Review EZwi-fi V4

Accessoires als alarm, omvormer,
zonnepaneel, satelliet-TV, camera's etc.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 4193
Lid geworden op: za 16 mei 2009, 20:40
Locatie: Súdwest Fryslân
Contact:

Review EZwi-fi V4

Bericht door Mickel Moen » zo 29 jan 2017, 17:24

Beste forumleden,

Voor de duidelijkheid vooraf. Ik heb geen enkele binding met de fabrikant van het in de titel genoemd apparaat. Wel hebben ze opgemerkt, dat ik hier en daar gepubliceerd had over de voorganger de EnGenius EZ hotspot extender. Onder andere op mijn blog. Vorige week heb ik de nieuwe wifi-versterker de EZwi-fi V4 binnengekregen om eens uit te testen
De EZwi-fi V4 verschijnt ook onder een nieuwe merknaam. Voortaan moet je zoeken naar http://www.ezwifi.eu

Eerst maar eens wat foto's.

Afbeelding

In de doos:

- de wifi-versterker
- een 230V AC naar 12V voeding
- een 12V sigarettenaanstekerplug met kabel
- 2 staafantennes
- 1 buitenantenne met 3 meter kabel
- 1 zuignap voor deze buitenantenne.

Hiermee wordt ook meteen een groot verschil in apparaat duidelijk. De EnGenius is een apparaat wat je buiten kunt plaatsen en waarmee je de voeding via een ethernetkabel van binnen haalt, middels een POE (Powerover ethernet) voedingsblokje. De EnGenius is feitelijk ook een softwarematige omgebouwde Hotspot.
De EZ-wifi is echter bedoeld voor binnengebruik en kan in de camper dus rechtstreeks op 12V aangesloten worden.

Afbeelding

Aan de achterkant 5 ethernetpoorten. 1 voor het binnenkomende signaal. 4 voor aansluiting van apparatuur zoals, computers printers enz.
Hiermee wordt meteen een volgend groot verschil duidelijk. Deze kun je naast draadloos ook bedraad als router gebruiken. De voordelen voor thuisgebruik zullen duidelijk zijn.

Verder aan de achterkant een USB-poort. Daarover later meer.

Afbeelding

Aan de voorkant een knipperend lichtje met het aan-uit symbool. Het is echter geen knop. Aan en uitschakelen doe je met de stekker. Het lichtje geeft middels de snelheid van het knipperen weer hoe goed de verbinding is.

Wat is de EZwi-fi?

Kort gezegd is het een wifiversterker - je eigen hotspot en router ineen. Het versterkt een wifi-signaal en zendt dit weer uit zonder verder enige hardware tussenkomst. Instellen kan met ieder apparaat met een wifi verbinding en een browser. Daarvoor kun je een computer, laptop, tablet of een smartphone gebruiken.

In het verleden heel wat gedoe gehad met de Alpha usb-versterker. Daarvoor moest er een laptop mee en had je de bijbehorende drijvers nodig. Dat is nu niet meer nodig. Wij nemen allen nog de iPads en de iPhones mee.

Je kunt dus met meerdere apparaten tegelijk internetten. Dit voordeel is helemaal leuk, als je op een captive portal inlogt. Zo'n hotspot waar je een voucher voor moet kopen en waar je in principe maar met 1 apparaat op kunt en je dus voor meerdere apparaten meer vouchers moet kopen. Met de EZ log je 1 keer in, maar vervolgens kun je er met al je apparaten op.

Eerst maak je verbinding met de EZ middels de specifieke code behorend bij het apparaat en wat je aan de onderkant kunt vinden. Zodra je verbinding heb log je middels de browser in op het apparaat en verschijnt de interface. Hier kun je kiezen tussen een aantal mogelijkheden.

Afbeelding

Als je alleen scant op de open Publieke hotspots, komen dus alle hotspots die open zijn en waar je dus zonder inlogcode op kunt surfen. Hieronder vindt je dus ook de al eerder genoemde captive portals.
Ook vind je hier de netwerken die onderdeel zijn van de FON-gemeenschap. In Nederland zijn dit bijvoorbeeld alle particuliere hotspots van KPN-internet abonnees. Zo heb je in België Proximus. Zie hier de dekking van FON. Heb je een inlogcode voor Fon dan hoef je in de betreffende landen maar in een woonwijk te gaan staan en je hebt al snel gratis internet. Hier in mijn buurt vindt ik er al gauw 3. En aangezien ik nog een oude FON inlogcode heb werkt dat dus. Vorige week was ik in België met dit apparaat. Het was een kleine meeting op een industriegebied en jawel ik kon inloggen op een Proximus FON ergens in de buurt.

