik ga een houten bak maken van populierenhout maar ik heb ergens gelezen dat die persoon zelf een bak had geprint en dat is mooier maar helaas kan ik dat niet.
Het advies van Wiil is om er ruimte tussen de cellen te houden, niet veel 1-2mm is voldoende begreep ik want hij deed er dubbelzijdig tape tussen.
Ik maak enkele gaten onder in en bovenin uitsparingen zoals Albertrientjens het heeft gedaan, netjes en functioneel.
Handvatten maak ik van leren banden langs de zijkant en onderdoor.
Hij komt bij mij in het bankje te staan waar alles in zit en heb daar ruimte genoeg, daar stond de oude accu van 28 x 25 x 52cm
Theorie is de basis voor de praktijk
Praktijk is de leermeester voor de theorie

Gebruikersavatar
javader
Berichten: 322
Lid geworden op: ma 12 nov 2012, 18:26
Locatie: Velsen

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door javader » do 14 jan 2021, 22:48

GSM,
Kan e.e.a. wel (laten) printen maar
misschien maak ik het ook van hout, is wel zo makkelijk.
Jammer genoeg heb ik niet zo'n bankje, ik wil dus op dezelfde plek als de oude HHaccu,
onder de bijrijdersstoel, met de cellen die ik besteld heb kan dat, ze zijn 168mm hoog.
Ik heb erboven nog ongeveer 3 cm over, niet veel maar moet kunnen.
Onder de stoel is lastig, ik zou het ding er 's winters uit willen halen, dat is omslachtig, ik heb geen zin om iedere keer de stoel te demonteren.
Ik moet dus ook goed nadenken hoe ik hem zo opberg dat er nagenoeg geen verbruik is :think:
Verder, ga jij een active balancing printje
https://nl.aliexpress.com/item/4000817777318.html
(ala MaartenH) installeren ?
"Alles gaat in wezen in principe eigenlijk helemaal nergens over"

Gebruikersavatar
gsm
Berichten: 4032
Lid geworden op: do 07 jul 2005, 0:22
Locatie: Houten
Contact:

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door gsm » do 14 jan 2021, 23:11

Ik heb die balancer nog niet besteld omdat, wat ik begreep, de waarde daarvan niet zo groot is.
Wat ik heb begrepen is dat de cellen eerst goed gebalanceerd moeten worden en als de cellen goed van kwaliteit zijn doet de BMS het balanceren.
Blijkt dat dit niet goed genoeg gaat dan ga ik zo´n balancer bestellen, vraag is of ik dan een 1,2A moet nemen of een 5A.
Hangt van de afwijking af.
Theorie is de basis voor de praktijk
Praktijk is de leermeester voor de theorie

Gebruikersavatar
kampo
Berichten: 4550
Lid geworden op: vr 30 sep 2016, 21:01
Locatie: Brussel

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door kampo » vr 15 jan 2021, 6:59

Dit is een misvatting want de BMS zelf doet niets aan balanceren.
Bij de samenbouw en het initiële laden moet je de cellen gelijk geladen krijgen. Daarvoor gebruik je éénmalig een geregelde voeding.

Later tijdens het gewoon LFP gebruik driften de cellen steeds weer opnieuw uit elkaar.
Dit zie je het meeste bij diep ontladen.
Je moet dus altijd een balancing systeem hebben en gebruiken.
Het meest gebruikte is top balancing.
De betere balancers hebben grotere capaciteiten, zijn stevig gebouwd met goede
componenten en dikke bekabeling, want kunnen aardig warm worden.

Natuurlijk moet je bij zelfbouw zorgen voor de ondersteunende bevestiging. Van alles.
Ik zie steeds weer kabeltjes los liggen... man je hebt het niet begrepen denk ik dan.
Ook cellen moet je vastzetten. Je cellen mogen niet loskomen als je over kop zou gaan.
Wat je voor je voertuig bouwt zal toch minstens trillingen van 3G moeten kunnen doorstaan.
Bovenop de open e-verbindingen MOET je een e-isolerende plaat of lokale isolatie aanbrengen.
Bedenk dat je het LFP pack best zo bouwt dat je het kan opwarmen met een haardroger, bij wijze van spreken... Voorzie het verwarmingssysteem nu al bij de bouw, als volgende upgrade.
Vandaag is het 15 januari en vanochtend 0°C. Dan mag je de LFP niet laden als je bus buiten staat.

