Vervangen Gelaccu door LifePo4

Accessoires als alarm, omvormer,
zonnepaneel, satelliet-TV, camera's etc.
Gebruikersavatar
javader
Berichten: 322
Lid geworden op: ma 12 nov 2012, 18:26
Locatie: Velsen

Re: Vervangen gelaccu door LifePo4

Bericht door javader » zo 10 jan 2021, 16:02

Allen weer heel hartelijk dank voor de bijdragen :D
Samenvattend ik kan dus voor wat betreft het laden kiezen :

* Als ik makkelijk wil doen een Orion geisoleerd ???
* Als ik een d+ op mijn EBL 630 vind (of die goed werkt wil ik dan wel nameten) een andere DCDC geisoleerd bv Schaudt
* Handschakeling DCDC
* Helemaal niet meer laden via de dynamo, ik heb ook nog zonnepanelen, dus de koppeling tussen Start en HHaccu wegnemen.
Hm.......
Ik denk eerst de d+ maar eens gaan vinden, helaas kan dat over een paar maanden pas, de wagen staat in de stalling en
ik kan er niet bij...

Nog een vraagje: Cellen heb ik inmiddels uitgezocht, 150AH, ik heb niet meer nodig, kan ook niet meer onder de bijrijdersstoel kwijt,
en een andere plek is niet makkelijk te vinden.
Nu de BMS, wat is het voordeel van een met bluetooth ?
Alleen makkelijke controle of kun je daarmee meestal ook dingen instellen ?
Grtz,
Jacques
"Alles gaat in wezen in principe eigenlijk helemaal nergens over"

Gebruikersavatar
javader
Berichten: 322
Lid geworden op: ma 12 nov 2012, 18:26
Locatie: Velsen

Re: Vervangen gelaccu door LifePo4

Bericht door javader » ma 11 jan 2021, 22:45

Zo, de cellen vanmiddag in China besteld,
Nu wachten tot ze binnen zijn.
Reeds binnen, de voeding om te topbalanceren, zelfde als medeforummers, getest en werk prima,
dank DJsmiley :cheers:
https://nl.aliexpress.com/item/1005001750593914.html
Ook vanmorgen gearriveerd de regelbare belasting om e.e.a. te testen, wat een leuk ding is dat: ook via de tip van medeforummers,
dank albertriejens :cheers:
Morgen de BMS bestellen, gaat waarschijnlijk deze worden,met bluetht
https://nl.aliexpress.com/item/40004253 ... P95Bt&mp=1
al een aantal verkocht en goede recensies.
Lijkt mij een geschikt ding, iemand ervaring ?
"Alles gaat in wezen in principe eigenlijk helemaal nergens over"

Gebruikersavatar
gsm
Berichten: 4032
Lid geworden op: do 07 jul 2005, 0:22
Locatie: Houten
Contact:

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door gsm » ma 11 jan 2021, 23:13

Cellen met DDP via Polen besteld ? Houd dan rekening met lange wachttijd.
Ik heb ze op 10 november besteld en zijn nog niet binnen maar ze staan nu bij de Poolse douane.
Op de AC-DC lader na heb ik alles binnen, BMS - variabele regelaar - DC-DC booster en een capaciteit tester.
Theorie is de basis voor de praktijk
Praktijk is de leermeester voor de theorie

Gebruikersavatar
javader
Berichten: 322
Lid geworden op: ma 12 nov 2012, 18:26
Locatie: Velsen

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door javader » ma 11 jan 2021, 23:57

GSM,
De Cellen komen met de trein uit China, dus niet via een eu warehouse.
De regelbare belasting had ik via Polen besteld, die was er binnen een week.
Misschien waren jouw cellen niet op voorraad in Polen ?
Dan komen ze alsnog uit China, 10 nov. dat is wel heel lang wachten pf...
P.s, ik zag dat jij de Renogy DCDC hebt besteld.
DCDC ben ik nog niet uit.
Renogy lijkt mij ook wel wat maar is een groot ding, dat wordt evt. puzzelen wil ik die ook nog onder de stoel kwijt kunnen.
"Alles gaat in wezen in principe eigenlijk helemaal nergens over"

DJSmiley
Berichten: 667
Lid geworden op: za 31 aug 2019, 13:37
Locatie: Nunspeet

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door DJSmiley » di 12 jan 2021, 9:56

BMS is een prima ding. Die heb ik zelf ook.