Scan je op Privenetwerken, dan krijg je alle netwerken, waar je alleen binnen komt met een inlogcode. Veel campings bieden dit aan. Je haalt de code bij de receptie en je kunt internetten. Op veel campings is dit kosteloos.

Tot slot kun je nog scannen op Alle netwerken. De netwerken met het sterkste signaal staan bovenaan. Meestal gebruik ik deze.

Ben je abonnee van KPN, Ziggo, Proximus, Eduroam, Telenet WiFree of Delta dan kun je bij Snelle Hotspots inloggen als een dergelijke hotspot in de buurt is. Meestal ook weer particuliere hotspots zoals bij FON.

Afbeelding

De volgende optie WAN/USB/3G/4G(LTE) is een nieuwe optie en is wat mij betreft ook het meest interessant verschil met de EnGenius.
Door een USB-dongel, een iPhone of een Android toestel met een simkaart aan te sluiten op de USB-poort verandert het apparaat meteen ook in een MIFI. Is er geen wifi-hotspot in de buurt, kun je dus nog steeds internetten over hetzelfde apparaat middels 3g/4g. Eenmaal aangemeld op bijvoorbeeld de USB-dongel heb je altijd verbinding. De EZ geeft voorrang aan het wifisignaal. Rijdt je van de camping af en verliest hij het wifisignaal heb je 3g/4g. Kom je weer terug, dan pakt hij het wifi-signaal weer, want de EZ onthoudt de netwerken.

Er is wel een beperking aan de te gebruiken dongels. Ik heb de ZTE MF730M erbij gekregen om te proberen.
En werkelijk ik ben zeer enthousiast.

Ik heb van mijn provider XS4All al een gratis kaartje voor mobiel internet. De eerst 250MB/maand op beschikbare volle snelheid. Daarna de rest van de maand op beperkte snelheid 128/64 kb. Voor de eenvoudige internetzaken voldoende.
Daarnaast heb ik voor gebruik in het buitenland een KPN prepaid SIM. Met de Onbeperkt bundel van € 7,50 per maand ook in de beperkte 128/64 kb snelheid heb ik dus altijd internet tegen zeer lage kosten.

In principe betalen we niet voor internet op campings. Met twee korte vakanties in het buitenland en 1 lange komen de KPN-bundels op €30,- Kortom voor deze €30 per jaar hebben we overal en altijd internet. Aangezien we meestal op campings staan, meestal kleine met gratis internet kunnen we daarnaast ook nog vaak van wifi gebruik maken.

En daarmee komen we op een sterk punt van de EZ. De ervaringen met de EnGenius zijn dermate goed, dat op de campings het signaal vrijwel altijd op te pikken is. Natuurlijk is een en ander wel afhankelijk van de sterkte van het signaal en de plaatsing van de hotspot. Een signaal over enkele honderd meters opikken is zeker mogelijk. Eens een signaal gedetecteerd van een camping in de buurt die meer dan een kilometer verwijderd was. Wel over open water en niet ingelogd, maar toch.

In de regel moet met een hotspot met een goed signaal op 250 meter nog prima een verbinding te maken zijn. Vorig jaar op een camping in Zwitserland gestaan. Camping had geen wifi, maar de hotspot van een Hotel in de puurt stond open. Zo konden we in Zweden-Finland op de meeste campings gratis gebruik maken van de wifi van de camping, waar we ook stonden. En wij staan vaak ergens aan de rand.

De extra antenne kun je dus buiten plaatsen liefst zo hoog mogelijk. Ik hang hem in het hefdak. Ook weer een verschil met de EnGenius. De Ez monteer ik vast in de bus. Constant aan de stroom, continu internet en zijn we ergens met een wat zwakker signaal, hang ik de extra antenne in het hefdak.

Zijn er ook nadelen?
Zoals meestal is dit de prijs. €169 exclusief de dongel is fors, maar daarvoor heb je een pracht apparaat.
Een klein minpuntje is dat de interface wat gebroken Engels is. Voor de werking maakt dit niet uit. Geldt overigens ook voor de internetsite van de Fabrikant. De Nederlandse pagina's worden voor een groot gedeelte realtime vertaald.

Voor mij niet aan de orde, maar ik kan mij voorstellen, dat camperaars die de buitenantenne op de camper willen monteren niet zo blij zijn met de zuignap. Wellicht kun je die verlijmen, maar een montagebeugeltje extra zou een mooie aanvulling zijn.

