Boete bij overladen

Algemene campervragen en -opmerkingen.
Plaats reactie
Lommelaar
Berichten: 420
Lid geworden op: vr 06 jan 2006, 15:55
Locatie: Lommel

Boete bij overladenBericht door Lommelaar »

Gisteren op VTM , Allo bij de wegpolitie , controle van het voertuig , het voertuig was 170 kg overladen, (3670kg) je krijgt een tolerantie van 2 % , en geen 5% zoals beweerd wordt , dus -70 kg , nog 100 kg te veel , boete van 400 euro en het te veel aan gewicht overladen
men weze gewaarschuwd
jan
Gebruikersavatar
Dafluc
Moderator
Berichten: 75203
Lid geworden op: zo 27 nov 2005, 23:00
Locatie: Maastricht

Re: Boete bij overladenBericht door Dafluc »

Dan is het wachten op de vraag wie het zelf heeft meegemaakt. En de vele redenen die er zijn om het goed te praten. En het aanwijzen van de enige schuldigen: de verkoper en de fabrikant. Want dit is natuurlijk pure bangmakerij :wink:
Afbeelding
Lommelaar
Berichten: 420
Lid geworden op: vr 06 jan 2006, 15:55
Locatie: Lommel

Re: Boete bij overladenBericht door Lommelaar »

moet er wel bij vertellen dat het om een camionette ging , maar denk dat dit geen verschil maakt met een camper voor het gewicht
jan
Gebruikersavatar
Peter LMC
Berichten: 7243
Lid geworden op: wo 14 mei 2003, 20:51
Locatie: Parel van de kempen
Contacteer:

Re: Boete bij overladenBericht door Peter LMC »

Was deze controle toevallig op de E17 Antwerpen --> Kortrijk :?:
Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 35578
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: Boete bij overladenBericht door Kroppie »

dit bericht is een goede reden om weer eens naar het gewicht van je camper te kijken, en dan niet alleen kijken maar ook wegen!, en eventueel aanpassen.

jos
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, verbruikt niets, word nooit gestolen, en geeft dus nooit problemen, ja 1, word misschien eens gemist.

too old to worry about anything
Gebruikersavatar
ducati 900
Berichten: 4426
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 10:24
Locatie: Garyp

Re: Boete bij overladenBericht door ducati 900 »

Dafluc schreef:
vr 25 sep 2020, 9:24
Dan is het wachten op de vraag wie het zelf heeft meegemaakt. En de vele redenen die er zijn om het goed te praten. En het aanwijzen van de enige schuldigen: de verkoper en de fabrikant. Want dit is natuurlijk pure bangmakerij :wink:
Daar is hier al eens een rondvraag over geweest en daar kwam weinig uit.

Ben.
Hymer 581 '79 op Bedford onderstel met een 2.2 CIH injectiemotor van Opel ( 115 pk).
Gebruikersavatar
Cee Pee
Berichten: 17046
Lid geworden op: wo 08 mar 2006, 11:09
Locatie: Texel

Re: Boete bij overladenBericht door Cee Pee »

Lommelaar schreef:
vr 25 sep 2020, 9:53
moet er wel bij vertellen dat het om een camionette ging , maar denk dat dit geen verschil maakt met een camper voor het gewicht
jan
Bij een vrachtwagen gaat het snel om een economisch delict en die zijn duur, maar bij een camper is het geen economisch delict.
Met Texelse Groet,
AfbeeldingI.v.m. de corona perikellen nu even niet op pad met onze Adria Coral 680 SP op Ducato 244 Maxi 2.8 JTD.
Gebruikersavatar
EasyBee
Berichten: 4244
Lid geworden op: vr 01 jan 2016, 18:44
Locatie: Veluwe

Re: Boete bij overladenBericht door EasyBee »

