Fietsacu's laden tijdens rijden?

Accessoires als alarm, omvormer,
zonnepaneel, satelliet-TV, camera's etc.
XTneet
Berichten: 3
Lid geworden op: zo 30 aug 2020, 9:50

Fietsacu's laden tijdens rijden?

Bericht door XTneet » zo 30 aug 2020, 11:10

Hallo allemaal,

We hebben onze stacaravan verkocht en zijn weer op pad gegaan met een buscamper. Heel leuk en natuurlijk weer lid van Camperforum.
Alleen zit ik met een fietsaccu vraagje:

Fietsaccu's laden met het zonnepaneel kan ik wel vergeten maar ik vraag me af of ik 1 of 2 accu's van 10Ah kan laden tijdens rijden.
De omvormer is 375W van Victron en de laders 100v-240v, 1.8 A max. (output 42v, 2.0 A).

Kan de dynamo van een Fiat Ducato uit 2011 genoeg leveren om tijdens rijden de E-bike accu's te laden én de start- en huisaccu of wordt de laadstroom door de elektronica in de camper beperkt?

Gebruikersavatar
Charm
Berichten: 2860
Lid geworden op: zo 17 aug 2008, 13:49
Locatie: Houten

Re: Fietsacu's laden tijdens rijden.

Bericht door Charm » zo 30 aug 2020, 11:22

Dat kan prima. Zo doen wij het ook sinds we e-bikes meenemen
--Groeten van Mea & Egbert PE9B --

Eindelijk staat hij voor de deur: onze nieuwe Benimar Cocoon 463 Northautokapp.

Gebruikersavatar
Metor
Berichten: 593
Lid geworden op: di 12 mei 2015, 14:39

Re: Fietsacu's laden tijdens rijden.

Bericht door Metor » zo 30 aug 2020, 11:23

Zou wel moeten kunnen, nodig ongeveer 200W uit de dynamo om 2 fietsaccu's te laden, zeg 16A extra.
Het is echter geen goed idee om de victron omvormer hiervoor in de sigarettenplug te steken.
Maak een betrouwbare aparte aansluiting naar de startaccu die gezekerd is met 30A met voldoende draad dikte bv 10mm2.

AadenAnke
Berichten: 3982
Lid geworden op: do 14 aug 2014, 17:41

Re: Fietsacu's laden tijdens rijden.

Bericht door AadenAnke » zo 30 aug 2020, 11:35

Ik zou de voeding uit de HH accu halen. Tijdens het rijden wordt die toch geladen door de dynamo en loop je geen risico van leeg trekken van startaccu. De rit zal wel enige tijd moeten duren wil je de fietsaccu's alleen laden tijdens het rijden.

Gr. Aad

Gebruikersavatar
Cee Pee
Berichten: 16710
Lid geworden op: wo 08 mar 2006, 11:09
Locatie: Texel

Re: Fietsacu's laden tijdens rijden.

Bericht door Cee Pee » zo 30 aug 2020, 12:17

Een gemiddelde fietslader trekt ongeveer 80 watt.
Als je dat via de omvormer doet komt daar nog iets bij en dan krijg je dus.
96 watt gedeeld door 12 volt maakt 8 ampère.
Dat trek je dus per uur uit de huishoudbatterijen.
Hier zie je dus dat als er een paar zonnepanelen op dak liggen je prima de fietsaccu kunt laden bij zonnig weer.
En tijdens het rijden is het helemaal geen probleem.
Met Texelse Groet,
AfbeeldingI.v.m. de corona perikellen nu even niet op pad met onze Adria Coral 680 SP op Ducato 244 Maxi 2.8 JTD.

Gebruikersavatar
dedruivenplukker
Berichten: 2848
Lid geworden op: vr 13 mar 2009, 4:08

Re: Fietsacu's laden tijdens rijden.