Is de EZ voor iedere camperaar? Nou nee. Als je al gekozen hebt voor alleen surfen op 3g/4g middels een simkaart, dan heb je dit ding duidelijk niet nodig.
Sta je regelmatig op campings en wil je niet veel verbruikskosten, dan is dit een ideaal apparaat, helemaal gecombineerd met 3g/4g.

Tot slot. Als de internet check succes aangeeft zijn wij blij.

Afbeelding


Voor een iets uitgebreidere review en mijn ervaringen met de voorganger de EnGenius zie mijn blog: https://mickelmoen.blogspot.nl/2012/12/ ... e-bus.html
Groetnis, Geert
.Afbeelding Naar ons project VW T5 van DC naar Camper / Camperen

Gebruikersavatar
't Busje
Berichten: 5765
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 20:46
Locatie: Velsen

Re: Review EZwi-fi V4

Bericht door 't Busje » zo 29 jan 2017, 17:57

Dank voor deze uitgebreide beoordeling. Heel nuttig.
Evert

Hobby Siesta A55 GS Sport, Fiat Ducato 130 MultiJet (2014)

Gebruikersavatar
Marius HRL
Berichten: 9647
Lid geworden op: do 01 jun 2006, 6:54
Locatie: Midden-Drenthe

Re: Review EZwi-fi V4

Bericht door Marius HRL » zo 29 jan 2017, 20:50

Beste Geert,

Dankzij je verdienstelijke review weten we meer van deze nieuwe loot aan de Engenius-stam.
Zorgelijk vind ik het feit dat deze routers automatisch van nieuwe firmware voorzien worden. Dat betekent dat er een of meer poorten open moeten staan..........
Het aantal compatibele dongels is beperkt. Het lijkt mij de moeite waard om te testen welke dongels nog meer bruikbaar zijn. Daarbij geef ik Huawei-dongels de meeste kans, omdat de wel compatibele E220 een hele reeks broertjes en zusjes heeft met ongeveer hetzelfde binnenwerk...... denk aan de E160, E352 en E169

Groeten,

Marius HRL
Globecar Familyscout L (2006)

Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 4193
Lid geworden op: za 16 mei 2009, 20:40
Locatie: Súdwest Fryslân
Contact:

Re: Review EZwi-fi V4

Bericht door Mickel Moen » zo 29 jan 2017, 21:17

He Marius,

Bedankt. Dat van die poorten, daar heb ik geen antwoord op. Daar heb ik ook in het geheel geen verstand van, dus ik houd mij aanbevolen voor meer informatie.

Zojuist nog voor ik je bericht las een huawei dongel besteld. Deze is ook 4g terwijl de ZTE alleen 3g is.

Daarnaast heeft deze ook nog aansluiting voor een externe antenne. Die heb ik al bij de huawei mifi. Dus we gaan het weer testen. Wordt vervolgd.

Iemand die een oudere of niet genoemde dongel bij mij wil testen is welkom.
Groetnis, Geert
.Afbeelding Naar ons project VW T5 van DC naar Camper / Camperen

Gebruikersavatar
Marius HRL
Berichten: 9647
Lid geworden op: do 01 jun 2006, 6:54
Locatie: Midden-Drenthe

Re: Review EZwi-fi V4

Bericht door Marius HRL » zo 29 jan 2017, 21:50

Een andere aardige test is die met de Alfa Tube 2H outdoor antenne met Ethernet-aansluiting https://www.alfa.com.tw/products_show.php?pc=28&ps=113
Ik heb nog steeds het voornemen een keer bij je aan te wippen en neem dan mijn dongelcollectie mee.

Wat betreft die poorten zal ik eens kijken he je dat kunt testen!

Groeten,
Marius HRL
Globecar Familyscout L (2006)

WhiteVanMen
Berichten: 640
Lid geworden op: vr 02 mar 2012, 19:38

Re: Review EZwi-fi V4

Bericht door WhiteVanMen » zo 29 jan 2017, 22:35

Doe eens een poortscan via dat apparaat bij http://www.grc.com

Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 4193
Lid geworden op: za 16 mei 2009, 20:40
Locatie: Súdwest Fryslân
Contact:

Re: Review EZwi-fi V4

Bericht door Mickel Moen » zo 29 jan 2017, 23:20

He Marius,

Inderdaad daar hebben we het al eens eerder over gehad he, een mini-meeting. Wie weet zijn er ook nog andere geïnteresseerden die daar aan mee willen doen.