In Nederland is er wel een verschil. Met een bedrijfswagen is al gauw een economisch delict met een heel ander boetebedrag dan een personenauto/camper voor recreatief gebruik.
Hymer B694 op Ducato 230 2.5 TDI met AL-KO tandem as chassis, 1995.
Gebruikersavatar
ekruijsse
Berichten: 527
Lid geworden op: do 26 apr 2012, 22:19
Locatie: terneuzen

Re: Boete bij overladenBericht door ekruijsse »

Was deze controle toevallig op de E17 Antwerpen --> Kortrijk
Ranst is vanaf Antwerpen in de richting van Genk.
Maar je kunt zeggen wat je wilt ze nemen in la Belgique wel de tijd voor je.... :lol3: :lol3:
Eugene
Gebruikersavatar
hathi
Berichten: 9062
Lid geworden op: di 07 dec 2010, 14:53
Locatie: ASTEN

Re: Boete bij overladenBericht door hathi »

9A441E50-1ADA-4635-B51D-A828FBA7B217.png
9A441E50-1ADA-4635-B51D-A828FBA7B217.png (343.35 KiB) 1917 keer bekeken
.....Eigenlijk een overbodige vermelding,zoals word aan gegeven gaat het hier om bedrijfsauto’s in België,nu ieder land moet zo nodig van tijd tot tijd zulke controles houden,de schoorsteen moet tenslotte blijven roken,maar mij lijkt het nuttiger dat op dit forum zich iemand met een Camper meld,mocht het hem zijn overkomen ?
Hans
Gebruikersavatar
hwendt
Berichten: 10469
Lid geworden op: do 27 nov 2003, 22:58
Locatie: Noord Holland

Re: Boete bij overladenBericht door hwendt »

Hoeveel keer moeten we het nog behandelen. Hoeveel keer moet men roepen dat een percentage overgewicht is toegestaan wat volledige kul geleuter is.
Stop dus een keer met al dwaze berichten en kennis van zaken die nergens op slaan. En gelukkig heb ik na meer dan 30 jaar politie er dus ook geen verstand van. :bang: :bang: :bang: :bang: :bang:


3500 kilo is 3500 kilo. lagere school begrijpt dat direct. Grote volwassen kerels roepen gewoon dat overgewicht is toegestaan. Nou dit is volledig afhankelijk van de politieman die u aan de kant zet. Als hij wil kan u gewoon uitladen en dan sta je daar met 250 kilo op de grens van Oostenrijk of Zwitserland. Toevallig 2 landen die zeker in de winter enorm streng zijn met het fenomeen gewichten..

Hier de opmerkingen van een belangrijke verzekeraar
https://www.camperverzekerd.nl/overbela ... ampeerauto

Hier een stukje van Martin Slingenberg ex politieinspecteur
https://camperpunt.nl/overbeladen/

NKC feiten bij overbelading
https://www.nkc.nl/advies/wet-en-regelg ... r-beladen/

En dan hier nog een stuk door mij geschreven en onderbouwd met verzekerings vragen hoe zij handelen bij overgewicht
Verder komen passages direct uit het Wetboek


Gebruikersavatarhwendt
Berichten: 10281
Lid geworden op: do 27 nov 2003, 23:58
Locatie: Noord Holland
Contact: Contact hwendt
Re: Bekeuring(en) met de camper?
Bericht door hwendt » zo 10 apr 2016, 17:13

Ik heb mijn kennis en mijn mening daar al meerdere keren over gegeven en vervolgens komen er bergen straatadvocaten die het allemaal weten hoe het zit. Ik heb verzekeringen aangeschreven en ik heb wet stukjes gekopieerd maar dan komen er opmerkingen van ach ik ben nog nooit gecontroleerd. Kijk en dan staat daar plotseling een stukje van iemand die meer dan 1000 euro kwijt was aan de Frans/ Zwitserse grens en die werd even met zijn neus op de feiten gedrukt.