De 120A versie is niet beschikbaar bij die verkoper
ik heb m zelf van https://nl.aliexpress.com/item/32858179 ... 4c4dyQRjNT

Als je op 'overkillsolar bms' zoekt vind je heel veel info. Dat is dezelfde BMS, alleen dan onder het naampje zoals ie in US verkocht wordt

Op die site staat ook een handleiding. https://overkillsolar.com/product/1033/

Heel uitgebreid en goed beschreven, ook het aansluiten en andere nuttige dingen komen daarin aan bod.

Levertijd van de cellen: 2 maand is niet gek. Naar mijn ervaring komt er momenteel vrij veel via de trein en dan via Polen en vanaf daar met UPS, maar met de huidige coronastatus duurt alles een stuk langer: Onderbezetting, gebrek aan containers internationaal, minder schepen / half lege schepen enz

Geduld.....
Fiat Ducato L2H2 2007 ombouw naar camper: https://www.djsmiley.com

Gebruikersavatar
javader
Berichten: 322
Lid geworden op: ma 12 nov 2012, 18:26
Locatie: Velsen

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door javader » di 12 jan 2021, 11:08

DJ,
Ik ga de 100A bestellen, voor mij meer dan voldoende.
Maximum afname is 40A, maximum toevoer 45A,
Weet je vrij zeker dat het dezelfde zijn ?
En dank voor de handleiding etc. :thumbup:
Jacques
"Alles gaat in wezen in principe eigenlijk helemaal nergens over"

Gebruikersavatar
gsm
Berichten: 4032
Lid geworden op: do 07 jul 2005, 0:22
Locatie: Houten
Contact:

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door gsm » di 12 jan 2021, 12:30

javader schreef:
ma 11 jan 2021, 23:57
GSM,
De Cellen komen met de trein uit China, dus niet via een eu warehouse.
De regelbare belasting had ik via Polen besteld, die was er binnen een week.
Misschien waren jouw cellen niet op voorraad in Polen ?
Dan komen ze alsnog uit China, 10 nov. dat is wel heel lang wachten pf...
P.s, ik zag dat jij de Renogy DCDC hebt besteld.
DCDC ben ik nog niet uit.
Renogy lijkt mij ook wel wat maar is een groot ding, dat wordt evt. puzzelen wil ik die ook nog onder de stoel kwijt kunnen.
Mijn cellen komen ook met de trein uit China en net wat DJSmiley schrijft vandaar met UPS naar NL
De trein eindigd in Brest (wit Rusland) en vandaar worden ze in Europa ingeklaard en komen ze in Janki (Polen) daar pakt UPS ze op en worden ze naar NL vervoert om te worden afgeleverd.
Tracking online is niet up-to-date, ik kreeg vanmorgen een melding dat ik ze had ontvangen maar dat is niet zo en heb Gloria van Shenzhen Basen Technology een berichtje gestuurd en die stuurde mij een overzicht van het transport en daaruit bleek dat de cellen gisteren naar UPS zijn verstuurd
Gloria van Basen is echt een aanrader :thumbup:

Ja ik heb de Renogy 40A en ook weer op advies van DJSmiley en Will Prowse :bow:
Geweldig ding en heb hem thuis al aangesloten gehad alleen nog niet kunnen testen want ik het de cellen nog niet maar die komen nu snel hoop ik.
Dit zijn de gegevens van de Renogy misschien kan je daar wat mee
Afbeelding

En dit zijn de minimale kabel afmeting gegevens maar ik gebruik 35mm2, even AWG omrekenen naar mm2
Afbeelding
Theorie is de basis voor de praktijk
Praktijk is de leermeester voor de theorie

Gebruikersavatar
gsm
Berichten: 4032
Lid geworden op: do 07 jul 2005, 0:22
Locatie: Houten
Contact:

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door gsm » di 12 jan 2021, 12:46