Bericht door dedruivenplukker » zo 30 aug 2020, 12:18

XTneet schreef:
zo 30 aug 2020, 11:10


Fietsaccu's laden met het zonnepaneel kan ik wel vergeten
Waarom? Ik laad de fietsaccu gewoon op de HH accu die weer geladen wordt door het 90 Wp zonnepaneel.
E.e.a. afhankelijk van de capaciteit en het aantal uren zonlicht.
Gaat prima bij voldoende zon, bij weinig zon in de herfst ga ik losse panelen gebruiken.
Sta nooit aan de paal dus ik moet wel.
Bij weinig zon zorg ik ook dat ik de accu bij iedere gelegenheid onderweg bij kan laden, dat is meestal ook goed te doen.
Als je er op let zijn er tegenwoordig heel veel laadpunten.
'89 VW T3-'94 MB 508D-'99 MB 1117 4x4
'02 TOYOTA Hi-ACE POP-TOP-'03 MB 409D.
A,AND,AUS,B,BF,BG,BJ,BW,CH,CS,CZ,D,DDR,DK,
DZ,E,ET,F,GB,GBZ,GH,GR,H,HRP,I,L,LS,MA,MC,
MOC,MW,NAM,P,PL,RN,RO,RT,SD,
SLO,SK,TCH,TG,TR,YU,Z,ZA,ZW.
Freedom is Slavery - George Orwell - 1984

Gebruikersavatar
Charm
Berichten: 2860
Lid geworden op: zo 17 aug 2008, 13:49
Locatie: Houten

Re: Fietsacu's laden tijdens rijden.

Bericht door Charm » zo 30 aug 2020, 12:23

Charm schreef:
zo 30 aug 2020, 11:22
Dat kan prima. Zo doen wij het ook sinds we e-bikes meenemen
Voor de duidelijkheid: de ebike lader staat bij ons standaard op de serviceaccu aangesloten, ook tijdens het rijden. De dynamo kan dat prima aan. Tijdens stilstand en zonder walaansluiting zorgen de zonnepanelen voor de energie. Alleen dan is meer voorzichtigheid geboden wanneer er weinig zonne-energie beschikbaar is.
--Groeten van Mea & Egbert PE9B --

Eindelijk staat hij voor de deur: onze nieuwe Benimar Cocoon 463 Northautokapp.

Gebruikersavatar
gsm
Berichten: 3841
Lid geworden op: do 07 jul 2005, 0:22
Locatie: Houten
Contact:

Re: Fietsacu's laden tijdens rijden.

Bericht door gsm » zo 30 aug 2020, 12:27

Metor schreef: Het is echter geen goed idee om de victron omvormer hiervoor in de sigarettenplug te steken.
Waar staat dat TS dit wil doen ?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Theorie is de basis voor de praktijk
Praktijk is de leermeester voor de theorie

Gebruikersavatar
hathi
Berichten: 8111
Lid geworden op: di 07 dec 2010, 14:53
Locatie: ASTEN

Re: Fietsacu's laden tijdens rijden.

Bericht door hathi » zo 30 aug 2020, 12:45

Ja en ik laad 2 accu’s teglijk met een 12 volt lader ,2x 13 Amp= 26 Amp,gewoon op de Hh accu,rijdend en stilstaand,dat kan tegenwoordig ook, het duurt iets langer,er word met 1 accu 3 Amp. Geladen,en per 2 met 1,25 Amp,terwijl er met de standaard lader 230 v met 4 Amp geladen word ,... www.powerbutler.de .....bij een Camper heb je de 12Volt/230V omvormer mogelijkheid,maar bij een personenauto heb je enkel deze mogelijkheid,het werkt prima,en de zonnepanelen,zorgen meestal voor de nodige amperes,schijnt de zon niet dan moet ik een stuk rijden,maar dat is alleen voor nood
Hans

XTneet
Berichten: 3
Lid geworden op: zo 30 aug 2020, 9:50

Re: Fietsacu's laden tijdens rijden.