Lijkt mij FUN.
Groetnis, Geert
.Afbeelding Naar ons project VW T5 van DC naar Camper / Camperen

Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 4193
Lid geworden op: za 16 mei 2009, 20:40
Locatie: Súdwest Fryslân
Contact:

Re: Review EZwi-fi V4

Bericht door Mickel Moen » zo 29 jan 2017, 23:22

@ WhiteVanMen

Bedankt voor de link.Ik heb de EZ nu weer opgeborgen, maar ik zal eens testen.
Groetnis, Geert
.Afbeelding Naar ons project VW T5 van DC naar Camper / Camperen

2lions
Berichten: 118
Lid geworden op: wo 12 nov 2014, 13:37

Re: Review EZwi-fi V4

Bericht door 2lions » ma 30 jan 2017, 11:22

Hallo Geert,

Bedankt voor je uitstekende review. Ook wij zijn ons aan het oriënteren op het gebied van wifi ontvangst in onze buscamper.
Tot dusver behelpen we ons met de ingebouwde wifi ontvanger in de laptop. Op veel plaatsen blijkt die ontvangst echter onvoldoende.
Ik wil graag mijn kennis op dit gebied uitbreiden dus een soort van mini meeting spreekt mij dan ook erg aan.
Wij wonen ook in het noorden van Nederland dus afstand is geen probleem.

Henk.

Gebruikersavatar
DynaDetty
Berichten: 491
Lid geworden op: di 28 jul 2015, 14:16
Locatie: Beetsterzwaag

Re: Review EZwi-fi V4

Bericht door DynaDetty » ma 30 jan 2017, 13:03

Aangezien zelfs de achteruitrijcamera bij ons op wifi werkt zijn wij ook bijzonder in deze materie geïnteresseerd. We zijn dus graag van de partij.
D'n poat op het gas en.......wiedergoan

Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 4193
Lid geworden op: za 16 mei 2009, 20:40
Locatie: Súdwest Fryslân
Contact:

Re: Review EZwi-fi V4

Bericht door Mickel Moen » zo 05 feb 2017, 10:48

Zo weer even een vervolgje.

Afbeelding

Omdat de ZTE dongle mij niet zo kon bekoren, o.a. omdat het een 3g dongle is, op Ebay een met de EZ compatible Huawei gekocht. De E3372. Net als mijn mifi weer een Rus. Dat scheelt toch gauw een paar tientjes. Naast dat dit een 4g dongle is, heeft deze ook aansluitingen voor een externe mimo antenne. Nu heb ik deze al bij mijn mifi. Niet veel gebruikt, omdat ik met de mifi niet veel verbetering zag. Maar voor gebieden met een slecht bereik toch gehouden.

Deze huawei heeft dus die antenne aansluiting.

Afbeelding

Afbeelding
Voor meer info over de antenne zie mijn blog:

https://mickelmoen.blogspot.nl/2012/12/ ... e-bus.html

Meteen geprobeerd natuurlijk. Daarvoor de EZ geplaatst in een wat moeilijke situatie. Op de vloer van de woonkamer voor een radiator en met luxaflex voor het raam. De Panorama DMM-7-27 antenne voor een klein zijraampje geplaatst. Het verschil was indruwekkend.

Zonder antenne:

Afbeelding

Met antenne:

Afbeelding
Later dit ook in de bus geprobeerd. Op de plaats waar ik de EZ gedacht heb 4 groene streepjes zonder antenne en met de antenne op een gunstiger plaats, alle 5 streepjes groen.
Groetnis, Geert
.Afbeelding Naar ons project VW T5 van DC naar Camper / Camperen

Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 4193
Lid geworden op: za 16 mei 2009, 20:40
Locatie: Súdwest Fryslân
Contact:

Re: Review EZwi-fi V4

Bericht door Mickel Moen » zo 05 feb 2017, 18:05

Tijd voor een eerste test.

Test 1.

Een eerste test laat een goed resultaat zien. Binnen het "Advanced Dashboard" kun je de opdracht geven te scannen op alle netwerken. Je krijgt dan een overzicht van alle hotspots waarvan de EZ een signaal detecteert. Dat ziet er zo uit:

Afbeelding

In totaal is deze lijst veel langer. Bij deze sessie heb ik 74 netwerken gedetecteerd. Het grootste gedeelte is natuurlijk beveiligd. Nu zit er ook een KPN Fon bij zoals je ziet, met een goede signaalsterkte. Ik heb geen idee, hoever deze van mijn huis verwijderd is, maar aangezien ik een inlogcode heb voor FON, kan ik deze mooi gebruiken om te testen.