Handig om bij je te hebben :D
Afbeelding
Theorie is de basis voor de praktijk
Praktijk is de leermeester voor de theorie

DJSmiley
Berichten: 667
Lid geworden op: za 31 aug 2019, 13:37
Locatie: Nunspeet

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door DJSmiley » di 12 jan 2021, 20:14

javader schreef:
di 12 jan 2021, 11:08
DJ,
Ik ga de 100A bestellen, voor mij meer dan voldoende.
Maximum afname is 40A, maximum toevoer 45A,
Weet je vrij zeker dat het dezelfde zijn ?
En dank voor de handleiding etc. :thumbup:
Jacques
99.9% zeker. Iig, ik heb geen verschillen kunnen ontdekken tussen die van mij en de handleidingen van OverkillSolar.
Ook wat ik overal zie op diysolarforum komt het overeen.

Zelf geen OverkillSolar dus ik kan het niet vanuit een eigen vergelijking zeggen, maar alles lijkt erop.

Ik zou zelf wel voor de 120A gaan ook al heb je t niet nodig. Het scheelt een keer 3 euro of whatever, en zelf heb ik de voorkeur om vermogenselectronica niet teveel te belasten, dat komt de levensduur altijd ten goede. Dus liever 40A op een 120A bms (=30% load) dan 40A op een 100A BMS (=40% load)

Ander puntje: De 120A versie wordt geleverd met 3 aansluitdraden. Bij elkaar is dat ongeveer vergelijkbaar met 16mm2. Maar volgens mij worden de lichtere versies met 2 draden geleverd. Op zich niet erg, want er gaat ook minder door als je m max belast, maar ook hiermee heb ik liever overgedimensioneerd.
En wie weet wat je in de toekomst bedenkt om erop aan te willen sluiten ;)


@gsm: Je plaatjes doen het (iig bij mij) niet. Ze staan nu op een oude server zonder httpS, dus geen certificaat. Veel browsers vallen daarover. Je kan ze beter even elders neerzetten (of de eigenaar vragen om de handel een certificaatje te geven - dat is zoiezo wel aan te raden)
Fiat Ducato L2H2 2007 ombouw naar camper: https://www.djsmiley.com

Gebruikersavatar
javader
Berichten: 322
Lid geworden op: ma 12 nov 2012, 18:26
Locatie: Velsen

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door javader » di 12 jan 2021, 20:42

@Gsm en Smiley,
Leuk dat jullie meedenken :thumbup:
Ik heb de 100A vanmorgen besteld, eigenlijk heb je wel gelijk Smiley maar het komt wel goed hoor.
En wat betreft de Renogy, dat vind ik ook een heel leuk ding alleen zit ik met de grootte, vind hem behoorlijk aan de maat,
en misschien even wachten tot die weer in de aanbieding komt.
Schaudt is ook nog steeds een optie,
Ik moet het D+puzzeltje nog oplossen
Vixctron heeft dat al in zich, overigens is de 18A misschien wel een goede optie voor mij, mijn accucapaciteit is niet zo heel groot
en het opladen hangt ook af van je campergedrag, bovendien ik heb ook nog wat zonnepanelen dus..
Voor wat betreft de DCDC heb ik nog wel even, voordat de cellen er zijn ben ik waarschijnlijk minimaal 2 maanden verder.
Denk wel dat ik alvast het vertragingsrelais bij ali ga bestellen, voor de prijs hoef ik dat niet te laten.
P.s. ik zie de plaatjes van GSM ook niet, zou je die alsnog op een andere manier kunnen plaatsen ?
"Alles gaat in wezen in principe eigenlijk helemaal nergens over"

DJSmiley
Berichten: 667
Lid geworden op: za 31 aug 2019, 13:37
Locatie: Nunspeet

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door DJSmiley » di 12 jan 2021, 21:04

Plaatjes doen t wel als je in Chrome rechtermuisknop - afbeelding openen in nieuw tabblad doet.
Dan valt chrome er niet over.