Bericht door XTneet » zo 30 aug 2020, 14:48

Nou, dat is alweer een hoop info en ben ik blij mee.
Ik ga er dus vanuit dat het gewoon kan mits ik uiteraard een paar uur kan rijden om ze vol te krijgen.

De omvormer zit direct aan de HH accu. Mijn zonnepaneeltje is klein. Zo'n meedraaiend ding aan de achterkant van de schotel.
Zou niet mijn keus zijn omdat ik geen schotel gebruik. Denk dat het paneel maximaal ca 50 watt kan leveren.

Het ging mij er voornamelijk om dat de regelaar die extra 200 watt kan leveren richting HH accu. Ik las namelijk ergens dat de HH accu met een veel lager maximaal vermogen laadt. Dat is dus niet zo begrijp ik hieruit?

Ofwel, dat de dynamo alles oplaadt zoals het hoort en dan ook nog de 200 watt extra aan fietsaccu's moet leveren is dus geen enkel probleem.....

Gebruikersavatar
gsm
Berichten: 3841
Lid geworden op: do 07 jul 2005, 0:22
Locatie: Houten
Contact:

Re: Fietsacu's laden tijdens rijden.

Bericht door gsm » zo 30 aug 2020, 15:06

Ik denk, maar andere zijn hier beter in thuis, dat de dynamo wel zo´n 90A kunnen leveren maar de accu neemt dat eigenlijk nooit op.
Als de accu helemaal leeg is kan de dynamo heel veel kwijt maar dat is maar voor korte duur daarna wordt het snel minder.
Al zou die de helft leveren om de accu´s vol te krijgen dan nog hou je meer dan voldoende over om de fietsaccu´s te laden want dat zal ±25A zijn
Dit is een ruwe indicatie maar voldoende om te zien dat de dynamo voldoende kan leveren om zowel de auto accu´s als de fiets accu´s te laden.
Ik heb wel elektrische fietsen maar nog geen ervaring met laden vanaf de accu / dynamo, waar ik dit jaar sta hadden ze allemaal 230V walstroom en / of een fietsenstalling waar de accu´s geladen konden worden.
Hou ons op de hoogte. :thumbup:
Theorie is de basis voor de praktijk
Praktijk is de leermeester voor de theorie

XTneet
Berichten: 3
Lid geworden op: zo 30 aug 2020, 9:50

Re: Fietsacu's laden tijdens rijden.

Bericht door XTneet » zo 30 aug 2020, 16:46

Is ook precies hoe ik erover dacht en het tegendeel is hier niet bewezen dus moet het gewoon goed gaan.
Ik wil het best laten weten hoe het gaat maar ik ga nog maar 4 machten weg naar 1 camping in Nederland dus de fietsaccu's vol laden zal niet gaan. Volgend jaar willen we weer weg uit Nederland en dan kom ik er zeker achter.
Allemaal bedankt voor de uitleg en de tips.
Grt, Rene

Gebruikersavatar
jaap van duijn
Berichten: 227
Lid geworden op: di 14 mei 2019, 12:35
Locatie: KATWIJK ZH

Re: Fietsacu's laden tijdens rijden.

Bericht door jaap van duijn » zo 30 aug 2020, 20:33

@Haiti,

Powerbutler besteld, maar helaas pas leveren week 34 en heden ten dage nog niet ontvangen, we blijven rustig.
Heb de 300 Euro er maar aan "vergokt" lukt het niet dan schaad het niet.

grtn Jaap van Duijn

Gebruikersavatar
appellover
Berichten: 3285
Lid geworden op: di 07 okt 2014, 18:35
Locatie: Costa Blanca zuid Spanje

Re: Fietsacu's laden tijdens rijden.

Bericht door appellover » zo 30 aug 2020, 20:38

Heb een fietsaccu van 48 volt en 17 amp.
Laden via 600watt omvormer via hh accu en zonnepanelen 400w.
Gr.Ron
Challenger Genesis 388 eb 2016

Plaats reactie