En dan nu gaan we weer roepen dat die Franse of Zwitserse ambtenaar misschien de wet niet kon... Tja tijd om te denken zoek het uit.... we hebben hier niet alleen met Nederland te maken of je moet altijd hier in Bakkum staan met je camper en niet eens weten war België ligt . Dan is namelijk je neus te kort om een oordeel te kunnen hebben...over de Franse, Spaanse kanten van Europa..


Ik kwam nog wat tegen vanuit een verzekering voorwaarden. Ik heb bewust de naam van de verzekering weg gelaten omdat dat niet interessant is en daar geen discussie over uit wil lokken.


Overbelading van uw camper

Alles over overbelading camper! Voor iedere camper is een toegestane maximum massa vastgesteld. Het maximum toegestane massa staat vermeld op het kentekenbewijs.Overbelading camper Overbeladen

Wat is overbelading?

De bestuurder van een camper die in het bezit is van een rijbewijs B, mag in dat geval een camper besturen met een maximum toegestane massa tot 3500 kg (Massa leeg voertuig + laadvermogen = maximum toegestane massa).

Weegt het voertuig meer dan 3500 kg, dan is er sprake van overbelading en dat is volgens de wetgeving strafbaar. Bij overschrijding van het gewicht met een bepaald percentage volgt er altijd een boete.

Eén van de redenen om overbelasting aan te pakken is dat het invloed heeft op de remvertraging en dus op de verkeersveiligheid. Daarnaast veroorzaakt overbelading schade aan het wegdek.

Overbelading en boetes

De politie in binnen- en buitenland controleert regelmatig of er sprake is van overbelading bij motorrijtuigen. Is er sprake van overbelasting van uw camper? In dat geval riskeert u een boete. Daarnaast kan de politie een aanvullende maatregel opleggen, bijvoorbeeld: de kampeerauto moet blijven staan en de lading dient overgeladen worden.

Wij adviseren u dan ook uzelf ervan te vergewissen wat in uw geval de maximale toegestane massa is. Beschikt u alleen over een rijbewijs B? Dan is de maximum toegestane massa van uw camper ten hoogste 3500 kg.

Daarnaast adviseren wij u kennis te nemen van het laadvermogen, zoals omschreven staat op het kentekenbewijs. U kunt op het kentekenbewijs van uw kampeerauto dus nalezen hoeveel u maximaal mag laden volgens de wettelijke normen.

Indien u het idee heeft dat u te zwaar beladen bent volgens de norm van het kentekenbewijs kunt u altijd uw camper (in reisklare toestand; dus met alle bagage in de camper) laten wegen op een weegbrug. Op deze wijze krijgt u een goede indruk van het totale gewicht van uw camper.

Probeer er in elk geval altijd voor te zorgen (ook voor uw eigen veiligheid) dat u binnen de wettelijke normen opereert. Overbelading van de camper brengt grote risico’s met zich mee.

Camperverzekering en overbelading

In de praktijk blijkt helaas dat veel kampeerautobezitters te zwaar beladen rondrijden. Meer dan 70% van de camperaars rijdt (vaak onbewust) té zwaar beladen met de camper, met alle risico’s van dien.

Zoals blijkt, riskeert u hiermee een boete. Daarnaast speelt ook een ander probleem;

Verzekeringstechnisch speelt overbelading ook een belangrijke rol. Ook hier zijn camperaars zich doorgaans niet van bewust.

Veel campers worden verkocht met een leeg gewicht van bijvoobeeld 3250 kg, zodat er nog maar 250 kg aan laadvermogen overblijft.

Daarnaast worden veel (import)campers qua gewicht “terug gekeurd” om zodoende aan het criteria B-rijbewijs te voldoen.

Feitelijk zitten al deze campers dus al dicht bij de maximale 3500 kg grens. Met wat extra bagage wordt de 3500 kg grens in de praktijk altijd overschreden, waardoor campers altijd te zwaar beladen rondrijden.