Wat de D+ betreft: Die zit als t goed is al op je EBL, connector 2
Met t schakelaartje zou je kunnen schakelen of ie + of - geschakeld is. Kwestie van even meten met en zonder draaiende motor

Mijn eigen bus is helemaal zelfbouw, dus ook geen EBL. Ik heb de D+ vanuit de kabelboom onder het dashboard gehaald.
(Pin A25 op de connector in het geval van de Ducato X250 serie uit 2007. Of dat bij de latere modellen ook zo is weet ik niet)
https://djsmiley.com/cms/?p=381

Overigens staat op het Duitse ducatoforum ook een hoop info over een laadbooster icm de EBL630
https://www.ducatoforum.de/forum2018/fo ... e%C3%9Fen/
Zal ook vergelijkbaar zijn als met een andere booster

Maar als je geen enorm accupack gaat bouwen hoef je ook niet perse met 40+A te laden. Dan is een Victron orion smart misschien een veel makkelijkere optie, dat is dan nagenoeg plug&play want die heeft dat soort dingen al ingebouwd.
En met 18A is een accu in een paar uurtjes toch ook wel een heel eind vol, tenzij je echt 100-en AH's dagelijks trekt. Ervanuitgaand dat je een beetje solar hebt dan kom je daar ook nog een heel eind mee.
Bijlagen
Schaudt Ebl 630.jpg
Schaudt Ebl 630.jpg (103.53 KiB) 115 keer bekeken
Fiat Ducato L2H2 2007 ombouw naar camper: https://www.djsmiley.com

Gebruikersavatar
gsm
Berichten: 4032
Lid geworden op: do 07 jul 2005, 0:22
Locatie: Houten
Contact:

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door gsm » di 12 jan 2021, 21:17

Ik snap het niet waarom jullie de plaatjes niet zien, ik wel.
Ze staan op mijn website net zoals alle andere foto´s die ik plaats en geplaatst heb.
Ook de foto van DJSmiley zie ik
Even om te testen kijk eens of je het zo wel ziet : http://furuliden.nl/diversen/awg.jpg

Ik heb ook geen EBL en als Javader de D+ wel gaat gebruiken dan hoeft die geen tijdvertragend relais te gebruiken.
Ik heb de sigarettenaansteker voeding gebruikt omdat die eerder al had aangelegd toen ik de schotel en elektrische tree had geplaatst
Theorie is de basis voor de praktijk
Praktijk is de leermeester voor de theorie

DJSmiley
Berichten: 667
Lid geworden op: za 31 aug 2019, 13:37
Locatie: Nunspeet

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door DJSmiley » di 12 jan 2021, 21:21

Linkje werkt wel

foto's op zich doen het ook wel, maar de host waar die op staan is een verouderd beestje. En dan gaat menig browser anno 2020 overstuur. Tegenwoordig is het minimaal dat er een SSL certificaat op een website zit.
Zonder dat varieert het per browser of het nog weergegeven wordt, of met een veiligheidswaarschuwing, of helemaal niet meer

En t is een kwestie van tijd voordat dat nog strenger wordt. Een website zonder httpS anno 2021 is eigenlijk geen serieuze optie meer.

Mijn foto is geupload op het forum via 'bijlage'. 't forum is wel up-to-date met een net certificaat, dus die wordt overal prima weergegeven.
Fiat Ducato L2H2 2007 ombouw naar camper: https://www.djsmiley.com

Gebruikersavatar
javader
Berichten: 322
Lid geworden op: ma 12 nov 2012, 18:26
Locatie: Velsen

Re: Vervangen Gelaccu door LifePo4

Bericht door javader » di 12 jan 2021, 21:34

GSM, linkje doet het prima en de rechtertoetstip van Smiley werkt ook (dat ik dat niet wist :( )
Ik heb 300WP op het dak dus dat komt goed.
Of bij mij de D+ werkt zoals het hoort (12V bij draaiende motor vanaf de Schaudt) wil ik wel checken voor ik het zou gaan gebruiken.
Neig naar de 18A Victron nu, Bluetooth verbinding vind ik ook wel leuk.
Ga het Duitse forum even doorwerken.
"Alles gaat in wezen in principe eigenlijk helemaal nergens over"

Plaats reactie