Afbeelding

Bij zo'n Fon wordt een klein gedeelte van de bandbreedte van de eigenaar gedeeld. Verwacht dus geen opzienbarende snelheden, maar om leuk te kunnen internetten is het voldoende. Wat hier geldt zijn de testen van 4 februari. De onderste drie zijn met de EnGenius. De bovenste 7 zijn met de EZwi-fi. Een zeer bevredigend resultaat en je ziet dat er hier geen verschil is tussen de EnGenius en de EZ. Wel heb ik verschil bemerkt tussen geregistreerde signaalsterkte, maar dat wil ik nader uitzoeken. Ondermeer met de verschillende antennes en een exact dezelfde positie in de bus, aangezien ik gemerkt heb, dat een meter verschil in hoogte van plaatsing al verschil maakt. Daarover later meer.

Overigens werkt dit exact hetzelfde als Proximus Fon. Ook in België lukt het mij met de FON inlogcode in te loggen bij de Proximus FON's.

Wat ook interessant is, is dat ik het signaal van een nabijgelegen school detecteerde met een signaalsterkte van 40%. Natuurlijk geen verbinding gemaakt, maar ik ben onder de indruk, dat de EZ dit signaal ziet. Lopend is deze hotspot toch zo'n 400 meter van mijn huis. Er tussen allemaal bebouwing van voornamelijk woonhuizen. EZ geeft aan, dat het vanaf een signaalsterkte van zo'n 35% mogelijk moet zijn verbinding te maken.

Afbeelding
Groetnis, Geert
.Afbeelding Naar ons project VW T5 van DC naar Camper / Camperen

Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 4193
Lid geworden op: za 16 mei 2009, 20:40
Locatie: Súdwest Fryslân
Contact:

Re: Review EZwi-fi V4

Bericht door Mickel Moen » za 18 feb 2017, 17:52

Vandaag een nieuwe test gedaan.

Test 2

Bij deze test heb ik de EZwi-fi vergeleken met de EnGenius. Ik was natuurlijk wel benieuwd of de EZ ook beter presteert dan de EnGenius.

Voor deze vergelijking heb ik ze op dezelfde hoogte geplaatst namelijk op de onderrand van het hefdak, dit is de hoogte van de bus, dus±2 meter hoogte. Beide met alleen de twee rubberduck antennes. Bus voor mijn huis in een woonwijk met huizen uit de jaren dertig en van vlak na de oorlog.

1. Hoeveel netwerken worden er gedetecteerd?

Hier scoort de EZ aanzienlijk beter dan de EnGenius. De EZ ziet er welgeteld 80 terwijl de EnGenius er 49 ziet. Hang ik de EnGenius hoger in het hefdak, dan ziet deze er ook ongeveer 80. Een meter hoogte meer scheelt dus zeker. Het vervangen van een antenne op de EZ door de externe antenne en deze ook zo hoog te hangen maakt niet veel uit.

2. Is er verschil in signaal sterkte?

Daarvoor heb ik een aantal netwerken uit de buurt genomen en daarbij de signaalsterkte in procenten vergeleken. Bij ieder netwerk is de EZ steeds het eerste percentage en de EnGenius het tweede percentage.

Fritzbox: 100% en 97%
UPC: 98% en 92%
Schaapmobiel: 72% en 71%
Postmus: 64% en 74%
Fugelvrij: 85% en 80%
Luchtpoort: 77% en 65%
Ziggo: 54% en 58%
KPN Fon: 82% en 81%

Conclusie: Bij de EZ zijn de percentages in signaalsterkte gemiddeld iets hoger dan de EnGenius.

3. Is er verschil bij de speedtest?

Daarvoor heb ik weer de KPN Fon als netwerk genomen. Hier met een signaalsterkte van respectievelijk 82% en 81%, dus vrijwel hetzelfde.

De onderste 4 op 18 feb zijn met de EZ en de bovenste 4 met de EnGenius.
Conclusie. Is de verbinding eenmaal gemaakt, dan is er geen verschil.

Afbeelding
Groetnis, Geert
.Afbeelding Naar ons project VW T5 van DC naar Camper / Camperen

Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 4193
Lid geworden op: za 16 mei 2009, 20:40
Locatie: Súdwest Fryslân
Contact:

Re: Review EZwi-fi V4

Bericht door Mickel Moen » za 18 feb 2017, 19:22

Van de fabrikant heb ik vandaag een update van de firmware gekregen. Deze heeft nog de beta status en is nog niet regulier te downloaden. Wel mag ik er over schrijven. De mooiste nieuwe toevoeging is, dat je het apparaat nu zo kunt instellen, dat je automatische updates van de apparaten waarmee je verbinding maakt kunt uitzetten. Dat is handig, als je over de 3g/4g dongel internet.

Verder kun je een zwarte lijst activeren, waardoor automatisch ongewenste sites worden geblokkeerd.
Groetnis, Geert
.Afbeelding Naar ons project VW T5 van DC naar Camper / Camperen

Plaats reactie