U kunt zich voorstellen dat als campers overbeladen zijn en een grote schade veroorzaken waarbij zowel materiële- als letselschade geclaimd wordt door derden, en door de verzekeraar wordt aangetoond dat er een relatie kan worden gelegd tussen het ontstaan van de schade en de overbelading, dit voor een verzekeraar grond kan zijn om de schade te verhalen op de eigenaar van de te zwaar beladen camper. Uiteraard geen wenselijke situatie dat een verzekerde door de eigen verzekeraar aansprakelijk wordt gesteld.

Behalve dat veroorzaakte materiële- en/of letselschade aan derden, op de eigenaar van de te zwaar beladen camper wordt verhaald, zal ook de schade aan de eigen camper doorgaans niet vergoed worden.

Vele verzekeraars kennen in de polisvoorwaarden uitsluitingen voor schade aan de eigen camper als het gaat om overbelading.

Passages in de polisvoorwaarden als "Schade als gevolg van overbelasting is uitgesloten" is eerder regel dan uitzondering.
.......


Diverse andere camperverzekeraars hanteren in de polisvoorwaarden wel met name genoemde uitsluitingen met betrekking tot overbelasting:
1. DOA Camperverzekering
Van de verzekering is uitgesloten;
Schade als gevolg van het zwaarder beladen van de kampeerauto dan op grond van de constructie door de overheid is toegestaan.

2. NKC Camperverzekering
Geen uitkering of hulp word verleend in geval van uitvallen van de kampeerauto/aanhangwagen als gevolg van slecht onderhoud, slechte staat en/of overbelasting van de kampeerauto/aanhangwagen.

3. AVECO Camperverzekering
Geen vergoeding vindt plaats van;
Schade als gevolg van overbelasting.

4. CAMPERVERZEKERD heeft geen met name genoemde uitsluitings- gronden op basis van gewicht overschrijding. Maar ook daar staat in de voorwaarden dat men in een bezit moet zijn van een geldig Nederlands rijbewijs. En waar het geldig voor is staat op uw rijbewijs.

en

Van de verzekering is uitgesloten schade ontstaan;
Hulpverlening indien het technisch maximum massa van de betrokken camper wordt overschreden.

Wij raden u aan om uw polisvoorwaarden te raadplegen voor specifieke informatie.

Kort gezegd komt het er op neer dat indien u bewust dan wel onbewust té zwaar beladen met uw camper rondrijdt een risico neemt. Behalve een eventuele boete van de politie kan de verzekeraar dus ook nog eens alle veroorzaakte schade op u verhalen en de uitkering van de schade aan de eigen kampeerauto weigeren op grond van overbelasting.

.

Hugo..die het advies geeft "|Er is meer kennis te verkrijgen dan alleen op het Camperforum " :cheers: :cheers:
Gebruikersavatar
Kroppie
Berichten: 35578
Lid geworden op: vr 27 aug 2004, 19:41
Locatie: beemster

Re: Boete bij overladenBericht door Kroppie »

maak je niet druk, men komt er vanzelf eens achter wat er mag en wat niet, boontje komt om.......

jos
het enige wat nooit stuk gaat is dat wat er niet in, op, of aan zit, en telt ook niet mee voor het gewicht, kost niets, verbruikt niets, word nooit gestolen, en geeft dus nooit problemen, ja 1, word misschien eens gemist.

too old to worry about anything
Gebruikersavatar
KTManiac
Berichten: 2970
Lid geworden op: do 19 jul 2012, 16:04
Locatie: Made

Re: Boete bij overladenBericht door KTManiac »

He, leuk! Een topic over gewicht, overbelading en boetes. :-B Hadden we nog niet. :thumbup:
Gebruikersavatar
ducati 900
Berichten: 4426
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 10:24
Locatie: Garyp

Re: Boete bij overladenBericht door ducati 900 »

:-B :-B Maar nu weer de vraag wie hier mee te maken heeft gehad.

Ben.
Hymer 581 '79 op Bedford onderstel met een 2.2 CIH injectiemotor van Opel ( 115 pk).
Plaats reactie