Een systeem waarmee je de cellen tijdens gebruik individueel kan monitoren is noodzakelijk bij zelfbouw.
Groeten Kampo

Gebruikersavatar
javader
Berichten: 322
Lid geworden op: ma 12 nov 2012, 18:26
Locatie: Velsen

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door javader » vr 15 jan 2021, 12:17

GSM en Kampo, dank voor de bijdragen :thumbup: .
Kast met afscherming ga ik voor zorgen evenals een goede borging.
Evenwel kan ik me niet voorstellen dat de huidige HHaccu op zijn plek blijft mocht het voertuig
op zijn (of haar) kop belanden, maar dat terzijde.
Kampo, cellen monitoren is, denk ik geen probleem , kan via de Bluetht van de BMS.
Of met dit aangeschafte tooltje.
https://nl.aliexpress.com/item/33051945 ... 2e0eEkR1Vz
Maar raad jij aan ook nog een active balancer te installeren ?
"Alles gaat in wezen in principe eigenlijk helemaal nergens over"

Gebruikersavatar
gsm
Berichten: 4032
Lid geworden op: do 07 jul 2005, 0:22
Locatie: Houten
Contact:

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door gsm » vr 15 jan 2021, 12:30

Laat je niets wijs maken want een BMS balanseerd het ook alleen passief met ±0,05A
Theorie is de basis voor de praktijk
Praktijk is de leermeester voor de theorie

Gebruikersavatar
Atoz
Berichten: 2494
Lid geworden op: wo 19 jun 2013, 9:11
Locatie: Europa

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door Atoz » vr 15 jan 2021, 12:31

gsm schreef:
vr 15 jan 2021, 12:30
Laat je niets wijs maken want een BMS balanseerd het ook alleen passief met ±0,05A
Waar haal jij die kennis vandaan?
Fiat Ducato ° 30/12/2000 - 2,8 D - 64kW - 87pk - Alko - Flensburger Koffer - 8140.63 -Gebo dakramen - schapenwol
740 Wp - 205A agm / planning 400Ah LiFePO4 - EPEVER 6415AN/60A - Waeco CRX65 compressor - Planar 44D - 274.169 km op 27/9/20
TP-Link AC750 4G LTE-router & 2x LPB-7-27-NJ antenne & Orange
Een zonnepaneel is aangesloten op een laadregelaar, een omvormer maakt 230 volt

Gebruikersavatar
gsm
Berichten: 4032
Lid geworden op: do 07 jul 2005, 0:22
Locatie: Houten
Contact:

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door gsm » vr 15 jan 2021, 12:34

Will Prowse en waarom denk je dat de balance kabels mee geleverd worden bij de BMS ? Omdat de BMS niet balanseerd ?
Theorie is de basis voor de praktijk
Praktijk is de leermeester voor de theorie

Gebruikersavatar
javader
Berichten: 322
Lid geworden op: ma 12 nov 2012, 18:26
Locatie: Velsen

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door javader » vr 15 jan 2021, 13:07

OK, zodra de boel binnen is ga ik e.e.a. uitproberen, cellen kan even duren, vanmorgen vroeg zijn ze op de trein gezet.
Nu iets geheel anders: Raar idee of valt dat wel mee.
Stel het interesseert me niet zo heel veel hoeveel de dynamo de cellen oplaad.
Ik wil wel dat de dynamo beschermd wordt en ik wil het samenbouwsel op een gemakkelijke manier inpassen in de EBL etc.
Zou het dan kunnen dat ik een weerstand tussen de + van de startaccu en de EBL zet ?
Ik neem aan dat de dat de spanning van de dynamo iets van 14,8V is, dus ook de spanning van de Startaccu.
De minimale spanning van de LifePo = 3,2x4 = 12,8V, verschil 2V.
Gewenste maximale stroom is bijvoorbeeld 10A, dwz weerstand van 0,2 ohm, I kwadraat R =20Watt.
Ik weet wel dat er een spanningsval over de weerstand is waardoor er dan in principe helemaal geen stroom loopt maar
daardoor neemt de spanningsval weer af en de stroom toe etc.
"Alles gaat in wezen in principe eigenlijk helemaal nergens over"

Plaats reactie