Laadstroom dynamo

Accessoires als alarm, omvormer,
zonnepaneel, satelliet-TV, camera's etc.
ilogic32
Berichten: 12
Lid geworden op: vr 31 jul 2020, 9:50

Laadstroom dynamo

Bericht door ilogic32 » do 26 nov 2020, 17:25

Hallo,

Ik heb een 90 ampere dynamo op een 100ah accu met een victron argodiode. Nu merk ik dat de accu maar een beetje is bijgeladen zelfs als ik meer als 3 uur heb gereden. Hoe zit dat met het laadvermogen van een dynamo hoeveel ampere kan ik daarvan verwachten?
VW T3 1994. 300 watt zonnepaneel. Propex gasheater.

Gebruikersavatar
veetee
Berichten: 2342
Lid geworden op: zo 29 jul 2018, 14:54
Locatie: 't Heuvelland
Contact:

Re: Laadstroom dynamo

Bericht door veetee » do 26 nov 2020, 17:30

Hoe heb je dat gemeten?

ilogic32
Berichten: 12
Lid geworden op: vr 31 jul 2020, 9:50

Re: Laadstroom dynamo

Bericht door ilogic32 » do 26 nov 2020, 17:32

Heb ik helaas niet kunnen meten, er zit een 30a glaszekering tussen en die is nog steeds intakt.

Het meten van de accu is een beetje bij benadering ik gebruik de epever tracer waarvan ik weet dat die niet 100% klopt.
VW T3 1994. 300 watt zonnepaneel. Propex gasheater.

Peter A7
Berichten: 431
Lid geworden op: zo 25 mei 2003, 0:09
Locatie: Antwerpen

Re: Laadstroom dynamo

Bericht door Peter A7 » do 26 nov 2020, 17:34

Dat kan aan een hele hoop dingen liggen.
Bedrading, slechte massa of een slecht contact ergens.
Je gaat normaal toch een laadstroom tussen 10 en 20 ampère mogen verwachten naar zo'n loodaccu, maar dan moet heel de stroomkring wel in goede staat zijn.

Is de scheider die je gebruikt effectief met diodes, of is het een Agrofet? Die laatste is quasi verliesloos, met een diode duidelijk niet. Daar moet dan voor gecompenseerd worden aan de alternator.

Is dit een nieuwe installatie of heeft die vroeger wel gewerkt en nu niet meer?

De accu kan ook gewoon versleten zijn ... een gesulfateerde accu neemt niet veel stroom meer op.
Beste groeten,

Peter :)

pwhooftman
Berichten: 1013
Lid geworden op: zo 10 mei 2015, 23:26

Re: Laadstroom dynamo

Bericht door pwhooftman » do 26 nov 2020, 17:40

De Epever Tracer is een zonnepaneel regelaar, die kan toch überhaupt niet meten hoeveel de dynamo bijlaadt?

Gebruikersavatar
veetee
Berichten: 2342
Lid geworden op: zo 29 jul 2018, 14:54
Locatie: 't Heuvelland
Contact:

Re: Laadstroom dynamo

Bericht door veetee » do 26 nov 2020, 17:40

Ik bedoel, hoe heb je gemeten dat er maar een beetje bijgeladen wordt?

Voorbeeld van wat je kunt meten:
- als je een BMV hebt: laad/ontlaadstroom, SoC
- met een multimeter:spanning bij de dynamo, spanning op de ene én andere kant van de argodiode, spanning op de plus accupool, dit alles tijdens draaiende motor.

Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 33537
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: Laadstroom dynamo

Bericht door Kroppie » do 26 nov 2020, 17:54

de gewone argo heeft een spanningsdaling naar de accu van ongeveer 0,5 volt tot gevolg waardoor de accu erg veel langzamer zal laden, een argofet heeft dit verlies niet, het verlies van de gewone argo regelaar kan wel gecompenseerd worden met een diode welke in de argo zit normaal gesproken, maar dan moet die wel aangesloten zijn natuurlijk.

maar eerst maar eens meten, wat er aan volt uit de dynamo komt, dus VOOR de argo en wat er na de argo bij de accu aankomt, en kijken of de div aansluitpunten ,accuklemmen, zekeringen en massakabels niet geoxideerd zijn.

jos
Laatst gewijzigd door Kroppie op do 26 nov 2020, 19:51, 1 keer totaal gewijzigd.
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, verbruikt niets, word nooit gestolen en geeft dus nooit problemen.

too old to worry about anything

myway
Berichten: 11369
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 21:07

Re: Laadstroom dynamo

Bericht door myway » do 26 nov 2020, 19:44

Welk voertuig en van welk bouwjaar?

jansloos
Berichten: 5091
Lid geworden op: do 10 apr 2014, 11:17
Locatie: Leiden. Mooiste stad van..........nou ja kom maar niet . Hebben geen fatsoenlijke camperplaatsen.

Re: Laadstroom dynamo

Bericht door jansloos » do 26 nov 2020, 20:16

Als de motor loopt, hoeveel spanning meet je op de accupolen.

Als je al een meter hebt.
In Limburg zegt men: "Wie sjoeën ós Limburg is."
In Leiden zeggen we:

juhh Leie is ook mooi hor

ilogic32
Berichten: 12
Lid geworden op: vr 31 jul 2020, 9:50

Re: Laadstroom dynamo

Bericht door ilogic32 » za 28 nov 2020, 10:11

Ik ga vandaag even meten,

De epever is idd voor de zonnepanelen maar geeft op de display een indicatie van de accu.

De bus is een vw t4 uit 1994
VW T3 1994. 300 watt zonnepaneel. Propex gasheater.

Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 33537
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: Laadstroom dynamo

Bericht door Kroppie » za 28 nov 2020, 10:20

zoek hier een metertje uit en je kan gericht dingen precies genoeg meten, en daarvoor hoef je zeker niet de duurste te nemen :!:

https://www.bol.com/nl/l/multimeters/N/28955/

jos
Laatst gewijzigd door Kroppie op za 28 nov 2020, 10:27, 1 keer totaal gewijzigd.
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, verbruikt niets, word nooit gestolen en geeft dus nooit problemen.

too old to worry about anything

AadenAnke
Berichten: 4808
Lid geworden op: do 14 aug 2014, 17:41

Re: Laadstroom dynamo

Bericht door AadenAnke » za 28 nov 2020, 10:27

En anders ff langs de Action nog geen 5 euro en je heb er 1. Niet geschikt voor wetenschappelijk toepassingen maar voor gewoon af en toe huis en camper gebruik prima.

Gr. Aad

Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 33537
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: Laadstroom dynamo

Bericht door Kroppie » za 28 nov 2020, 10:28

ook perfekt voor dit soort metingen :thumbup:

jos
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, verbruikt niets, word nooit gestolen en geeft dus nooit problemen.

too old to worry about anything

Gebruikersavatar
Peter LMC
Berichten: 6796
Lid geworden op: wo 14 mei 2003, 20:51
Locatie: Parel van de kempen
Contact:

Re: Laadstroom dynamo

Bericht door Peter LMC » za 28 nov 2020, 10:29

Neem er eentje met een Amperetang.I
Is wel zo makkelijk voor grotere stromen (A) te meten zoals bv van een dynamo.
En let op , niet iedere Amperetang kan gelijkstroom ampere meten.

Plaats reactie